Ще предизвикат ли популистите трус в ЕС?

Проучване: Ислямският екстремизъм - главната заплаха за мнозинството европейци
22 май 2019 17:37, Елка Василева
63
Ще предизвикат ли популистите трус в ЕС?
Снимка: архив, Reuters

От управляващата в Италия партия "Лига" до Националния сбор на Марин льо Пен във Франция и партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан популистки партии предизвикват безпокойство в Брюксел със заканата си да преустроят Европейския по свой образ.

Стив Банън, бившият стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, предрече, че изборите за Европейски парламент на 23-26 май ще са "земетресение", в което контролът ще бъде поет от евроскептичните партии, пише ДПА.

Общо 426 милиона души могат да гласуват в 28-те страни членки на ЕС - най-мащабното упражнение по демокрация в света след изборите в Индия. Мнозина се опасяват, че законодателният орган на ЕС, който през по-голямата част от 40-годишната си история бе доминиран от големи коалиции на левоцентристи и десноцентристи, може да бъде парализиран от засилването на позициите на крайните партии.

Новият парламент ще има основна роля в определянето на следващите членове на Европейската комисия - изпълнителния орган на ЕС, преди да се заеме с редовната си работа - да обсъжда всички нови инициативи и да гласува по ключови въпроси като бъдещия бюджет на блока.

"За много хора Европа е кошмар, а не мечта", каза италианският вицепремиер Матео Салвини на проява миналия месец, на която прикани другите популистки партии да обединят сили с неговата крайнодясна "Лига". "Ние работим за нова европейска мечта", добави Салвини. По думите му "целите са да бъдем първата, най-важната, най-многочислената група" в парламента.

Какво значи за десните популисти Ибисагейт?

Френският "Национален сбор" и "Алтернатива за Германия" (АзГ) се сред присъединилите се към платформата на "Лигата", както и Австрийската партия на свободата, опетнена неотдавна от видеоскандал, свалил нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе.

"Започваме нова политическа ера", каза лидерът на АзГ Йорг Мойтен на предизборен митинг на популистите в събота в Милано. Той обвини "арогантните технократи", че рушат Европа, и обеща да бъдат свалени политическите "елити".

Последното изследване, извършено по поръчка на парламента и публикувано на 18 април, показва, че трите главни крайнодесни партии - Европейски консерватори и реформисти, Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и пряката демокрация - ще имат 23 процента от гласовете, което не е много повече от сегашния им дял от 20 на сто. Обаче това им отрежда седем мандата по-малко от очакваните 180 за водещата десноцентристка Европейска народна партия (при общо 751 места) и и значително повече от мандатите на левоцентристите Прогресивен алианс на социалисти и демократи.

Още по темата

Увеличената подкрепа може би донякъде се дължи на очакваната краткосрочна подкрепа за британските евроскептични партии, след като на Лондон бе позволено да отложи Brexit-а до октомври. Според Европейския съвет по международни отношения (ЕСМО) евроскептичните партии, взети заедно с прогнозираното по-силно представяне на крайнолеви групи като движението на френския радикален лидер Жан-Люк Меланшон, с лекота могат да вземат около една трета от всички места в парламента.

Рискът е реален, ако левицата и десницата успеят да си сътрудничат, смята Сузи Денисън от ЕСМО. "Важно е да не забравяме, че те са доста разнородна група", каза тя пред ДПА. Даже по общия за популистите въпрос за миграцията италианската "Лига", която настоява ЕС да приеме още бежанци, за които сега се грижи Рим, е в конфликт с унгарската антиимигрантска партия "Фидес", отбеляза Денисън.

Надигането на популизма се свързва предимно с рекордния приток на бежанци и мигранти в Европа през 2015-2016 г. Изборите през май "ще определят бъдещето на европейската цивилизация", каза по-рано този месец Орбан, главният поддръжник на антиимигрантския дневен ред. Той предрече, че традиционното политическо разделение между ляво и дясно ще отстъпи място на разделение между тези, които поддържат миграцията, и тези, които я отхвърлят.

Но противно на заглавията в новините изборите в ЕС през 2019 г. "няма да бъдат референдум за миграцията", смята ЕСМО. Мозъчният тръст се позовава на данни,събрани от социологическия институт "ЮГав" в 14 от 28-те страни от ЕС. Според проучването главната заплаха за мнозинството европейци е ислямският екстремизъм (което не бива да се смесва в въпроса за миграцията) и това е по-вероятно да мобилизира десноцентристките избиратели, отколкото онези по периферията, твърди ЕСМО. Противно на популисткото говорене мнозина фактически се опасяват, че "национализмът ще разруши ЕС", смята мозъчният тръст, а икономиката, промените в климата и заплахата от Русия също надделяват над миграцията като проблем в някои страни.

Междувременно едно друго число ще бъде внимателно наблюдавано от Брюксел: избирателната активност. Участието в европейските избори е по традиция ниско. Според анкета на ЕСМО и "ЮГав" точно 43 на сто от запитаните са казали,че със сигурност ще гласуват през май. "Това е голям проблем, защото е свързан с легитимността на Европейския парламент", каза Натали Брак, гост професор в Европейския колеж. Участие под 40 процента би изпратило "силен сигнал", че усилията за повишаване на интереса към изборите са били безуспешни, твърди тя.

Изненадващо е, че евроскептичните партии може да изиграят важна роля в случая. "Без евроскептиците мисля, че избирателната активност ще бъде по-ниска в някои страни", каза Брак и добави: "Те мобилизират хората и принуждават и другите партии да говорят за Европа в изборите вместо по национални въпроси". "Това е една от заслугите, която трябва да бъде призната на евроскептиците и популистите", отбеляза Брак.
 

/БТА/
 


63
Още по темата: европейски избори
Още от Евроизбори '19
Време е да отидем до урните. Как се гласува на евровота?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
Да, на многополовата и надрусана европейска к.очина !
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДЕМОКРАЦИЯТЯ ,Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПОПУЛИЗЪМ !Комунягите са бледа сянка .
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 56.. ЕС се създаде тогава.когато напечатаха и еврото калитко! А до тогава си беше просто Европейска организация без никакви права! Почетете малко преди да пишете глупости щом не сте били родени тогава бе деца!-:)
55
4
 
0
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
Когато Европейския Съюз се е създавал Пути е бил още в мъ дете на баща си,така че да не се обажда гроз ното жуже
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 55

България - 286.28 евро минимална заплата, т.е. България не е в Европа.
53
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европа- 1500 евро минимална заплата
Русия - 110 евро
52
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не на пияната руска *** !
51
1
 
11
 
! Отговори
Коя Европа бе трол преди 3 седмици
До Анонимен

еврейски !!!???

ония гнусен ротшилдски кибук наречен ЕС - тази ли отврат искаш да живее !!!???
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да живее Европа ! Да живее демокрациата !
Долой Путина !
49
0
 
10
 
! Отговори
Популизмус преди 3 седмици
Кое е популизъм? Да казваш, че ЕС подпомага с фондовете страните-членки, а всъщност развива корупцията?
48
5
 
4
 
! Отговори
Ами... преди 3 седмици
Популист, социалист, национал -социалист, комунист...

Та това е все едно и също но с други думи.
47
12
 
5
 
! Отговори
Сайонара преди 3 седмици
Тотално сте се подвели по сладки приказки.

Човек, който повтаря едни и същи грешки е глyпaк.
Човек, който не повтаря грешките си е умен.
Този, който се уча от грешките на другите е мъдрец.

Не се ли научихте да не вярвате на популистите/комунистите, които ви обещават утопии бе, деббилли!
46
8
 
2
 
! Отговори
Не ! преди 3 седмици
Не, няма да предизвикат !
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Сайонара 44
Г-л-у-п-а-к........първо се ограмоти, а после пиши по сайтовете! "Популизъм", това е политика, апелираща към широките народни маси и предлагаща решение на острите социални проблеми!!!!! А това, което имаш ти впредвид..............това е характеристиката на нашия министър-председател!
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СИЛНО СЕ НАДЯВАМ, че не само трус, а тотално земетресение!!! Което да срине ВСИЧКИ СТАРИ КРАНТИ, дето водят и еуропката и света в задънена улица!!!! Всъщност, за еуропката въобще не ме е еня, НИЕ НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ И НЯМА ДА БЪДЕМ "еуропейци", само териториално!!!
43
17
 
2
 
! Отговори
Сайонара преди 3 седмици
Популист е човек, който ти казва това, което искаш да чуеш, а после прави нещо съвсем различно.

Гласувайте за такива като сте пpocти! Аз се махам.
42
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
"Популисти"?То щото "системните" са много стока...Ами погледнете в БГ-за системни се обявяват ГЕРБ и ДПС,оле мале!Както и да е.Проблемът на въпросните "популисти" е не друго,а липсата на опит в политиката,също и на избистрена икономическа програма.Докато не оправят това,няма как да заемат водеща позиция.Така че в идващия нов Европарламент няма как да доминират,но могат да се подготвят за превземане на следващия.
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не може всеки с различно мнение и виждане за нещата да бъде заклеймяван като "популист" и "антиевропеец" от управляващата клика в Брюксел.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ем чи то популистити означа за хората, демек, за нас мислят! Как няма! Ша гласувами за тях!
39
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС в настоящия си вид е срам за Европа. Няколко наведени свиркаджии ислямизират и изпедерастяват съюза, а медиите са превърнати в слуги на централната власт, бълват пропаганда на килограм и разпъват публично всички, които не играят по свирката на шефовете.