Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината

Колебаещите се може да променят резултата
17 май 2019 13:30,
177
Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината
Снимка: БулФото

Четири партии се очертават със сигурно присъствие в следващия Европарламент две седмици преди изборите, сочи проучване на "Барометър България". Това са управляващите от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

Изследването показва, че след значинимия отлив от одобрение през последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП, съответно с 31,9% и 31,2%. От "Барометър България" отбелязват, че подкрепата за партията на премиера Бойко Борисов е генерирана до голяма степен от твърдите й привърженици, които затвърждават своите позиции с приближаването на вота и в отговор на негативната кампания.

Още по темата

Данните показват, че БСП, поне засега, не успява да привлече допълнителни гласове, извън твърдото си ядро. Според изследователите това се дължи най-вече на факта, че избирателите не припознават столетницата като реална алтернатива, а сравнително изравнената позиция с ГЕРБ може да изиграе лоша шега на партията, като мотивира вот срещу нея и за опонентите й.

Трети към момента се очаква да финишират от Движението за права и свободи, които събират почти 9% от гласовете на анкетираните. Резултатът им обаче е трудно прогнозируем, имайки предвид спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Припомняме, че преди няколко дни, лично почетният председател на партията и нейн основател Ахмед Доган, реши лично да нахъса избирателите с писмо. В него той изрази подкрепата си за младите представители на движението и поиска прошка за евентуални грешки на ръководството от близкото минало.

ВМРО пък е единствената партия от колицията "Обединени патриоти", която почти сигурно ще успее да вкара депутат в следващият Европарламент. Одобренито към лидера на листата Ангел Джамбазки се движи около 7%. "Барометър България" коментират, че воеводите генерират подкрепа и извън традиционния им електорат и имат голям потенциал да привлекат гласовете на още колебаещите се.

Останалите формации към момента стават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

Социолозите са измерили, че се очаква до урните на 26 май да стигнат малко над 33% от имащите право на глас граждани. 36,5% се колебаят, а почти 30% от избирателите твърдят, че категорично няма да участват в изборите.

Проучването е дело на социологическа агенция "Барометър Българи" и е проведено в периода 10-15.05.2019 година. Анкетирани са 843 души на възраст над 18 години, чрез телефонно интервю. Финансирането на проучавенето е собствено на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Тренчи преди 4 години
Радвам се, че българските избиратели ще покажат червен картон на куклите на конци на олигарха Иво Прокопиев. Продажниците от Демократична България нямат място на политическата сцена в България.
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте масово за да не сме колония на Германия, долу ГЕРБ. В Германия се подиграват в предизборната кампания, че живеят милиони българи с две евро на час. Ами това ни го причиняват те кукловодите на ГЕРБ с двете скорости, с резличните еврофондове и с подкрепата за правителство останало без половината си министри заради афери.
154
4
 
2
 
! Отговори
Герб води в корупция преди 4 години
До ГЕРБ води: Герб води в корупцията. Там са без алтернатива. И Бойко треска го тресе. Ами ако му се наложи пак да се изнесе по терлици от Министерския съвет?
153
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Еленка Йончева не извади нещо за Гоце.. Меди... Прасчо Делян... Москва не и позволява
152
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще гласувам за червената Елена Йончева,за да излови всички крадливи герберасти с апартаменти и да ги вкара в затвора...
151
14
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ води преди 4 години
С поне 25% Кой е луд да гласува за червените милионери Аре писта
150
5
 
3
 
! Отговори
За 155, Ха ха преди 4 години
Що до 1987 беше Гуем прогрес нали?!Сигурно сте милениум....85450
149
2
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ СИ ВРЪЩА преди 4 години
ПРЕДНИНАТА, А ЦВЪКИ ПРЕДАДЕ ЧУВАЛЧЕТАТА С БЮЛЕТИНИТЕ И ПРОТОКОЛИТЕ В ЦВИК... А ОТ ЦВИК ЩЕ СИ ЧАКАТ АПАРТАМЕНТИТЕ....
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това по-лошо не може да бъде. Както е казал народа - *** народ - слаба държава. От 1987 насам само регрес в развитието.
147
7
 
15
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Гроб да се готвят за съд конфискация и затвор
146
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е С О Р О С О И Д И Т Е да не вкарат евродепутат.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е *** да не вкарат депутат в Европейския парламент.
144
7
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Каква преднина си връщат тези крадци? Видимо е , че от 20 трезвомислещи хора, ще гласуват за тях 3-*** , като всеки трети го прави след финансите стимул! Никой не иска ГЕРБ вече и моля разни платени *** изобщо да не ми отговарят на коментара , а да си стоят в гербаджийските дупки!!!
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕТИРИ ПАРТИИ СИГУРНИ ЗА ЗАТВОРА
142
3
 
13
 
! Отговори
Евроатланик преди 4 години
Там е килипира в Европейския парламент-4хилки заплата в евро,а за мързеливите българи 560лв минимална заплата-436лв му стига.
141
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора оповести се.Не ви ли омръзна да ви управляват прогнили от корупция Хора,които живеят на ваш гръб.Не ви ли омръзна тази организирана престъпна група да ви товари с данъци и такси а ти да си живеят на ален фес.Хора ще позволите ли тази диващина да продължи?????
140
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДААА,БЪЛГАРИЯ ПРОЦЪФТЯ И ВЪРЗАЛА ОТ БСП,ГЕРБ,ДПС,ВМРО!!!!!!!!ХА,ХА,ХА,ХО,ХО,ХО
139
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познатият сценарий. Ц.Цветанов в сянка се е развихрил а верните му социолози и телевизии са налице и се хвърлиха в защита на ГЕРБ и Б.Б.При всички избори едно и също.БСП с преднина и изведнъж ей така с 5 процента ГЕРБ печели изборите.Страшна мафия. Жорко за България.
138
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Никой под 50 години няма да гласува за Бесните Стари Пенсии...___А бе човеко,аз съм доста над 50те но никога не съм давал глас за БСП,още от времето когато беше БКП и никога няма да дам.Дори когато по време на тоталитаризма всички бяхме задължени да гласуваме за БКП 99.99%,моето семейство беше от 1% процент който гласуваше за ОФ. Не че той не беше придатък на комунистите,но все пак не давахме глас пряко за комунистическите превратаджии.Та не слагай всички над 50 в един кюп.
137
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да закриват бсп. само статистиката объркват.