Дни преди вота ГЕРБ се стабилизира, води с 1,1% на БСП

ДПС са твърдо трети, ВМРО на ръба
22 май 2019 09:23, Александър Попов
454
Дни преди вота ГЕРБ се стабилизира, води с 1,1% на БСП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП, ГЕРБи ДПС ще имат сигурни представители в бъдещия европейски парламент. ВМРО засега е на ръба, сочи последното проучване за изборните нагласи на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

ГЕРБ частично възстановява своята подкрепа, която бяха загубили покрай скандалите с апартаментите и имат минимална преднина пред БСП.

16% от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35%) пък са решили още преди кампанията, а 9% са взели решение по време на кампанията.

Проучването е приключило на 17 май, което означава, че има вероятност до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.

30% пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39% няма да го направят.

В настоящото проучване на интервюираните лица им беше предоставен списък с всички кандидати с имената и подредбата им според регистрацията в ЦИК, като сред тях те трябваше да посочат своето предпочитание.

ГЕРБ завръща лидерската си позиция и за тях биха пуснали бюлетина 31,5% от гласуващите. БСП пък се радва на подкрепата на 30,4%.

Управляваща партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията след "Апартаментгейт". Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%.

ВМРО са четвърти, точно на ръба на бариерата, за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8%.

"Воля” успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

По-надолу в подреждането остават "Коалиция за България" (2,4%), "Атака" (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и "Възраждане" (1,2%).

Проучването е проведено от Изследователски център "Тренд" по поръчка и финансиране на в. "24 часа". Проучването е национално представително. В периода 11-17 май 2019 г. са проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Методът на регистрация е полустандартизирано интервю "лице в лице". Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация на универсума по региони, населени места и големина на селището и случаен маршрут на движение по територията на гнездото. Размерът на статистическата грешка: ±3,1% при 50 процентни дялове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 344И каква логистика и инфраструктура са избирали, когато едни хора са строили "къщички" за себе си с пари от еврофондове?И изобщо как са избирали на кого да дадат субсидии за усвояване, има ли обикновен човек, необвързан с управляващите, на когото са отпуснали евросредства по проекти за "туризъм"?
332
1
 
5
 
! Отговори
ердоган-султан преди 4 години
До ЦЦискам ханъма за харема
331
3
 
21
 
! Отговори
Герб води в корупция преди 4 години
До Анонимен 347: Не е проблема там, кой в какъв апартамент живее, а как го е купил. Един депутат може да си позволи да вземе кредит и да си купи и по-голям от 70 кв.м. апартамент. Но имуществото на Цецо Цветанов например надвишава с цял милион декларираните му доходи. Е, напусна парламента, но продължава да стои зад Бойко и да готви "голямата изборна победа". И неговото си е негово. И не само той. Те това е борбата с корупцията по гербаджийски.
330
2
 
4
 
! Отговори
кръгъл идиот преди 4 години
До Няма да я бъде!е Бойко!
329
4
 
19
 
! Отговори
Удавници преди 4 години
ГЕРБ ни смятат съвсем за будали, щом са поръчали тази партенка на румянкината и соросоидските агенции. Поне алфата да беше, макар и тя да е ясна, а и всички останали, но май те не мислят да се давят с ГЕРБ.
328
6
 
35
 
! Отговори
ДС преди 4 години
ЛЪЖА. Никой не харесва нито ГЕРБ, нито БСП. Но ще има наказателен вот и масово ще се галсува за БСП, защото трябва да се покаже на ГЕРБ че това не може да продължава. Идва министър краде за 2 години сменят го идва следващия, ояде се яко за 2 години - следващия. Айде стига.
327
4
 
35
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Пълна ЛЪЖА. Аз нормален човек не познавам, който да гласува за ГЕРБ. БСП са същите но в случая 10 години диктатуара и яко грабене през последните 3 СТИГАТ.
326
4
 
39
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
Що не сложихте отметка в заглавието , че това е платена публикация ?!Иска им се на гербавите да са първи , мило и драго дават това да е така , ама - нанай !Никой ,освен платените *** ,не им вярва вече !
325
4
 
35
 
! Отговори
неутрално преди 4 години
Аз съм от тези 16 % , които не да решили за кого да ГЛАСУВАТ.Благодаря ви за информацията и тя ме накара да взема решение. то в тази държава , такива циркове стават , че май ще гласувам за БСП то.Ще запомня ГЕРБ с ДАЛОВЕРИТЕ им.
324
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен ГРОБ,за да спечелят,трябва да разиграят томбола сред своите избиратели,за да повишат активността им,като Цецо жертва един от 10 - те си апартамента за каузата...
323
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и днессаа ги стабилизира крие новината за заменката с братчеда Радко - боксониерка в Ботуниц ли беше срещу имот и от него се пръкнало рзп 6000 кв м.
322
0
 
17
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До До 312Дали забеляза мизерията /сградния фонд, оборудването, ... въобще условията/ като че са от 18ти век на мин.год в която се отглеждат козите и овците дето избиха в Странджа, м?А сега сравнете с т.нар "къщите за гости", т.с личните вили на властимащите! пп. какви магистрали, какви пътища, какви 5 лв. при това направени като че са за еднократно ползване!
321
0
 
8
 
! Отговори
черна дупка преди 4 години
Има ли си топ ергена жена или си няма....
320
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей,наср***хте се с тези апартаменти ! Вилата на Станишев на женевското езеро от како е бе ? Я ми посочете един от управляващите в БСП ,НДСВ ,ДПС,който живее в панелен блок 70кв.м
319
2
 
19
 
! Отговори
Апартамент преди 4 години
Искам апартамент в кв Изток със 2 асансьора за мен и жена ми
318
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ се бил стабилизирал...то с кражби всеки може да се стабилизира..., я питайте как живеят пенсионерите,които са около 2 милиона и певечето от тях с до 350 лева пенсия...а близо милион българи напуснаха страната за 7-8 години при управлението на Боко тиквата и Цецо апартамента ,за да се се стабилизират в чужбина и повечето няма да се върнат докато ГРОБ е на власт.
317
12
 
4
 
! Отговори
До 312 преди 4 години
Неуки ***()те,когато ЕС дава пари,не ги дава да ти ги преведат по сметката ти,а с точно определена насока.Случайно да ти е известно,че за един бизнес логистиката е един от най-важните инструменти.Тоест,добрата инфраструктура е потенциален виновник за инвистиции,където ти можеш да започнеш работа и да помагаш на баба си да й свети лампата.Аман от профани,които все чакат някой да им даде и да ги оправи.А те да лежат и мрънкясват из форумите.Еми няма как !
316
2
 
6
 
! Отговори
ЦЦ преди 4 години
Искам апартамент
315
0
 
0
 
! Отговори
извинявам се преди 4 години
коментара ми е за 296
314
5
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
дни преди вота социалистите на изчезналия приятел на гугъл ни показват какво би се случило, ако комсомолците на меркел, обама, сорос, ротсхилд и клинтън спечелят! ..тогава дори холокоста ще добие цена .. в долари, или сребърници...!