Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината

Колебаещите се може да променят резултата
17 май 2019 13:30,
177
Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината
Снимка: БулФото

Четири партии се очертават със сигурно присъствие в следващия Европарламент две седмици преди изборите, сочи проучване на "Барометър България". Това са управляващите от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

Изследването показва, че след значинимия отлив от одобрение през последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП, съответно с 31,9% и 31,2%. От "Барометър България" отбелязват, че подкрепата за партията на премиера Бойко Борисов е генерирана до голяма степен от твърдите й привърженици, които затвърждават своите позиции с приближаването на вота и в отговор на негативната кампания.

Още по темата

Данните показват, че БСП, поне засега, не успява да привлече допълнителни гласове, извън твърдото си ядро. Според изследователите това се дължи най-вече на факта, че избирателите не припознават столетницата като реална алтернатива, а сравнително изравнената позиция с ГЕРБ може да изиграе лоша шега на партията, като мотивира вот срещу нея и за опонентите й.

Трети към момента се очаква да финишират от Движението за права и свободи, които събират почти 9% от гласовете на анкетираните. Резултатът им обаче е трудно прогнозируем, имайки предвид спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Припомняме, че преди няколко дни, лично почетният председател на партията и нейн основател Ахмед Доган, реши лично да нахъса избирателите с писмо. В него той изрази подкрепата си за младите представители на движението и поиска прошка за евентуални грешки на ръководството от близкото минало.

ВМРО пък е единствената партия от колицията "Обединени патриоти", която почти сигурно ще успее да вкара депутат в следващият Европарламент. Одобренито към лидера на листата Ангел Джамбазки се движи около 7%. "Барометър България" коментират, че воеводите генерират подкрепа и извън традиционния им електорат и имат голям потенциал да привлекат гласовете на още колебаещите се.

Останалите формации към момента стават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

Социолозите са измерили, че се очаква до урните на 26 май да стигнат малко над 33% от имащите право на глас граждани. 36,5% се колебаят, а почти 30% от избирателите твърдят, че категорично няма да участват в изборите.

Проучването е дело на социологическа агенция "Барометър Българи" и е проведено в периода 10-15.05.2019 година. Анкетирани са 843 души на възраст над 18 години, чрез телефонно интервю. Финансирането на проучавенето е собствено на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и БСП да не са на власт,а след оставката на Боко тиквата да се състави коалиционно правителство...важното за момента е да се гласува против ГРОБ и да се създаде ситуация за нови парламентарни избори...след като мафията ГЕРБ вече ще са гроги и в небитието...
95
16
 
8
 
! Отговори
Бойкотирайте преди 4 години
тези т.н. избори !!!огромното мнозинство от хората - 75% в западна европа и 60% в източна европа са ПРОТИВ този гнусен юдо-масонски, толерастки кибук наречен ЕС !!!волята на народите нагло се потъпква от управляващия юдо-масонки елит и политическите им марионетки !ДА СЛОЖИМ КРАЙ на този гнусен юдо-масонки експеримент наречен ЕС !!!да си върнем СВОБОДАТА И ДОСТОЙНСТВОТО !!!
94
2
 
16
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Анонимен Ако има правда и свобода то следва Бойко Борисов да си плаща членския внос в " софийския "кънтри клуб на раираните каубои.Тогава най-после ще се сбъдне мечтата на ЦвЦв, да управлява патрията ГЕРБ па било и макар някъде оттатък полярния кръг./За ужас на Руските бели мечки/
93
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите в България са три Българска - ГЕРБ, кремълска - БСП и турска - ДПС.Който е българин гласува за българската партия.Който гласува за БСП, гласува за Азия.
92
10
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
БСП няма как да привлекат нови привърженици, извън твърдия електорат, защото поведението им много ясно показва едно неистово желание за власт на всяка цена. Това отблъсква много хора. Само като им чуе човек яростните нападки ме става ясно за какво иде реч. Е няма да стане, и тях ги видяхме що за стока са.
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от калинки вече, съсипаха страната.
90
4
 
22
 
! Отговори
haha преди 4 години
ГЕРБ отново отбелязва лека преднина >>>>>> в Хърватия a и в Европа България е символ за национална деградация.hahahhahahhhahhahhahahhahahhahahhahahahah
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 83Вай-вай-вай.............че то се оказва, че 85% от народа е за Русия!!!! Което ние си го знаем де, то не е изненада! Чудя се само КАКВО ОЩЕ ПРАВИМ в еуропската ко-чи-н-ка!!!!?????
88
1
 
15
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До СТРАНДЖАТА Оригиналният Странджа е бил слуга но е хранил борци за свобода.Ти си модерният"бунак" Странджа който пак си слуга ,но храниш простаци взели власта.Ако ти харесва това можеш дори да хванеш и за палците.
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Хм..........че тази габриелка-калинка е ТОЧНО КОПИЕ на куневица!!! КОЛКОТО ПОЛЗА ДОПРИНЕСЕ ЕДНАТА, ТОЛКОВА ЩЕ ДОПРИНЕСЕ И ДРУГАТА!!!! А колкото до "социологията".........явно цветарчетата включиха "фейк-нюз"-овете, трябва да се "ободри" електората!!! А после ще се включи "машинката за фалшификации"!!! НЯМА ДА НИ Е ЗА СЕФТЕ!!!
86
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това "проучване" си го заврете... знаете где! На 26ти ще има гооооолеми изненади за тези четири "основни" играчи! А догодина ще бъде ГОЛЯМОТО изритване на всички замесени досега "основни" партии!
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом като четирите партии са сигурни за европарламента, нека членовете им да си платят членския внос. Интересно ми е Бойко Борисов в коя партия ще си го плаща, в БСП-то или в Герб ?
84
18
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
26 май, 22.00 часаКорнелия Нинова:- След като направим обстоен анализ - ще излезем с изявление кой ще поеме политическата отговорност...
83
4
 
11
 
! Отговори
До футуролог преди 4 години
За Христо Иванов знаем, че е от червено котило, но за Радан не съм сигурен.
82
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще отида и ще гласувам без колебание за БСП и Елена Йончева, защото виждам разума, логиката и мотивацията с която говори. Омръзна ми да лъжат и облагодетелстват за сметка на изстрадалият българин. Госпожа Йончева е подготвена, ерудирана и умна. За сметка на това М.Габриел е като мумия излезнала от нафталина- злобна, нервозна без идеи и възгледи - пълен антипод!
81
7
 
15
 
! Отговори
Соня преди 4 години
Цветанов апартамент си купува това ли искаш ?Да ви лъжат ние българите сме с най ниски заплати но те си взимат Апартаменти Цветанов си е купил апартамент и ще купува спрете да им вярвате вижте Румъния са с по големи заплати докога ще гласувате за ГЕРБ ? Никога ГЕРБ ?
80
14
 
12
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До чарли. Ти кой набор си? Явно си или много млад или зловещ зомбиран позитанец щом не помниш или не искаш да признаеш какво представлява БСП и особено какво се случва с държавата, ако се докопа до властта.
79
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите няма да гласуват за азиатските партии: БСП - за Русия, АТАКА - за Русия, "Възраждане" - за Русия, Коалиция - за Русия, Воля - за Русия,...!Боже пази България от русофилската Мафия !
78
16
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Най-после едно горе-долу вярно проучване. Писна ни от нагласените червенколюви преднини за БСП, които на изборите се оказват категорични победи за ГЕРБ.
77
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мария Неделчева е проводник на плана Макрон за тираджиите ...тя е френски агент и ще работи против интересите на България...освен това не е симпатична...даже Цецка Цачева хваща окото повече от нея...поне има какво да щипнеш...мъжете не са кучета,за да се хранят с кокалите на Габриел...говоря от чисто визуална и естетическа гледна точка...Ама той Тиквата си ги избира...откъде у него естетика...той мозък няма........