Кой ще спечели и кой ще загуби от ниска активност на евровота?

Социолози: ГЕРБ и БСП залагат на коренно различни стратегии
20 май 2019 12:55, Красимир Ангелов
81

Какво влияние ще окаже евентуална ниска избирателна активност на евровота и кой би спечелил от това? Според социолозите Кольо Колев и Васил Тончев почивните дни около евровота на 26 май могат да окажат негативно влияние на броя депутати, които ГЕРБ ще вкара в Европейския парламент.

Социолозите обясниха, че има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона души или 2,5 млн.

Още по темата
Колев бе категоричен, че гласоподавателите на ГЕРБ са по-заможни и е напълно реално да предпочетат да отидат някъде на почивка, вместо да чакат пред урните. Ситуацията при БСП пък била коренно различна, тъй като болшинството от електората на левицата са пенсионери.

Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

"Бойко Борисов каза, че очаква да има нова афера "Костинброд" преди изборите в неделя, тъй като се подготвя за нещо, което може да се появи в медиите в последния момент и да възбуди общественото мнение. Големият проблем за ГЕРБ е ниската избирателна активност и предстоящите празнични дни. ДПС са абсолютно сигурни за европарламента. ВМРО, "Воля" и другите по-малки партии също гравитират около границата за влизане", разкри той.

Васил Тончев пък обяви, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще са между 5 и 7. И допълни, че ДПС също със сигурност ще вкарат свои представители в европарламента.

"Все още не се знае кой ще е победител. Двете основни партии имат коренно различни стратегии. ГЕРБ залага на направеното досега, докато БСП залага на това, че нещата са нетърпими и трябва спешна промяна в политическото управление в страната. Ниската избирателна активност е много по-добра за БСП и ДПС, докато ГЕРБ ще загуби от това нещо", каза Тончев пред Bulgaria ON AIR.

"Европейските избори са градски избори и темите са много по-близо до градовете. БСП и ГЕРБ са между 5 и 7 мандата. ДПС ще се доближи до стандарта си - около 350 хиляди гласа. ВМРО и "Воля" също правят силни кампании. Десните пък направиха грешка, че затръшнаха вратата на СДС", каза още Тончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
16
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
До Ще ходя на почивка (25)И понеже Демократическата партия ще гледа Европарламента през крив макарон, накрая пак излиза, че си гласувал наполовина за ГЕРБ и наполовина за БСП от преразпределението на гласовете на неминалите прага партии. Така че, разумния вариант е да не разваляш почивката за глупости ;))))
48
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навреме разкриха подготвяната изборна фалшификация - аферата Костинброд. Борисов още получава уртикария като си спомни за провала.
47
16
 
22
 
! Отговори
23 гласа по-малко преди 4 години
Нашата компания заминаваме още на 23 - ти за Кавала и сме там до края на месеца.Пет пари не даваме за изборите на разни ткикви и кратуни.
46
4
 
5
 
! Отговори
Каролина Бек преди 4 години
Хубавото на демокрасито е че се подменя населението . Където *** явно не стават се налага да се заменят със друг народ. Нищо особено , постоянно става по света, обаче големите народи не го усещат, а малките като българите изчезват в хистори.
45
3
 
10
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
До Анонимен (35)И защо трябва да си търкам подметките, да драскам квадратчето не подкрепям никого, като може въобще да не отида и да не си хабя нервите, като им гледам физиономиите на кандидатите от плакатите!
44
5
 
20
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Борисов. Колкото по-малко гласуват толкова с повече ще спечели нискообразованият му, малоброен, функционално неграмотен електорат.
43
7
 
20
 
! Отговори
мери преди 4 години
да ама печатницата е на ГЕРБ в Костинброд защо не каже как е накарал цецо да печата бюлетини ами прехвърля пак отговорноста на други ЕХ лъжец до мозака на костите си Този е ненадминат в къжите барабар с целия му партиен екип Ужас
42
3
 
10
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Статия с поръчково оправдание, за да се неглижира погнусата на хората от политиците ни! Огромната част от хората няма да гласуват, защото не искат да гласуват за никого от тези кандидати. Хората които ще отидат на почивка са пренебрежимо малко на фона на всички които си стоят в къщи и евентуално решат да отидат да гласуват!
41
18
 
15
 
! Отговори
офшорното Ленче преди 4 години
И *** се е запътила след офшорното Ленче към сливенския затвор. Така Голямата лъжа (***) и Малката лъжа(Ел.Йончева) ще бъдат пак заедно и двете ще делят една килия в Сливенския!
40
6
 
8
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
Муахаха, ЕСССР е История, има само откъснати от реалността Брюкселске Зелки, които още не са го осъзнали!!
39
20
 
10
 
! Отговори
Голям страх... преди 4 години
Голям страх тресе червените редици, крахът на столетницата на изборите наближава. А това ще бъде и персонален крах на ***(Голямата лъжа) и нейното отстраняване от лидерската позиция...
38
6
 
20
 
! Отговори
123 преди 4 години
Да не забравяме че апаратчиците и апартаментчиците на герб са мнооого... да си припомним статиите как всяка година милионерите се увеличават с по 100 и нещо човека. Като прибавим кохортата вързана за облагодетелстваните + многохилядната администрация от всякакви структурки и службици... въпреки това им пожелавам да не вземат повече от 3 мандата
37
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати държавата -електората на БСП са пенсионери а тя е партия с най-много милионери и кандидат евродепутатите са далеч над средният българин по доходи!
36
1
 
2
 
! Отговори
Как кой преди 4 години
кой да е...1 или другия както всеки път
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35ГЕРБ вземат парите от бюджета ако не поткрепиш никой.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дедо попГЕРБ са гласували изборния закон така че винаги печелят. Ако гласуваш за малка партия като БКП, ще ти вземат гласа. Ако не гласуваш, роднините и мутрите им ще гласуват и пак печелят.
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб и братята/електорато ще гласуват 100 % , за да си продължават лапачката ! Ден 5 Поколения храни ! Хора,Гласувайте ! -Никаква ниска активност -те точно това искат!
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и вариант "Не подкрепям никого". И там може да се сложи хиксчето.
31
2
 
23
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Колев бе категоричен, че гласоподавателите на ГЕРБ са по-заможни.... ами определено за 10г се замогнаха. Остава да видим дали слушкат и папкат или са почнали само да папкат
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, поръчковите социолози поне веднъж познаха ли нещо. Споменати са Воля, пък всеки е наясно, че Демократична България ще има поне два пъти повече. Ще има повече и от ВМРО. Ама се коментират само партии удобни на властта, защо ли... Отговорът е ясен.