Кой ще спечели и кой ще загуби от ниска активност на евровота?

Социолози: ГЕРБ и БСП залагат на коренно различни стратегии
20 май 2019 12:55, Красимир Ангелов
81

Какво влияние ще окаже евентуална ниска избирателна активност на евровота и кой би спечелил от това? Според социолозите Кольо Колев и Васил Тончев почивните дни около евровота на 26 май могат да окажат негативно влияние на броя депутати, които ГЕРБ ще вкара в Европейския парламент.

Социолозите обясниха, че има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона души или 2,5 млн.

Още по темата
Колев бе категоричен, че гласоподавателите на ГЕРБ са по-заможни и е напълно реално да предпочетат да отидат някъде на почивка, вместо да чакат пред урните. Ситуацията при БСП пък била коренно различна, тъй като болшинството от електората на левицата са пенсионери.

Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

"Бойко Борисов каза, че очаква да има нова афера "Костинброд" преди изборите в неделя, тъй като се подготвя за нещо, което може да се появи в медиите в последния момент и да възбуди общественото мнение. Големият проблем за ГЕРБ е ниската избирателна активност и предстоящите празнични дни. ДПС са абсолютно сигурни за европарламента. ВМРО, "Воля" и другите по-малки партии също гравитират около границата за влизане", разкри той.

Васил Тончев пък обяви, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще са между 5 и 7. И допълни, че ДПС също със сигурност ще вкарат свои представители в европарламента.

"Все още не се знае кой ще е победител. Двете основни партии имат коренно различни стратегии. ГЕРБ залага на направеното досега, докато БСП залага на това, че нещата са нетърпими и трябва спешна промяна в политическото управление в страната. Ниската избирателна активност е много по-добра за БСП и ДПС, докато ГЕРБ ще загуби от това нещо", каза Тончев пред Bulgaria ON AIR.

"Европейските избори са градски избори и темите са много по-близо до градовете. БСП и ГЕРБ са между 5 и 7 мандата. ДПС ще се доближи до стандарта си - около 350 хиляди гласа. ВМРО и "Воля" също правят силни кампании. Десните пък направиха грешка, че затръшнаха вратата на СДС", каза още Тончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
8
 
! Отговори
гласувайте масово преди 4 години
Социолозите определено лъжат. Троловете на ГЕРБ се скъсват да призовават хората да не гласуват. Защото имат ограничен електорат, роми, общински служители, обръчи от фирми. Срещу тях е целият останал народ, при висока избирателна активност ГЕРБ ще са размазани. Хора, гласувайте масово, за да преборите изборната технология на тези, които държат България за беден сателит на Германия със заплати, хвалебствие в Германия - немци какво се оплаквате, в България работят за две евро на час и са доволни.
68
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 58 Значи да гласуваме за БСП , че само те могат да свалят Борисов от власт, така ли ?Значи това е целта , а не да дойдат по добри .Ама по добри нямааа !
67
1
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ние пенсионерите прогледнахме , ама не казвайте на Нинова.Нека си мечтае.
66
7
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Kva niska aktivnost , cqlata roda 6te hodi, samo boiko da ne spe4eli
65
3
 
18
 
! Отговори
Дреме ми на.. преди 4 години
Като има избори в Турция, Румъния , Албания хората се прибират от чужбина и гласуват само тук ще се изнесат да пият трите дни и после да псуват политиците и футболерите.Нема такъв народ.
64
8
 
21
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Мога да ти посоча кои в личен план обогати това правителство :"Борисов, Цецо асансьора, Цецка, Свинетка, Ангелкова, Вежди,Гепи груп, Домуса и т.н.
63
0
 
16
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
печелят само политиците, лобистите и притежателите на офшорни банки. плащащите данъци, като сегрегирани по всички правила на конституцията на мама меркел - малкостойностните гои винаги губят от спекулациите на евреите!
62
8
 
14
 
! Отговори
Бойкотирайте преди 4 години
този жалък цирк който еврейските марионетки он ГЕРБ и БСК разиграват - НЕ ГЛАСУВАИТЕ !!!вчера около 500 "бежанци" блокираха терминал 2 на летище Дьо Гол, крещеха "Франция НЕ принадлежи на Французите, Всеки има право да е тук"ето това е така наречения ЕС ..... гласуваите за унищожаването на това юдо-масонско зло - БОЙКОТИРАЙТЕ т.н. избори !!!!
61
7
 
18
 
! Отговори
Хрисо преди 4 години
До офшорното Ленче: Какво са те излъгали бе ,син *** ? Сигурно това ,че определението от 7-8 години назад- седесаро-герберски ликвидатори на България след 1992 г. е лъжа . Нали виждаш сега как отново се сдушиха и се явяват отново заедно на избори,начело с най големия ликвидатор Ал. Йорданов. Хващат се за сламката ,но тоя път пак ще ядат големия шут от Народа и пак чао на сметището.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колебаех се дали да гласувам на 26 но сега вече съм сигурен че ще гласувам.За кого си е лично моя работа !
59
4
 
23
 
! Отговори
Банко преди 4 години
До Винету: Стана ясно / не че не се знаеше/ кои се коалираха в последния момент. Тук ,хората пишеха от 5-6 години за седесаро-герберските ликвидатори на България и сега стана ясно ,че са прави. Боко щеше да съди Костов и мафията му нарекла се демократи от СДС. Как да стане това ,като още от началото на "промените" тия мафиоти са били заедно. Камък върху камък не оставиха в България от голямото гонене на "комунизма". Сега идва ред пак на големия шут и отново изхвърчане на сметище
58
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще те послушам и отново ще гласувам за ГЕРБ!
57
5
 
13
 
! Отговори
знам преди 4 години
До Анонимен 64младеж ти явно не знаеш каквъв беше живота по времето на ваще хора заради пълното медийно затъмнение ..
56
13
 
43
 
! Отговори
България преди 4 години
Гласувай за ГРОБ купи апартамент на ЦЦ в София със 3 асансьора от улицата до клозета. гарантирано от ЦЦ
55
30
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разумния вариант е да се гласува за БСП...КАЗВАМ ГО КАТО НЕУТРАЛНО ЛИЦЕ ЗАГРИЖЕНО ЗА СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ...Само БСП има тежестта и потенциала да се пребори за отстраняването на герберастите от властта...гласуването за някой друг само ще разпилее гласовете и недай си боже Борисов и шайката му от крадци и аферисти да се спасят...
54
15
 
28
 
! Отговори
ЦЦ преди 4 години
Гласувай за ГРОБ купи къща в Драгалевци София на ЦЦ със 3 асансьора
53
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов се е концентрирал върху БСП и цялата му енергия е насочена срещу Корни, НО "в четвъртък или в петък" ще го тресне гръм от съвсем друго място, откъдето най-малко е очаквал.
52
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На парламентарните избори 300 000 роми гласуваха за ГЕРБ.Сега Цвъкалото е купил повече. За всеки случай.
51
26
 
17
 
! Отговори
да преди 4 години
Грешката на БСП е че акцентира върху Борисов и правителството, с което кампанията им загуби лице. Бойко с лекота отигра подобен каламбур. В същото време Мария Габриел се оказа истинско бижу - реално тя е от друга класа в сравнение с останалите кандидати, които дори леко са изплашени, но и щастливи, че ще ходят в Брюксел.
50
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се намразя ако гласувам за Скумрия Габриел.