10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%

Ще бъде интересно кои ще се наредят след ДПС
16 май 2019 15:50, Александър Попов
228
10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%
БСП води с малко. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още има много избиратели, които не са определили за кого ще гласуват на предстоящите избори за Европейския парламент на 26 май. Което може да поднесе изненади и опровергае предварителните прогнози.

Броят на избирателите, които не са определили своя вот е 29,3%, а твърдо заявяват, че няма да гласуват 37,9%, сочи проучването на Изследователски център "Спектър", направено по поръчка на Института за модерна политика.

10 дни преди евровота, сред твърдо деклариращите, че ще гласуват на 26 май, са практически изравнени. За БСП ще гласуват 33,4%, а за ГЕРБ - 33%. Прави впечатление, че скандалите около управлението са разклатили периферията на ГЕРБ, докато проблемът на БСП е, че на този етап не привлича значителна подкрепа от своята електорална периферия. Наличието на много неопределили се, но възнамеряващи да гласуват, затруднява категорични прогнози за крайния изход от този двубой. Повишава се значението на фактори като капацитет за организационна мобилизация, атрактивност на кампанията и представяне на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите.
 
ДПС продължава своята предизборна мобилизация, внушавайки сигурност и стабилност на своите избиратели. Данните от проучването сочат подкрепа от 8,7% от решилите да гласуват, но е най-вероятно организационната способност на движението да мобилизира своите гласоподаватели ще увеличи техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се очаква да има и личното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към актива и симпатизантите на движението.

Все по-интересна става предизборната борба от гледна точка дали и колко други политически сили ще спечелят представителство в Европейския парламент, извън сигурните БСП, ГЕРБ и ДПС.

През втората седмица на кампанията динамиката в патриотично-националистическия сектор продължава. Данните сочат изравняване на силите на "Патриоти за Валери Симеонов" и ВМРО-БНД – делът на респондентите, които ги подкрепят е 4,1%.

В левия сектор прави впечатление възходящата линия на "Коалиция за България", които към момента получават подкрепата на 3,5% от решилите гласуват. В дясно "Демократична България – Обединение" засега успява да консолидира все повече фрагментирания вот за т.нар. "градска десница" - 4,1%.

Тези формации, макар и в различна степен, имат реалистични шансове за успех в евроизборите, който ще зависи в крайна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата избиратели. Въпреки видимото присъствие на "Воля" (1,7%) и "Атака" (1,3%) в кампанията, засега те изостават.

Изпълнител на проучването е Изследователски център "Спектър". Възложител и финансиране: Институт за модерна политика.

Методът на проучването е полустандартизираното "лице в лице" интервю сред 993 пълнолетни лица. Извадка: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Период на проучването: 7-14 май 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богомилите от 10ти век и Орешарски съсипаха България!Гербавите крадци са невинни и целите в бяло!
130
13
 
10
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Да се обединят в кражбите и готово. И проучването показва че са еднакви.
129
3
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До До ЗозоДемократична България са едни уж десни, а всъщност леви и зелени, гладни лапачи!Айде не на мен тия!
128
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунисти няма!Истинските идейни Комунсти измряха по балканите, в полицейските участъци и дори по лагерите по времето на Соца!Има единствено борба за власт и превилегии на хора които се кичат с разни "етикети" за да спечелят доверието хората чрез поредната измама!!!!
127
5
 
21
 
! Отговори
Майтапчия преди 4 години
Малко подкрепа за Баце:Банкянското слънцеЕла изгрей и освети ме,Навеки да се слави твойто име!Необходим си като въздуха,водата,без теб не могат съществата!Без твойте мощни магистралиживот ще има ли?Едва ли!А ако вечер не те видим на екрана,как спокойно ще се пъхнем под юргана?На теб сме благодарни ний до гроб,напук на празния си джоб!Баце,ще ти бъдем верни,дори в условия мизерни!Ако трябва ще ядеме само лапад-в България Слънцето изгрява от запад*!*Банкя
126
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде покриха Пацо терасата?!
125
23
 
5
 
! Отговори
До Зозо преди 4 години
Демократична България са най-малко комунисти и най-малкото зло в момента.
124
18
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Всички са ***, путинисти и дясно-леви лапачи, за това никакво гласуване!!!АМАН ОТ ***!!!
123
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времето за протеста срещу крадците от бандата на тиквата Боко е 26 май...2 милиона българи са с доходи под 350 лв...ако те излязат...свършено е с ГРОБ...
122
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу мафията ГРОБ...Да живее България!...
121
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб и Бсп си играят на доброто и лошото ченге, а овчето стадо преживя.
120
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще бъде голям кеф да видиш как повярвалия си,че е всемогъщ Борисов,стъпкани от белия кон на червената Нинова...Само за това зрелище си струва да се гласува за социалистите...Нашата съдба е в нашите ръце...НОМЕР 18
119
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте за червената шефка да ви затрие окончателно. Няма по-глупаво преме.
118
9
 
10
 
! Отговори
ЦВЪКИ УБЪВЕЦА преди 4 години
ЕЕЕЕ ТИЯ МНОГО МЕ ПОДЦЕНЯВАТ БЕЕЕЕ! АЗ АПАРТАМЕНТ ОТ БЛИЗО 300 КВАДРАТА ЗАМЕНИХ ЗА ДВА КОКОШАРНИКА, А ТЕ ... КАК СЪМ ЩЯЛ ДА ПОДМЕНЯ ЧУВАЛЧЕТАТА С БЮЛЕТИНИТЕ И ПРОТОКОЛИТЕ В ИНТЕРНЕТ?!?!? АМИ КОЛКО ПЪТИ ДА ВИ ГО ПОКАЗВАМ ТОЗИ НОМЕР? ПОСЛЕ НИЩО НЕ СМЕ УЧИЛИ В ПОМОЩНОТО?!?!?! ----- ВАШ ЦВЪКИ
117
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще останат много изненадани и двете КОМУНИСТИЧЕСКИ партии. Щом комшията който е върл Гербажия им тегли една тлъста майна който не пропускаше да гласува за герб представям си ги другите. Онзи с апартаментчетат се оля толкова здраво че засмърде като селски *** насред двора. А пък Крушовицата с тоя Техноимпекс и със синчето и който вече е американец Хич да не си прави илюзии че някога ще спечели избори. Ще гласуват папачите на държавната хранилка.
116
14
 
13
 
! Отговори
Долу БСП преди 4 години
Да видиш омърлушената физиономия на *** в изборната нощ - безценно.Да видиш Станишев как казва, че моралната победа е за БСП - безценн.Да го видиш 10 пъти поред - безценно.Да пометем червените бродници на 26.052019г.
115
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ, БСП и ДПС са комуниости. Само демократична България е малко по-добре.
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастите раздават фланелки с лика на Боко тиквата ,за да гласуват за ГРОБ...Затова малцинството е толкова нагло...защото е подкупено от хората на Цецо наглецо...
113
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колкото и да се напинят червените , пак ще си гласуваме за Герб !
112
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Милиончева гледа злобно като вампир!