10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%

Ще бъде интересно кои ще се наредят след ДПС
16 май 2019 15:50, Александър Попов
228
10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%
БСП води с малко. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още има много избиратели, които не са определили за кого ще гласуват на предстоящите избори за Европейския парламент на 26 май. Което може да поднесе изненади и опровергае предварителните прогнози.

Броят на избирателите, които не са определили своя вот е 29,3%, а твърдо заявяват, че няма да гласуват 37,9%, сочи проучването на Изследователски център "Спектър", направено по поръчка на Института за модерна политика.

10 дни преди евровота, сред твърдо деклариращите, че ще гласуват на 26 май, са практически изравнени. За БСП ще гласуват 33,4%, а за ГЕРБ - 33%. Прави впечатление, че скандалите около управлението са разклатили периферията на ГЕРБ, докато проблемът на БСП е, че на този етап не привлича значителна подкрепа от своята електорална периферия. Наличието на много неопределили се, но възнамеряващи да гласуват, затруднява категорични прогнози за крайния изход от този двубой. Повишава се значението на фактори като капацитет за организационна мобилизация, атрактивност на кампанията и представяне на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите.
 
ДПС продължава своята предизборна мобилизация, внушавайки сигурност и стабилност на своите избиратели. Данните от проучването сочат подкрепа от 8,7% от решилите да гласуват, но е най-вероятно организационната способност на движението да мобилизира своите гласоподаватели ще увеличи техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се очаква да има и личното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към актива и симпатизантите на движението.

Все по-интересна става предизборната борба от гледна точка дали и колко други политически сили ще спечелят представителство в Европейския парламент, извън сигурните БСП, ГЕРБ и ДПС.

През втората седмица на кампанията динамиката в патриотично-националистическия сектор продължава. Данните сочат изравняване на силите на "Патриоти за Валери Симеонов" и ВМРО-БНД – делът на респондентите, които ги подкрепят е 4,1%.

В левия сектор прави впечатление възходящата линия на "Коалиция за България", които към момента получават подкрепата на 3,5% от решилите гласуват. В дясно "Демократична България – Обединение" засега успява да консолидира все повече фрагментирания вот за т.нар. "градска десница" - 4,1%.

Тези формации, макар и в различна степен, имат реалистични шансове за успех в евроизборите, който ще зависи в крайна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата избиратели. Въпреки видимото присъствие на "Воля" (1,7%) и "Атака" (1,3%) в кампанията, засега те изостават.

Изпълнител на проучването е Изследователски център "Спектър". Възложител и финансиране: Институт за модерна политика.

Методът на проучването е полустандартизираното "лице в лице" интервю сред 993 пълнолетни лица. Извадка: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Период на проучването: 7-14 май 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До /=|=\------явно на живо ви е срам да си кажете че гласувате за герб
90
14
 
9
 
! Отговори
/=|=\ преди 4 години
И пак ще гласувам за ГЕРБ, защото с всичките им кусури нямат приемлива алтернатива в България.
89
12
 
8
 
! Отговори
Победа за ГЕРБ преди 4 години
И на миналите евроизбори 2014 в платените от БСП проучвания все водеха пък накрая ГЕРБ 30,4% БСП 18,9%
88
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да се излъжа да гласувам за Партията, която докара България до фалит - първо през 1990 г., после през 1998 г..Смяната на името й не променя същността й. Трябва да се закрие, а не да излъчва Евродупедади. Има шанс обаче, ако ИвоХр. е прав за 80-те % квибили!
87
5
 
5
 
! Отговори
знаменосеца мунчо преди 4 години
тия на снимката реват и мучат че искат в европа ама тяхните привърженици горят европейското знаме по площадите.а кажи това не е ли чирвин тепегьозлък.да предлагаш прасето пеевски за шеф на данс а сега да казваш че той назначавал в герб.да се целуваш с местан на моста а сега да виеш че дпс били с герб.е то бива бива ама толкоз нагли същества няма никъдеискат да сме с масаква а техните деца на запад.уууууу
86
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди ГЕРБ доходите ни скачаха с между 15% и 28% за една година, а по времето на ГЕРБ "скачат" с 3-6%.
85
8
 
6
 
! Отговори
/=|=\ преди 4 години
Аз гласувах за ГЕРБ. Ако всички твои познати са от пенсионерския клуб, то е ясно за кого сте гласували.
84
11
 
8
 
! Отговори
до 66ти преди 4 години
тая приказка че герб печелят с фалшификации на позитано ли ви ги приказват или щото като малък те е удряла цалапишката градушка и повтаряш червени мантри от маскава
83
5
 
9
 
! Отговори
ПОПИТАЛИ РАДИО преди 4 години
ЕРЕВАН: ----- ПОУМНЯХА ЛИ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПП ГЕРП, НАПОСЛЕДЪК?РАДИОТО ВЕДНАГА ОТГОВОРИЛО: ---- ДА! ПОУМНЯХА!!! НАБЛЮДАВА СЕ ЧЕ НАПОСЛЕДЪК БЕЛЯТ СУДЖУЦИТЕ, НАДЕНИЦИТЕ, ШПЕКОВИЯ САЛАМ, КРАСТАВИЦИТЕ, МОРКОВИТЕ И БАНАНИТЕ!!!! А ЗА ПО БЪРЗО ХРАНОСМИЛАНЕ И УСВОЯВАНЕ ГИ КОНСУМИРАТ РЕТРОГРАДНО, ПО ПРИМЕРА НА ПЪРВИТЕ СИ РЪКОВОДИТЕЛИ!!!
82
11
 
11
 
! Отговори
Георги преди 4 години
До 79-При Герб живота бил мизерен,а при Бсп ще е цветя и рози,блаженни са вярващите.Някой забеляза ли на снимката кой гледа злобно?
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Истината - казваш: СДС, НДСВ, ГЕРБ, ... една по една идват с големи надежди, крадат колкото могат... и си заминават. Не си довършил, че само комунист-социалистите на бсп остават и не спират да крадат! Нали!
80
8
 
11
 
! Отговори
Народе бди ! преди 4 години
Доказаната антибългарска и антиевропейска партийка БСП пак е протегнала грабливите си ръчички към Европарламента !
79
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когото и да питам никой не е гласувал за ГЕРБ. Как така печелят избори, да се чуди човек!
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно...Голям праз! И без това ЕНП и ПЕС движат в ЕС нещо като коалиция! Тук само хъсят агитките на троловете!
77
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената проевропейска партия в България е ГЕРБ! EU многократно ни го каза и показа индиректно. От останалите преобладават руски, турски и американски агенти.
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73. Ти наистина си ***.от. Нямаш си понятие от изборния процес и си плямпаш. В комисиите има представители на различни партии, застъпници, наблюдатели. Бюлетините се броят пред всички, прави се първичен протокол, който се подписва от всички и ВЕДНАГА се качва в интернет. Айде сега ти, тарикат, обясни как се сменя чувал или протокол и няма да се разбере разликата. Аман от кре.тени.
75
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямото зло от 10 години е ГЕРБ, но онези 80% още не са го разбрали и се чудят защо живота им е мизерен.
74
8
 
14
 
! Отговори
Много гладни БСП ето преди 4 години
Мушморока Иво Христов - известен антиевропеец също се е наредил за Евро заплата !
73
2
 
2
 
! Отговори
Pen преди 4 години
БСП и ГЕРБ движат ...... Какво точно движат "журналисти" прости , страната към прогрес ли ?
72
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще гледаме как алеконстантиновия Бай ***, в ролята ГЕРБ, прави избори.