Мишо Константинов: Един машинен глас ни струва 25-30 лв.

Машини за гласуване ще има във всички 31 избирателни района
14 май 2019 13:53, Йордан Бързаков
61
Мишо Константинов: Един машинен глас ни струва 25-30 лв.
Снимка: БулФото

До 15 май софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде инсталиран, а след това устройствата ще бъдат тествани.

Машинното гласуване ще ни струва 9 милиона лева. Това каза пред bTV председателят на борда на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

"Като разход една машина ни излиза 2500 лв. 3 000 машини ще бъдат разпределени по избирателни райони. Техният списък е публикуван на сайта на ЦИК и всеки може да го види" - обясни проф. Константинов.

Още по темата

Той препоръча на избиратели да проверят по ЕГН къде им е секцията, след което може да се провери дали там има машина.

"На предишни избори с една машина гласуваха между 90 и 100 души. Цялата сума се взима и се разделя на очакваните гласоподаватели. Резултатът е между 25-30 лв. на един машинен глас при висока избирателна активност", пресметна Константинов.

Той допълни, че е бил против този начин на гласуване, но след като решението е вече взето, ще "изграе за отбора". По неговите данни, в Европа по този начин гласуват едва 10 милиона души от 570 милиона.

"Иначе ако всичко е наред, машинното гласуване ще бъде една добавка към хартиеното", разказа Михаил Константинов.

Основното притеснение е, че няма достатъчно време за обучението на секционните комисии.

"Машините започват да се разнасят на 24 май и на 25 най-късно трябва да бъдат по секциите. Би трябвало избирателите и секционните комисии да имат някаква представа как се извършва това действие", завърши проф. Михаил Константинов.


61
Още от Евроизбори '19
Апартаментгейт: Има ли още влияние върху евровота?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 3 дни
Ако можеше професор Мишката да прибере тия пари !!!
55
0
 
2
 
! Отговори
Юрка Тръткова, жена преди 3 дни
Не е далече времето когато ще начукват в кухите кратуни на тълпата по един чип и с него минаваш през скенера и гласуваш кой да те яха . То може би тогава няма да има избори щото са излишни /те и сега са излишни де ама не го знаят още/. Честито на българите за правилният избор да гласуват машинно - да свикват.
54
0
 
7
 
! Отговори
Мишо Тарикатов преди 5 дни
А твоята заплата и тази на съпругата ти колко струват на избирателите!!??
53
0
 
5
 
! Отговори
Ще има проблеми преди 5 дни
До Съвет: И твоята идея е чудесна. Сигурно имаш информация, че в Китай всеки гласува с отделна машина. Ако е така, при население 1,4 милиарда един милиард машини могат да им се продадат.
А колкото до производство, у нас отдавна се сглобяват (или "асемблират") компютри. И, макар че са по-евтини от марковите, вършат същата работа. А по бай Тошово време дори изнасяхме.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ЩЕДРООООООООООООО
51
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 5 дни
До Ще има проблеми 45 Браво за идеята да произвеждаме машини за гласуване. Ще ги продаваме на китайците. Представяте ли си , два милиарда машини.Като мечтата на кебапчията да продаде по едно кебапче на всеки китаец.
50
1
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 дни
Що бе , кво му е на Мишето ? Математик , професор...Е , ако беше от БСП цена нямаше да има.Така де !
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отечествени ли са машинките.
48
0
 
5
 
! Отговори
А бе преди 5 дни
От тези евроизбори и следващите местни, парламентарни и всякакви други, ще спечели най-вече фирмата с машините за гласуване!Резултати,както обикновено до болка познати и едни 30-ина милиона за тоя,дето духa...
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 46

Какъв търг бе пич, всичко беше една пародия то затова и цената е такава 2500 лева за наем на машина, още преди 2 години требваше да има търг, ама не за наемане а за покупка на такива машини, погледни какъв цирк, правят търг ама не изпратили запитване до нито един сартифициран производител на подобни машини
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Ще има проблеми
Е що не ги произведе У ВАС?
Имаше публичен търг.
Тука в тоя форум всеки ден дуднеха за търга.
Не ми казвай, че не си научил.
Щом можеш да произвеждаш машини за гласуване, защо не участва с по-ниската цена?
45
3
 
4
 
! Отговори
Ще има проблеми преди 5 дни
Като за първо използване на машините ще има проблеми не заради самите машини, а от липсата на информация. Първо, машините можеха да бъдат произведени у нас - щяха да са много по-евтини. И второ, не е късно и сега всеки ден да се демонстрира на телевизионния екран как се гласува с машина. Това хората трябва да го знаят предварително, а не да го учат в изборните секции.
Но това е пътят, много по-трудно е при машинно гласуване да се манипулират изборите по Цецовски начин.
44
2
 
7
 
! Отговори
Малкият Мук преди 5 дни
Проблемът с машинното гласуване се състои в това че Баш/електората/ не знае кое копче да натисне.До сега е с цветни бюлетини,и е по лесно да вземат петдесетуната.,, Баш Електората'' е проблемът ,не машините.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 37

Е как защо бе, нали е такива "специалисти" като тоя са наети да ни обясняват колко скъпо е гласуването с машини и че е по-добре да го няма, пък и някоя наша фирма да намаже дебело с мас
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Искаме ГЕРБ да управлява,не искаме смяна на властта!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
подобни машини за гласуване са между 1500 до 2500 $, като се има в предвид че тази година у нас ще се правят 2 избора, се оказва че за наем на мшините ще платим доста повече отколкото ако същите машини са закупят, с две думи фирмата доставчик ще намаже много яко
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не искаме никой да уволняват,искаме ГЕРБ да управлява!
39
5
 
5
 
! Отговори
vote преди 5 дни
Каквото и да дрънкате ,Молитвения Цецоу е инструктиран как трябва да действа от господарите!И машини от Марс да купите ,бюлетините директно от Сатурн да пристигат Цецоу вече е нагласил победата на труп оод.
38
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 дни
Има смисъл от машинното гласуване,ако номерата на партиите в бюлетината бъдат премахнати и подреждането се променя след всяко гласуване.Така неграмотен/не знаещ езика не би могъл да гласува.Няма да е дискриминация,защото средното образование е безплатно и задължително до 15 години!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
така и немога да разбера защо се наемат тези машини, а не се купят, абсурдно е да плащате наем от 2500 лева за нещо, което струва не повече от 3000 лева