Хайко Маас ни четка: България е сърцето на Европа, силен партньор сте

Той се срещна с българския си колега Екатерина Захариева
Обновена: 20 май 2019 16:42 | 20 май 2019 16:37,
78

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС. Искам да призова гражданите да отидат да гласуват. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата по отношение на Западните Балкани. Това каза германският външен министър Хайко Маас след срещата на четири очи с българския си колега Екатерина Захариева, съобщава Нова.

Маас беше категоричен, че предстоящите избори са много важни за Европейския съюз и сподели, че се надява в следващият Европейски парламент да няма много депутати, които да пречат.

"Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.

Още по темата

На брифинга след срещата Екатерина Захариева изрази задоволство, че срещата се провежда в годината, в която двете страни отбелязват 140 години от началото на двустранните си отношения. Тя представ данни, според които една трета от инвестициите в България са германски, над 5000 германски фирми развиват бизес у нас, а стокообменът ни е най-голям от 1950 година насам.

"Освен бизнес имаме и културни отношения. Немскичт език е сред най-изпозваните. В Германия има 8 учебни заведения, в които се изучава български език и литература", изтъкна Захариева.

Тя обясни, че двамата с Маас са коментирали бъдещето на Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране в ЕС, както и ситуацията в Близкия изток и отношенията на ЕС и Турция. 

Захариева и Маас направиха обиколка на историческата част на София - посетиха ротондата, синагогата и джамията. Министрите се отбиха и през Халите, където Захариева почерпи своя гост с баница и айрян, след което се повозиха на метрото.

Визитата на германския министър в България е съчетана със старта по изграждането на нова административна сграда на германското посолство.

"Поставянето на капсулата в новата сграда е знак, че се развиват българо-германските инвестиции“, отбеляза Маас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До гошко 71 Гошко , ние не сме се хванали с руснаците , а те ни хванаха за гушите. Референдум не е имало.Нали не мислиш че селяните с радост и песни си предават земята и животните в ТКЗС.Селянина без земя е без корен. За това избягаха от селата , а не от Бойко.Та такива ми ти работи.Ако го нямаше 45г. съветско владичество, България щеше да е по добре от Гърция.
67
3
 
1
 
! Отговори
гошко преди 4 години
Можеше, ако след 44та си бяхме останали с Германия! Ние, какво? С най големите *** се хванахме! Демокрацията няма шанс тук. Рано или късно ще се ступаме яко по-между си. Това ще реши пътя на БГ.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тази ревнал за единство . Забравиха когато девизът бе - Спасявайте се поединично . Сега вие се спасявайте . Чудна работа - дали ще сме с победителя или с победения в резултат от ВСВ - съдбата е една и съща .
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя седмополов зелник явно не му е ясно, че електората навсякъде из Европа се моли на колене наистина да имаше националисти и популисти, за които да гласува. Уви.
64
3
 
2
 
! Отговори
гошко преди 4 години
Трябва да се държим за полата на Германия! Просто сме си ***, неспособни да съградят правова индустриална държава! Повечето са ***, с промити мозъци.
63
3
 
2
 
! Отговори
Хайко Маас преди 4 години
До Анонимен61 Толкова добре се развиват че на всички мигранти мечтата им е да живеят в Русия. Пък и на българите русофили също.
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишете ли минуси въшливи платени русофилчета?
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия - 31/100000 самоубийствагермания - 6/100000Какво да говорим повече?
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен61иска ти се да е обратното руска пияна чебурашке, ама не е. Ти си едно русофилско пуми ярче.Селски русофил с внуци в америка.русия = престъпност и бедност.
59
3
 
3
 
! Отговори
Хайко Маас преди 4 години
До ХХХ А колко ваши гастарбайтери изсмукват нашите социални фондове
58
4
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Така е ...сега ядем Европейски гмо *** , а те нашето производство ...как няма да сме ласкани ! кауфланди били лидли и т.н. колко милиарда изсмукват от държавата ни и парите отиват навън !? Европейска икономика а ?
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59За убийствата - точно обратно е!За заплатите - е, ако с твоята 1200 евро можеш само да заплатиш 500 евро за квартира и 300 евро други задължителни разходи и накрая НИЩО НЕ ТИ ОСТАНЕ...............мерси от такава "заплата"!!! А колкото до квиченето.........че то аз САМО от еуропката СЛУШАМ КВИЧЕНЕ! Все на тях нещо им е криво.......а руснаците спокойно си се развиват! Така че давайте....давайте....ИДЕ КРАЯТ ВИ!!!!
56
1
 
6
 
! Отговори
Хайко Маас преди 4 години
Че ние сме били съюзници през ВСВ
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
германия - 0.3/100000 убийстварусия - 8.5/100000 убийствагермания - 1200Е минимална заплатарусия - 120ЕПък платените чебурашки нека си ***.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На швабските лъжи никой не вярва. Слепи няма. Реалността е точно обратната на изказванията.
53
1
 
11
 
! Отговори
??? преди 4 години
По коя анатомия сърцето се намира в задните полукълба???
52
3
 
15
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Сещате ли се за скандала с този Хайко Маас отпреди 2 месеца в Германия, когато намериха негови нацистки снимки и се беше изказал доста зле за България и Румъния - че сме били черноработниците на Европа и тем подобни, сега пее друга песен ... правете си изводите какви хора ни управляват.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мили Боже...............КОЙ е пък този хайко и откъде-накъде пък ще се водим, а и всъщност ДОКОГА ще се водим по акъла на тия еуропски ***-ло-у-м-ни-ци? дО ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА???? Аре разкарайте се с тая еуропка! Това вече не е еуропа, а квартал на Бейрут!
50
4
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"се надява в следващият Европейски парламент да няма много депутати, които да пречат."Това трябва да го сложат в наръчника на Европа по демокрация.На какво да пречат бре чиче, на *** закони дето ковете там без съгласието на европейците? Или на вътрешните ви избирания за еврокомисари, дето също не зависят от народа? До сега ви беше широко около врата, ама щом идвате в последната дупка на кавала да агитирате, значи сте я загазили здраво.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайко Мас и Бойко Мас