Ще предизвикат ли популистите трус в ЕС?

Проучване: Ислямският екстремизъм - главната заплаха за мнозинството европейци
22 май 2019 17:37, Елка Василева
63
Ще предизвикат ли популистите трус в ЕС?
Снимка: архив, Reuters

От управляващата в Италия партия "Лига" до Националния сбор на Марин льо Пен във Франция и партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан популистки партии предизвикват безпокойство в Брюксел със заканата си да преустроят Европейския по свой образ.

Стив Банън, бившият стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, предрече, че изборите за Европейски парламент на 23-26 май ще са "земетресение", в което контролът ще бъде поет от евроскептичните партии, пише ДПА.

Общо 426 милиона души могат да гласуват в 28-те страни членки на ЕС - най-мащабното упражнение по демокрация в света след изборите в Индия. Мнозина се опасяват, че законодателният орган на ЕС, който през по-голямата част от 40-годишната си история бе доминиран от големи коалиции на левоцентристи и десноцентристи, може да бъде парализиран от засилването на позициите на крайните партии.

Новият парламент ще има основна роля в определянето на следващите членове на Европейската комисия - изпълнителния орган на ЕС, преди да се заеме с редовната си работа - да обсъжда всички нови инициативи и да гласува по ключови въпроси като бъдещия бюджет на блока.

"За много хора Европа е кошмар, а не мечта", каза италианският вицепремиер Матео Салвини на проява миналия месец, на която прикани другите популистки партии да обединят сили с неговата крайнодясна "Лига". "Ние работим за нова европейска мечта", добави Салвини. По думите му "целите са да бъдем първата, най-важната, най-многочислената група" в парламента.

Какво значи за десните популисти Ибисагейт?

Френският "Национален сбор" и "Алтернатива за Германия" (АзГ) се сред присъединилите се към платформата на "Лигата", както и Австрийската партия на свободата, опетнена неотдавна от видеоскандал, свалил нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе.

"Започваме нова политическа ера", каза лидерът на АзГ Йорг Мойтен на предизборен митинг на популистите в събота в Милано. Той обвини "арогантните технократи", че рушат Европа, и обеща да бъдат свалени политическите "елити".

Последното изследване, извършено по поръчка на парламента и публикувано на 18 април, показва, че трите главни крайнодесни партии - Европейски консерватори и реформисти, Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и пряката демокрация - ще имат 23 процента от гласовете, което не е много повече от сегашния им дял от 20 на сто. Обаче това им отрежда седем мандата по-малко от очакваните 180 за водещата десноцентристка Европейска народна партия (при общо 751 места) и и значително повече от мандатите на левоцентристите Прогресивен алианс на социалисти и демократи.

Още по темата

Увеличената подкрепа може би донякъде се дължи на очакваната краткосрочна подкрепа за британските евроскептични партии, след като на Лондон бе позволено да отложи Brexit-а до октомври. Според Европейския съвет по международни отношения (ЕСМО) евроскептичните партии, взети заедно с прогнозираното по-силно представяне на крайнолеви групи като движението на френския радикален лидер Жан-Люк Меланшон, с лекота могат да вземат около една трета от всички места в парламента.

Рискът е реален, ако левицата и десницата успеят да си сътрудничат, смята Сузи Денисън от ЕСМО. "Важно е да не забравяме, че те са доста разнородна група", каза тя пред ДПА. Даже по общия за популистите въпрос за миграцията италианската "Лига", която настоява ЕС да приеме още бежанци, за които сега се грижи Рим, е в конфликт с унгарската антиимигрантска партия "Фидес", отбеляза Денисън.

Надигането на популизма се свързва предимно с рекордния приток на бежанци и мигранти в Европа през 2015-2016 г. Изборите през май "ще определят бъдещето на европейската цивилизация", каза по-рано този месец Орбан, главният поддръжник на антиимигрантския дневен ред. Той предрече, че традиционното политическо разделение между ляво и дясно ще отстъпи място на разделение между тези, които поддържат миграцията, и тези, които я отхвърлят.

Но противно на заглавията в новините изборите в ЕС през 2019 г. "няма да бъдат референдум за миграцията", смята ЕСМО. Мозъчният тръст се позовава на данни,събрани от социологическия институт "ЮГав" в 14 от 28-те страни от ЕС. Според проучването главната заплаха за мнозинството европейци е ислямският екстремизъм (което не бива да се смесва в въпроса за миграцията) и това е по-вероятно да мобилизира десноцентристките избиратели, отколкото онези по периферията, твърди ЕСМО. Противно на популисткото говорене мнозина фактически се опасяват, че "национализмът ще разруши ЕС", смята мозъчният тръст, а икономиката, промените в климата и заплахата от Русия също надделяват над миграцията като проблем в някои страни.

Междувременно едно друго число ще бъде внимателно наблюдавано от Брюксел: избирателната активност. Участието в европейските избори е по традиция ниско. Според анкета на ЕСМО и "ЮГав" точно 43 на сто от запитаните са казали,че със сигурност ще гласуват през май. "Това е голям проблем, защото е свързан с легитимността на Европейския парламент", каза Натали Брак, гост професор в Европейския колеж. Участие под 40 процента би изпратило "силен сигнал", че усилията за повишаване на интереса към изборите са били безуспешни, твърди тя.

Изненадващо е, че евроскептичните партии може да изиграят важна роля в случая. "Без евроскептиците мисля, че избирателната активност ще бъде по-ниска в някои страни", каза Брак и добави: "Те мобилизират хората и принуждават и другите партии да говорят за Европа в изборите вместо по национални въпроси". "Това е една от заслугите, която трябва да бъде призната на евроскептиците и популистите", отбеляза Брак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: европейски избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали крайните партии са популисти, но знам, че традиционните партии в ЕП са за ***. Противни мекотели, пълнещи Европа с тюрбани и третополови.
16
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Политиците които са маши на олигархията наричат демократите в ЕС - популисти.
15
2
 
11
 
! Отговори
дааа преди 4 години
До привет от ГерманияЧовече ти си с мания Русия,да не са те изнасилвали Руснаци,ти си болен ..
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората в Европа искат местни политики за обслужване на належащите им интереси, а не някакви грандиозни евросхеми с общи закони за целия ЕС, изковани от брюкселски чиновници с професионален опит като библиотекари.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начело на ЕС са нагли продажници, чиито медийни пипала са се разпростряли из целия съюз. Почти няма медия която да не те облъчва с едни и същи клонирани опорки и еднакви изразни средства. Свидетели сме на агресивна либерастка пропаганда в невиждани мащаби и хвърляне на кал по всички партии, които не са в гей/миграция отбора. Оня ден изкарали в Германия няколко хиляди мижитурки да рецитират по улиците "ЕС на солидарността, не на отечествата".
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Популистите не ви защитават от нищо. Те ви казват това, което искате да чуете, за да ги изберете, но мн добре знаят, че не могат да изпълнят ни едно от обещанията си. И Ципрас беше много ербап, но после го удари реалността и се кротна. Сега вече говори разумно, но гърците платиха за популизма му.
11
4
 
4
 
! Отговори
И АЗ преди 4 години
До АЗ И аз съм популист по същите причини!!!!!
10
8
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Който бързо забравя миналото си , обречен е в настоящето и бъдещето си !Особено източно европейците ядоха попарата на русия и едва ли някой от тях ще гласува за проруска партия ! Всеки е който е бил с русия е потъвал в мизерия ! От рубли богат не се става , от евро и долари се става ! А западно европейците много добре знаят какво се случи с източно европейците под руски ботуш и трябва да са луди за да гласуват за проруска партия !
9
3
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Аз съм популист,не искам бежанци,не искам чужди воини бази,не искам марионетно правителство,не искам двойни стандарти и скорости тн. да АЗ съм популист.
8
9
 
2
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
80-процентовите сте голяма сила, нали, "другари"?
7
4
 
20
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Трусовете в ЕС ги предизвикват безродниците, които пуснаха бежанците и ислямският екстремизъм, те са виновни за всички атентати и на тяхната съвест лежат всички жертви. И стига сте наричали популисти хора, които отстояват националните си интереси. Защото така още повече ни карате да ги подкрепяме. Вие изобщо знаете ли какво означава думата "популист"? И защо и откога хората, казващи неудобната за сорсидите истина се наричат популисти. Ама добре, както щете ги наричайте, ние ги подкрепяме. Ясно
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствените, които предизвикват трусове са либералните *** командващи съюза и жалките им медийни слуги, заради които Европа заприлича на ивицата Газа.Великобритания заради тях напуска.
5
4
 
15
 
! Отговори
това е преди 4 години
До привет от ГерманияТази тема за"лошата Русия"вече се изчерпа и не е интересна,хората виждат кой какво плави,и колкото повече плюете против Русия толкова повече обикновените хора в Европа и у нас я подкрепят и харесват,това е истината.
4
4
 
15
 
! Отговори
пълна лудница 2019 преди 4 години
Откога тези който защитават страните си,свободата си,начина си на живот са популисти ?това е лудост,спрете се вече!
3
17
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Аз ви гарантирам ,че проевропейските партии ще спечелят ! Никой в Европа не иска да живее като руски дивак и мизерабъл ,затова всеки ще гласува за проевропейска партия , дори рубладжиите в Европа ще гласуват за проевропейска партия защото са рубладжии само на приказки ,а на дела са европейци понеже и на тях не им се живее като първобитни хора ! Англичание нали искаха да излязат от ЕС ?! Защо бавят излизането си ?! Защото ЕС е един голям кошер с мед !
2
3
 
10
 
! Отговори
www преди 4 години
ЧЕ НАЛИ ЕВРОПА Е НАЙ ДЕМОКРАТИЧНА ЧЕ НАЛИ ВСИЧКИ СМЕ РАВНЕ ЧЕ НАЛИ ВСИЧКИ ИМАМЕ ЕДНАКВИ ПРАВА ?????????????????????????
1
2
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Труса го предизвикаха либерастите от системните партии и някой трябва да почисти след тях, а това че за вас популизъм трябва да е *** дума си е ваш проблем