Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината

Колебаещите се може да променят резултата
17 май 2019 13:30,
177
Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината
Снимка: БулФото

Четири партии се очертават със сигурно присъствие в следващия Европарламент две седмици преди изборите, сочи проучване на "Барометър България". Това са управляващите от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

Изследването показва, че след значинимия отлив от одобрение през последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП, съответно с 31,9% и 31,2%. От "Барометър България" отбелязват, че подкрепата за партията на премиера Бойко Борисов е генерирана до голяма степен от твърдите й привърженици, които затвърждават своите позиции с приближаването на вота и в отговор на негативната кампания.

Още по темата

Данните показват, че БСП, поне засега, не успява да привлече допълнителни гласове, извън твърдото си ядро. Според изследователите това се дължи най-вече на факта, че избирателите не припознават столетницата като реална алтернатива, а сравнително изравнената позиция с ГЕРБ може да изиграе лоша шега на партията, като мотивира вот срещу нея и за опонентите й.

Трети към момента се очаква да финишират от Движението за права и свободи, които събират почти 9% от гласовете на анкетираните. Резултатът им обаче е трудно прогнозируем, имайки предвид спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Припомняме, че преди няколко дни, лично почетният председател на партията и нейн основател Ахмед Доган, реши лично да нахъса избирателите с писмо. В него той изрази подкрепата си за младите представители на движението и поиска прошка за евентуални грешки на ръководството от близкото минало.

ВМРО пък е единствената партия от колицията "Обединени патриоти", която почти сигурно ще успее да вкара депутат в следващият Европарламент. Одобренито към лидера на листата Ангел Джамбазки се движи около 7%. "Барометър България" коментират, че воеводите генерират подкрепа и извън традиционния им електорат и имат голям потенциал да привлекат гласовете на още колебаещите се.

Останалите формации към момента стават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

Социолозите са измерили, че се очаква до урните на 26 май да стигнат малко над 33% от имащите право на глас граждани. 36,5% се колебаят, а почти 30% от избирателите твърдят, че категорично няма да участват в изборите.

Проучването е дело на социологическа агенция "Барометър Българи" и е проведено в периода 10-15.05.2019 година. Анкетирани са 843 души на възраст над 18 години, чрез телефонно интервю. Финансирането на проучавенето е собствено на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Борисов 4-и ТИКВАТА...полиглот от световна величина...
135
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нискоквалифицирани готованковци , които не знаят чужд език - това са избирателите на БСП.
134
8
 
23
 
! Отговори
До 135 преди 4 години
Герберастите са с такова извратено съзнание,че не могат да допуснат,че някой може да ги мрази безплатно,просто за идеята да свалим гарда на Боко тиквата и неговите слуги продали се за 30 сребърника, дадени им от Цецо крадецо...Пилците ще се преброят на 26 май...Само пенсионерите са 2 милиона и едва ли Борисов им е любимец...за Цветанов и другите аферисти и далавераджии да не говорим...
133
17
 
10
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Аз па си мисля от какъв зор БСП се натискат така неистова за властта. Държавата върви напред и се променя с дни. Такова "лудо" строителство не е имало.Това естествено не се харесва на тия, дето пъшкат по социализма и са решили да сложат прът в спиците на колелото.Ще позволим ли да спрат развитието ни за четвърти път ? Надявам се да сме си взели най после поука.Ако настъпиш за четвърти път мотиката , значи че ......нали знаете ?
132
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО ЛИ ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ СЕ СТРАХУВА ОТ ДСБ И КЬОВЕШИ?
131
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Младите хора ще гласуват против ГРОБ заради техните родители,баба,дядо,чиято старост се превърна в нерадост " - топ свободно съчинение , заслужил си си хляба от платеното драскане
130
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите хора ще гласуват против ГРОБ заради техните родители,баба,дядо,чиято старост се превърна в нерадост,заради унизителните пенсии и геноцида,на който ги подложи мафията на герберастите...Тези хора не заслужават това,защото не Боко тиквата,а те построиха България...Отмъщението на младите ще е на 26 май...Дупе да им е яко на герберастката крадлива шайка...
129
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой под 50 години няма да гласува за Бесните Стари Пенсии. А бабите и дедовците ,ако са толкова на зор да докарат пак БСП(понеже са повече) , просто ще се изнесем и няма да има кой да ви плаща пенсиите :)
128
9
 
23
 
! Отговори
ГЕРБ СИ ВРЪЩА преди 4 години
ПРЕДНИНАТА?!?!?! ---- ЗНАЧИ Е ИЗТЕКЛА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ГЕРБ, ЧЕ ЦВЪКИ Е НАПРЕДНАЛ МНОГО С ЧУВАЛЧЕТАТА С БЮЛЕТИНИТЕ И ГОТОВИТЕ ПРОТОКОЛИ И С КУПУВАНЕТО НА ЦЕЛИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ. ЯВНО ОПИТЪТ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ СИ КАЗВА ДУМАТА....
127
14
 
29
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Щом и американците се отметнаха от Герб (да не мисли някой че Свободна Европа ще пусне 'апартамент' историята без съгласието на Тъмп?) - работата е ясна - пътници са!А че имат още кинти да плащат на разни "социолози" - достатъчно се накрадоха, може и некой 'фъндък' да дадат...
126
12
 
29
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Герб си (по)връща суджука само - не и гласовете! Вече е на пързалката надолу и плъховете масово бягат - никой не иска да е с губещ!
125
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 4 години
До Ха хаТова са онези смешници от "Демократична България" за които някой в този форум лобира.Иначе си прав и за двете предположения.
124
1
 
20
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
До 127, това списък на гей двойки ли е или на обикновени самотни ***?
123
13
 
10
 
! Отговори
Не, блгодаря преди 4 години
1. Радан Кънев - ДСБ2. Стефан Тафров "Да, България!"3. Албена Върбанова - зелена4. Мария Спирова "Да, България!"5. Цецка Бачкова - ДСБ6. Росен Богомилов - зелен7. Алина Добрева "Да, България!"8. Димитър Филипов - ДСБ9. Тома Белев - зелен10. Емил Георгиев - "Да, България!"11. Владимир Славенски - ДСБ12. Васил Гюров - зелен13. Сева Памукчиева "Да, България!"14. Павел Попов - ДСБ15. Даниела Божинова - зелена16. Михаил Панайотов - "Да, България!"17. Стоян Михалев ДСБ
122
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ - В ГЕРБ има повече кому,нисти отколкото в БСП...Хубавото на това е, че в ГЕРБ са готините, а в бсп са много лош материал!Гласувайте за ГЕРБ! Най-доброто засега за България! Борисов се приема добре в Европа! Онези от бсп, никой не ги брои!
121
14
 
15
 
! Отговори
Мое мнение преди 4 години
Стане ли Елена Йончева евродепутат, Борисов, Корнелия и Доган ще направят нова тройна коалиция. Волен, Валери Симеонов и Каракачанов имат още една седмица на власт. Не вярвам Джамбазки да мине чертата, не познавам никой, който би гласувал за подобно мишле
120
16
 
11
 
! Отговори
СТОЯН ГАНЕВ преди 4 години
ТОВА С ''ВЕ МОР-О-ЕЕЕ'' Е ПЪЛНА НАГЛА ПЛАТЕНА ЗВЕРСКО БУТАНЕ И ЛЪЖЕНЕ НА МАСОВИЯ БЪЛАГРСКИ ИЗБИРАТЕЛ..АЗ НЕ ЗНАМ ДОРИ И ЕДИН НАД 18 ГОДИНИ, ДА ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ КРАДЛИВИ ОЛИГГОФРЕНИ .А ЕТО ГО ИСТИНСКИЯ СПИСЪК КОИ ВЛИЗА В ЕС :ГРОБ = 6 БРОЯ , БСП = 5 БРОЯ, ДПС = 3 БРОЯ = ДЕМОКРАТИЧНА БГ = 2 БРОЯ , ВОЛЯ = 1 БРОЙ !ГЛАСУВАЙ БАЙ ГАНЬОООО .
119
11
 
28
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 4 години
В ГЕРБ има повече кому,нисти отколкото в БСП. Пък и маниерите на Борисов са комутистически - авторитарни.
118
13
 
12
 
! Отговори
Бойкотирайте преди 4 години
огромното мнозинство от хората - 75% в западна европа и 60% в източна европа са ПРОТИВ този гнусен юдо-масонски, толерастки кибук наречен ЕС !!!волята на народите нагло се потъпква от управляващия юдо-масонки елит и политическите им марионетки !ДА СЛОЖИМ КРАЙ на този гнусен юдо-масонки експеримент наречен ЕС !!!да си върнем СВОБОДАТА И ДОСТОЙНСТВОТО !!!
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
843 души не са достатъчна извадка. Сигурно проучването е правено само в големите градове.