Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината

Колебаещите се може да променят резултата
17 май 2019 13:30,
177
Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината
Снимка: БулФото

Четири партии се очертават със сигурно присъствие в следващия Европарламент две седмици преди изборите, сочи проучване на "Барометър България". Това са управляващите от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

Изследването показва, че след значинимия отлив от одобрение през последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП, съответно с 31,9% и 31,2%. От "Барометър България" отбелязват, че подкрепата за партията на премиера Бойко Борисов е генерирана до голяма степен от твърдите й привърженици, които затвърждават своите позиции с приближаването на вота и в отговор на негативната кампания.

Още по темата

Данните показват, че БСП, поне засега, не успява да привлече допълнителни гласове, извън твърдото си ядро. Според изследователите това се дължи най-вече на факта, че избирателите не припознават столетницата като реална алтернатива, а сравнително изравнената позиция с ГЕРБ може да изиграе лоша шега на партията, като мотивира вот срещу нея и за опонентите й.

Трети към момента се очаква да финишират от Движението за права и свободи, които събират почти 9% от гласовете на анкетираните. Резултатът им обаче е трудно прогнозируем, имайки предвид спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Припомняме, че преди няколко дни, лично почетният председател на партията и нейн основател Ахмед Доган, реши лично да нахъса избирателите с писмо. В него той изрази подкрепата си за младите представители на движението и поиска прошка за евентуални грешки на ръководството от близкото минало.

ВМРО пък е единствената партия от колицията "Обединени патриоти", която почти сигурно ще успее да вкара депутат в следващият Европарламент. Одобренито към лидера на листата Ангел Джамбазки се движи около 7%. "Барометър България" коментират, че воеводите генерират подкрепа и извън традиционния им електорат и имат голям потенциал да привлекат гласовете на още колебаещите се.

Останалите формации към момента стават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

Социолозите са измерили, че се очаква до урните на 26 май да стигнат малко над 33% от имащите право на глас граждани. 36,5% се колебаят, а почти 30% от избирателите твърдят, че категорично няма да участват в изборите.

Проучването е дело на социологическа агенция "Барометър Българи" и е проведено в периода 10-15.05.2019 година. Анкетирани са 843 души на възраст над 18 години, чрез телефонно интервю. Финансирането на проучавенето е собствено на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този неграмотния в Германия сигурно е на обществените тоалетни началник, за друго не става явно.
115
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста манипулативна статия. ВМРО 7 % хаха как пък не, гледайте резултатите и ще видите, че тия ще са далеч от опдобен резултат, според мен не много опвече от 4% ще имат. Повече гласове от ВМРО ще имат Демократична България, които явно не са удобни на социологическите агенции, спонсорирани от властта, та дори не са ги споменали в проучването, пък те ще имат повече гласове от ВМРО. Просто има все още нормални хора в България.
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чичо ПейБа, Германия,.кой знае от каква панелка в Ботунец ***!Щото трябва да си много просто селско момче,за да се навиеш на такава работа!Освен това се подвизава във форума с още 2-3 ника,ама тях ви оставям да откриете сами)))))
113
10
 
32
 
! Отговори
безпристрастен преди 4 години
Гербаджиите са доста по-прости от бсп-тощото преди 1989 бяха слуги,чистачки, пазачи, шафиори, ваксаджии на комуниститетуй е истинатахаха
112
16
 
10
 
! Отговори
БГ преди 4 години
най хубавото е ,че дори и БСП да спечели по никакъв начин няма да повлияе на България ,ако бяха парламентарни избори там вече е друго
111
8
 
25
 
! Отговори
До 113 преди 4 години
Поредния неграмотен гербераст...Пише се Омраза ,а не Умраза...Те такива ни управляват...С незавършено начално образование от помощното училище във Вършец...Ама в кражбите ги бива...
110
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от ГерманияИ неграмотен!Типичен Гербаджия)))))))
109
28
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До Анонимен 110Ай па за това най-много ще ми е кеф да ви гледам как се гърчите от бедност при управлението на БСП. От умраза и за да навредите на ГЕРБ ще си вкарате отзад един голям кол наречен БСП. Да са ви честити.
108
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от ГерманияИ колкото и никнейма да смениш-оставаш си все един и същ елементарен ***)
107
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корнелиа беше уволнена порадои "съмнение за корупция". Елена е получила за "доброто си отношение" (да го кажем културно) към Сергей половин милион от КТБ. Да искам да гласувам за тях е все едно Порожанов да стане шеф на БСП и да гласувам за него. Ай стига бе!
106
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от ГерманияГербаджиите сте страшно прости хора-не разбрахте ли,че това, че ви ненавиждаме,не ни кара да сме фенове на БСП-то!Оставка, съд, затвор!За всички!
105
22
 
10
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Моля се колкото се може по-скоро БСП да вземем властта. Тогава аз ще си пия уискито и ще се наслаждавам от Германия как се гърчат от бедност най-върлите им привържвници. Ама няма да смеят да протестират щото нали те са си ги избрали. А мене ми е през ... че оттатък. Тя Веницуела дето има най-големите запаси от петрол и би трабвало да е супербогата се срути под соц управлението а вие се надяват БСП да ви оправи в България дето нямаме нищо. Пpocт народ бедна държава.
104
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтранджатаКолко долен и безскрупулентрябва да си,за да агитираш в полза на престъпницитекоито погребаха България!??
103
4
 
2
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Анонимен Простичко момче си.Женати ти го е казвала хиляди пъти ,дори и на сън споменавайки имито и на любовника си.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
приятелю 103 анонименне само компартиятавсички партии са за разпускане браткоВСИЧКИбезпартийни избори и това еза личности не за олигарси и шмекери оядени
101
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До чичо Пей. Тя майката вече има тази възможност, не едни път и то. Видяхме я и нея как краде. Не, благодаря.
100
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде ли БСП на власт ще стане финансов апокалипсис.
99
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямото нещастие на България е че не беше забранена и разпусната комунистическата партия както направиха всички останали държави от соц блока. Комунистите се окопаха във властта, създадоха различни партии уж като латернатива и унищожиха СДС който бе единствената истинска но слаба опозиция. Сега 2 групи олигарси от бившата компартия се борят за власт зад фасадата на БСП и ГЕРБ а друга група олигарси зад ДПС обира кокалите останали на трапезата. Така че не е чудно защо сме най-зле в Европа.
98
1
 
5
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Брат, изплискал си легена а и мачкаш депресията със силни наркотици, освен ако в последните 12-13г. не си живял в гъстите гори на Русия...Нито знаеш кой си, нито къде си и за какво се бориш...
97
7
 
5
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Shark Чарк нещо са ти се растропали чарковете.Неистовото желание на БСП да вземе власта е продиктувано преди всичко от факта,че всички политически сили са се пръкнали от нея и то като седмачета с леки увреждания. Е нека дадем правото на майката да поправи грешката пък после ще видим.