Хайко Маас ни четка: България е сърцето на Европа, силен партньор сте

Той се срещна с българския си колега Екатерина Захариева
Обновена: 20 май 2019 16:42 | 20 май 2019 16:37,
78

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС. Искам да призова гражданите да отидат да гласуват. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата по отношение на Западните Балкани. Това каза германският външен министър Хайко Маас след срещата на четири очи с българския си колега Екатерина Захариева, съобщава Нова.

Маас беше категоричен, че предстоящите избори са много важни за Европейския съюз и сподели, че се надява в следващият Европейски парламент да няма много депутати, които да пречат.

"Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.

Още по темата

На брифинга след срещата Екатерина Захариева изрази задоволство, че срещата се провежда в годината, в която двете страни отбелязват 140 години от началото на двустранните си отношения. Тя представ данни, според които една трета от инвестициите в България са германски, над 5000 германски фирми развиват бизес у нас, а стокообменът ни е най-голям от 1950 година насам.

"Освен бизнес имаме и културни отношения. Немскичт език е сред най-изпозваните. В Германия има 8 учебни заведения, в които се изучава български език и литература", изтъкна Захариева.

Тя обясни, че двамата с Маас са коментирали бъдещето на Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране в ЕС, както и ситуацията в Близкия изток и отношенията на ЕС и Турция. 

Захариева и Маас направиха обиколка на историческата част на София - посетиха ротондата, синагогата и джамията. Министрите се отбиха и през Халите, където Захариева почерпи своя гост с баница и айрян, след което се повозиха на метрото.

Визитата на германския министър в България е съчетана със старта по изграждането на нова административна сграда на германското посолство.

"Поставянето на капсулата в новата сграда е знак, че се развиват българо-германските инвестиции“, отбеляза Маас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
16
 
! Отговори
Кълвачевска преди 4 години
Бг е бита карта. Още 1989 я предадоха на грабеж и я унищожиха. Народа сам си ликвидира държавата . И кьоравите го разбраха. Европата си го премести . Поздрави от хавайския рай
7
13
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Борисов уважаван от всички, "Зеленият пъпеш" за смях на всички!
6
2
 
17
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Руснаците нова ракета не са пуснали обче в европейска България две нови магарешки каруци се удариха в европейската столица на културата.
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 6 дена няма да има ес тия ми говорят за шенген и не знам си какво.
4
8
 
22
 
! Отговори
Език на тялото преди 4 години
Само вижте как е скръстил ръце до като обикаля и му показват София. На този човек не му е приятна тази компания и е дошъл по принуда. Гледа в земята и няма търпение, всичко да свърши.
3
5
 
28
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Маас беше категоричен, че предстоящите избори са много важни за Европейския съюз============================================Важни са за Бокувците да им дават пари да ни държат в мизерия а те да лапат апартаменти и къщи за гости. За нас за какво да са важни, да сме с 200 евро заплати?
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние географски и исторически сме част от Европа. Нека се пративопоставим на силите които искат да разединят Европа.
1
6
 
22
 
! Отговори
пресцентъра нан Герб преди 4 години
Папата на крак ни дойде,а тия некъв си Хайку.Ние сме центъра на вселената.