ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят

Първан Симеонов и кои са партиите с най-големи шансове на изборите
Обновена: 20 май 2019 15:18 | 20 май 2019 14:25,
204
ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят
Снимка: БулФото

ГЕРБ не трябва да отварят фронт с президента, защото може да загуби. Това каза пред Агенция Фокус политологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му, гласоподавателите остават с впечатление, че изборът ще е е между ГЕРБ и президента, а президентът имал доста по-високо доверие. Той бил и една от най-харесваните фигури в България в момента.

През последната седмица се появи поредното напрежение между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по повод срещите, които държавният глава организира с висши магистрати. Борисов заяви, че това "намеса в независимата съдебна система", а Радев отвърна, че не той бил канил "магистрати вкъщи или на тайни вечери".

Още по темата

"Едно е да се сражаваш с Корнелия Нинова и Елена Йончева, съвсем друго е да се сражаваш с президента. По този начин даваш президента на противника си, а държавният глава е силен коз", категоричен е Симеонов.

Социологът смята и че премиерът Борисов е прекалил със "собственото си преекспониране" в тази кампания, защото така тя отново изглежда като вот на доверие.

"Той постъпи добре като каза, че този път няма да си ходи, дори да загуби", коментира експертът.

Според него, избирателите все още странят от бюлетината за БСП, въпреки че искат да накажат ГЕРБ.

"БСП продължават да излъчват една крещяща риторика, която леко плаши. В тази кампания обаче са се усетили и малко се снишават , избрали са по-хитра тактика - да оставят крушата сама да капне без да тресат много дървото, разчитайки на скандалите в ГЕРБ и на другото опозиционно пространство - либералната част на българското публично пространство, от която тръгнаха всъщност скандалите с апартаментите", анализира Симеонов.

Това, че изборите за Европа и за България са толкова важни, личало от личната активизация на Борисов, който "опитва изпреварващо да наутрализира потенциални удари на финала".

"За първи път виждаме и БСП толкова мобилизирана, за първи път дори вътрешната опозиция в БСП е толкова консолидирана, за първи път виждаме и ДПС така", изтъкна той.

Първан Симеонов заяви, че има три формации, които ще влязат в Европейския парламент със сигурност и една над бариерата - ВМРО. Имало още няколко с добри шансове.

Основният патриотичен вот бил съсредоточен в лицето на досегашния евродепутат Ангел Джамбазки, но според социлога, се наблюдавали поне 5-6 фигури, които "са се посветили на това да му попречат".

"На някои избори има десни хора, които се чудят коя е по-малката злина - ГЕРБ или БСП. Възможно е някои да решат, че по-малката злина все пак е БСП. С това поведение на БСП е трудно да се направи общ план.", коментира Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
19
 
14
 
! Отговори
Манипулатор от БСП преди 4 години
БСП манипулаторите в лицето на платения Първан Симеонов намесиха в изборите и празнодумеца и разединител на обществото Радев. Че кой вече се интересува от този пенсиониран военен ?
79
18
 
15
 
! Отговори
Патриарх Кирил преди 4 години
Румен Радев дойде като президент, но май ще си отиде като гимнастик...
78
13
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Герб ще има 4 депутата- Това е ИСТИНАТА !! И НЕ МИ ТРЯБВАТ КАРТИ ТАРО И НЕ СЪМ ЯСНОВИДЕЦ!
77
19
 
12
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Президентът като говори директно и се смята за морален компас на обществото да излезне пред всички и да обясни защо е назначил любовницата си на позиция, за която е задължително да се заема от военен без конкурс с неговата протекция ? Същията сега говори за корупция и шуробаджанащина с каква съвест ? Или като влезнем във властта всичко друго се забравя ? Единствената полза от разни платени социолози и политолози е да насочват гласовете към определена партия !
76
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев прави всичко ,което позволяват пълномощията му.Много по малко са от тези на Премиера.Преди да пишеш глупости прочети!
75
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До EhaРадев нищо реално не е направил още. Само приказва. Къде можеш да го сравняваш с Борисов?
74
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът има едно качество, което рядко се среща не само в гербаджиите, а и в политиците въобще - говори директно, без заобикалки и не се сваля на електората си. Не че е нещо рядко срещано и уникално нещо, но е сериозен плюс.
73
36
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пък президент се оказа такава *** на БСП, че ми се повръща вече. Превърнал се е в кученце на каишка на Корни и компания.
72
35
 
16
 
! Отговори
Силни сме заедно! преди 4 години
ГЕРБ - победа над лъжците и манипулаторите от антибългарската и антиевропейска партийка БСП !
71
22
 
15
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 4 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Кольо Колев, Вал.Велева, Борислав Цеков,Петьо Блъсков, Тат.Буруджиева, П. Волгин, Ив.Гарелов, К.Кеворкян,М.Пиргова, П.Симеонов,Шаренкова,братя Чукови, Ник.Бареков
70
20
 
13
 
! Отговори
Платен от БСП Първан преди 4 години
Е нали до преди няколко дни същият Първан прогнозираше, че ГЕРБ ще загуби изборите а сега само ако се закачат с пРезидента ........
69
16
 
38
 
! Отговори
Eha преди 4 години
Радев е истински генерал и е умен, а Борисов не е истински генерал и е лъжец. Ако сравняваме личностните качества и умствен потенциал, Радев е с класи над Борисов.
68
9
 
3
 
! Отговори
МИНЧОУ преди 4 години
До Минчо ХристовМного си умен,ба !
67
51
 
27
 
! Отговори
Пак ще ги бием! преди 4 години
Мнозинството от нормалните хора гласуват само и единствено за ГЕРБ!
66
15
 
37
 
! Отговори
Минчо Христов преди 4 години
когато тиквата бъде разпънат на кръст,ще ме видите в тълпата с високо вдигнат среденн пръст.долу гроп,стига сте крали от обществени поръчки стига ви толкова сега ще отговаряте за откраднатите пари ,пари имаше за нови улици третоари и кво ли не още но не става да се пише във фактурата една пейка 10000 лв ,за всичко имаше пари ама всичко откраднаха затова софия е като *** осеяна в дупки камо ли в другите градове.оставка и затвор за тиквата.
65
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г.рберастката са пътници хората ше ги изметът на *** въпроса е кои ше доиде след това???
64
13
 
42
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
ГЕРБ били най-успешното управление от прехода. ПФ, няма успешно управление през прехода, но да ГЕРБ най-успешно крадоха. Уредиха се до десето коляно, на Бойко и третите братовчеди са милиардери ей така от нищо.Оня физкултурник, от обикновен чиновник, с 6 апартамента, лични асансьори и дъщеря му с позиция в Световната банка, как така бре. Познавам толкова много умни хора, цял живот блъскат за елементарни позиции в далеч по лоша атмосфера.
63
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберушките треперят, президентът да не им избере някой луд главен прокурорин. Някой Филчев номер две или Лаура Кьовеши.
62
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г.рберастака крадлива за пътници въпроса са е кои са следващите?
61
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук има няколко трола на ГРОБ с юнашко самочувствие като това на онзи пор Борисов,смятащ се за непогрешим и вечен...явно парата е голям стимул...тези питбули са готови да убиват ,ако заповедта на шефа на мафията е такава.ще видим на 26 май кой е по-голям...борбата ще бъде между крадците и угнетените...едните ,за да продължават да ни грабят ,а другите ,за да се отърват от оковите на герберасткото робство...ХОРА не си правете илюзии,че доброволно ще сдадат властта.затова ВСИЧКИ ПРОТИВ ГРОБ НА 26-И