Ками Рита – шерпът, който 24 пъти е поглеждал света от Еверест

В рамките на една седмица той постави два рекорда
Обновена: 22 май 2019 20:12 | 22 май 2019 19:50,
37
Ками Рита – шерпът, който 24 пъти е поглеждал света от Еверест
Снимка: БТА

Шерпът Ками Рита поглежда към земята от нейния връх във вторник сутринта. Тогава за втори път в рамките на едва няколко дни той се качва на връх Еверест и за втори път поставя рекорд.

Когато на 15 май непалският шерп се качва на Еверест той го прави за 23 път и поставя рекорд. С качването си от тази сутрин той би сам себе си.

49-годишният шерп няма планове да се пенсионира и се надява да се изкачи до върха още няколко пъти.

"Мога да се катеря още няколко години", споделя той пред BBC преди 23-я си опит преди седмица.

"Здрав съм, мога да продължавам, докато съм на 60 г. С кислородът не е толкова трудно", казва той.

За първи път той се качва до върха през 1994 г.

"Никога не съм си мислел за рекорди", казва Ками Рита. "Даже не съм знаел, че можеш да поставиш рекорд. Ако знаех щях да се кача на много повече върхове по-рано!", добавя шерпът.

Шерпите са хората, които помагат на катерачите да изкачат върховете. Те са малък народ, който обитава Хималаите. Работата им е не само да носят, но най-вече да водят алпинистите, да подготвят маршрута, да оправят въжетата по трасето.

"Шерпите оправят въжетата по пътя към върха", обяснява Кми Рита. "Така че шерпите си проправят път, оправяйки въжетата и чужденците после дават интервюта, че Еверест е по-лесен и говорят за куража на шерпите", обяснява той.

"Във всяка планина спи една богиня. Наша работа е да държим богинята щастлива. Месеци преди да почна да се катеря се моля и искам прошка, защото ще трябва да поставя краката си на тялото й", обяснява още шерпът.

В списъкът с хората, които най-често са се качвали до Еверест преди Ками Рита има други трима души, с по 21 опита всеки. Двама от тях вече са се пенсионирали, докато третия - 39-годишният Нгима Нуру ще опита 22-я си опит откъм китайската страна на върха този сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Да, Райнхолд Меснер е единствен и, като него втори няма да има!
34
0
 
1
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До не разбирам...Ами, точно защото ние не го разбираме, има такива, които го разбират по техен си начин, и за това се стремят да ги изкачват. Истината е, че истинските катерачи са шерпите, и както се вижда съвсем нерядко, а повече рутинно те си стъпват на върха. Повечето алпинисти го правят точно защото е трудно, и въпреки много високите рискове свързани със живота им. Това е техният наркотик. Ние наистина не го разбираме.
33
0
 
3
 
! Отговори
не разбирам... преди 4 години
Oбяснете ми ЗАЩО и КОМУ е нужно това изкачване на 8-хилядниците?! Скъпоструващо удоволствие за луди, които се мерят с Господ. НИкой не трябва да се *** с природата. *** са всички върхове, включително и Еверест. *** в буквален смисъл. Кому е нужно това?! И да - без шерпите "големите" алпинисти са едно нищо. Дай друг да свърши черната работа, после за интевютата ние ще помислим.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ефекта от космическата радиация ясно си личи по лицето му
31
1
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До ПрограмистчетоИ какво ще си ги отнесеш на оня свят ли....те такива като теб остнаха, които смятат колко печелчт.....да ти кажа ли стотици пъти е по-щастлив оттеб.
30
0
 
8
 
! Отговори
правопис преди 4 години
Ще Ви посоча грешките в текста - С кислородът не е..., кислорода е правилният вариант. В списъкът..., списъка е правилно. докато третия ... третият се пише тук.Научете правилата за пълен и кратък член.Има и повторения на две места, които трябва да бъдат избегнати. Оня ден беше 24-ти май
29
0
 
3
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 4 години
MVP!
28
1
 
8
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
24 изкачвания на Еверест са си извънземно постижение без съмнение, но К2 и Анапурна никога няма да бъдат изкачени от който и да е катерач толкова много пъти. Те са истинско предизвикателство, а не туристическа дестинация.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За едни качването е работа, за други постижение...
26
2
 
55
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Егаси пича, аз толкова пъти не съм се качвал на тавана на къщата си...
25
4
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
И да не забравяме - този огромен обем на белите дробове води до много по бърз метаболизъм. Съответно, организма се изхабява по бързо. От там и по малката продължителност на живота. В този живот всичко се плаща. Не им завиждайте за умението.
24
2
 
14
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 24 - виж сега, нека ти подскажа нещо. Шерпите както и непалските гурки се раждат на такава надморска височина, щото обема на белите им дробове е значително по голям от твоя по рождение. Това ги прави пригодни - шерпите за това което казваш, гурките - колкото и да ти е странно - за английските специални части - SAS - където ги приемат с предимство. За европееца, американеца и така нататък е много, много по трудно. Затова и е възхищенитео от хора като Меснер например.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкият човечец! Ако се беше родил в *** щеше да е 24 пъти герой на социалистическия труд, 8 пъти герой на НРБ и да са му подарили 24 нови автомобила и 2,4 милиона лева от Спортното министерство и лично от министър Кралев. А сега какво!? Един гол...
22
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са истинските покорители на върховете! Не омаловажавам постигнатото от алпинистите, но те са просто туристи, които без помоща на местните шерпи едва ли биха покорили толкова върхове.
21
2
 
43
 
! Отговори
хм преди 4 години
Да качиш върха 2 пъти в седмицата не било трудно, без въздух не било трудно.....Това са свръххора. Дори великият първи покорител на еверест май един такъв шерп се е качил преди него и му е пуснал въжето. Пак нищо особено.
20
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Като гледам лицето му какво е мораво синьо е ясно колко е добре здравословно от тия изкачвания То ако е хубаво хората ще живеят на 10 000 метра височина Не ги разбирам по никакъв начин тия изкачвания
19
24
 
9
 
! Отговори
men преди 4 години
белите това белите онова. колко бели се раждат на 4-5 хиляди метра надморска височина и живеят там? николко. меснер е от южен тирол, роден е в планината и няма шерпа дето може да се мери с неговите постижения. еверест го е качвал самичак без шерпи и без кислород. бегай с тея шерпи. никой не ги кара да носят на белите. да отидат да им правят *** за по сто долара на месец. това че *** и пульо се допускат до върха и на мен не ми харесва.
18
41
 
1
 
! Отговори
Програмистчето преди 4 години
Дайте да му сметнем колко печели, дали е по добър от мен, а как мислите?
17
2
 
9
 
! Отговори
Менто преди 4 години
Ками Рита ора по баира.!.
16
3
 
6
 
! Отговори
Ритане преди 4 години
Една рита ора, а този ками рита.