"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%

Все пак ГЕРБ мобилизирали повече симпатизантите си
137
"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малка преднина на изборите за БСП на предстоящия евровот на 26 май измери агенция "Афис". Проучването е проведено със собствени средства сред 1604 българи.

Данните свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори.

Още по темата

Според проучването може да се очаква избирателна активност от 62,8%. Най-вероятно идната неделя до урните ще отидат между 2,1 и 2,3 млн. души.

"Афис" прогнозира, че за БСП ще гласуват 25,7% от избирателите, а за ГЕРБ – 24,5% на сто.

За ДПС 13,2%, за Воля 5,5 на сто, за ВМРО – 4,4%.

Преди месец, тоест преди горещата фаза на кампанията, ГЕРБ и БСП формации разпределяха помежду си общо над 60% от всички гласове. Сега този дял е спаднал с 10 на сто. Регистрираме нетипично висок дял на малки партии и независими кандидати, които получават около 1% и повече, обяснават от "Афис".

Едно от възможните обяснения на този феномен дават данните от отговорите на въпроса за мотивацията за гласуване. 6,6% от интервюираните и заявили че ще гласуват за партия или коалиция, отиват на тези избори с мотива "За да попреча на определена партия да спечели". Почти в равна степен този дял се разпределя именно между БСП и ГЕРБ. На практика протестният вот срещу "големите" намира прием в лицето на редица по-малки партии и коалиции и дори някои независими кандидати.

Според социолозите анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП за България, електоралният корпус на управляващата партия е по-силно мобилизиран, което може да резултира и в размяна на местата.

ГЕРБ, освен скритите си предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, разполага с още едно – Коалиция за България, която отнема гласове от БСП, посочват от "Афис".

Колебанията в електоралния сектор на ГЕРБ са в три посоки – дали да се гласува за ГЕРБ, дали да се гласува за друга партия, дали да се гласува изобщо. В сектора на БСП тези колебания са редуцирани до два варианта – дали да се гласува за БСП или дали да не се гласува. На практика успехът на ГЕРБ е зависим и от кампанията на други партии, а успехът на БСП е зависим единствено от нейните собствени сили, и доколко тя е успяла да "преведе" по-далечните евро теми на своите гласоподаватели.  Не трябва да се забравя, че когато опре до избори за Европейски парламент, електоратът на БСП традиционно е по-ниско мотивиран отколкото при парламентарни избори. Това ясно се вижда от горното процентно разпределение.

В периода 10-15 май 2019 г. Агенция "АФИС" проведе национално представително проучване на предварителните нагласи във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1604 пълнолетни български граждани в 126 населени места. Методът на регистрация е чрез случаен подбор по критерия "Най-близък рожден ден измежду пълнолетните лица в домакинството". Предвид на близостта на очакваното събитие по-обстойно е проучено мнението на 1008 от интервюираните лица, които според нашия анализ е сигурно или почти сигурно, че ще гласуват идната неделя. Доверителният интервал на отклонение при възвратен подбор е ±1,17–2,73%. Проучването е проведено със собствени средства.


137
Още по темата: БСПизбориГЕРБАфис
Още от Евроизбори '19
Време е да отидем до урните. Как се гласува на евровота?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С номер 18 срещу мафията ГРОБ...
114
5
 
3
 
! Отговори
шматка преди 3 седмици
БСП като гризне пак дръвцето Курни дали ще подаде оставка:)))
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гласувайте за БСП...Президента е с нас...С ГРОБ са мутрите и ромите...
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво значи думата "резултира"?
111
7
 
2
 
! Отговори
Отто фон Щайблер преди 3 седмици
До издухания под № 112
Наистина комунягите не са "цвете за мирисане", но за сега те са единствената
мощна партия която може РЕАЛНО да катурне <шайката на Пожарникаря> от
тяхното 10 годишно царуване !
За това трябва да се гласува отново / с отващение / за бесепарите !
А до няколко години докато се срути тази измамна организация ЕС
и крайните национал-социалистически движения вземат връх в Европа,
тогава ще се разправим и с червените *** . . .ЗАВИНАГИ и ОКОНЧАТЕЛНО !
110
7
 
7
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 3 седмици
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
109
6
 
4
 
! Отговори
Курнелия крепи Бойко преди 3 седмици
Курнелия е спасението на Борисов. Докато тя иска властта Борисов е очевидно непоклатим...Не го ли разбрахте все още? Ха-ха-ха...Всички, които помагат на Курнелия да се задържи на власт в БСП всъщност косвено подкрепят Бойко. Това е очевидно и се вижда отлично на всички избори...Падне ли Курнелия от власт в БСП може и да има някакви шансове.
108
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
А червен Кольо какво се мота и не даде 15% преднина на БСП ? Коле къде си на корта ли си хайде че Нинова ще ти дръпне килимчето !
107
6
 
7
 
! Отговори
До 112 преди 3 седмици
Точно така! Против червената, крадлива и противна шайка от милионери и корумпирани приватизатори.
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На 26-ти гласуваме за ШАЙКАТА или против нея. Друг избор няма.
105
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Възможно е, даже ГЕРБ да бият с 4-5%.
Знаем как Цецо прави избори, нали? При по-ниска активност ще ги стъкмят. С Цецка не успяха, защото разликата беше много голяма.
104
13
 
11
 
! Отговори
ШАЙКАТА НА СУДЖУЦИТЕ преди 3 седмици
Ще гласувам за пръв път в живота си за БСП само и само да се маха шайката на Бойко.
103
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе я кажете остана ли поне един от министрите на Баце, дето да не е клиент на прокуратурата?!
102
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никога повече имотната мафия ГЕРБ във властта!
Що народ остана без законно закупени жилища, понеже Суджука даде заповед на заптиетата в НАП да гонят до дупка всеки длъжник, дори и ако си продаде жилището на нищо неподозиращ коректен купувач. И щото гербаджиите решили, че трябват да дерат по 5 кожи.
Ушев Цецо с 10-те мезонета и Боко Суджука с метресата си от Сибанкя никой не ги закача.
101
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване и унищожение на българския народ! Трябва да бъдат пометени на 26ти!
100
6
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 3 седмици
След като един народ е толкова прост да избира бандити, корумпирани, мошеници, крадци, неписмени, предатели.
Тогава този народ не е жертва а съучастник в престъпление!
99
22
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
Как само ви подгряват да идете да им пуснете бюлетинки в други ден. Не се занимавайте с глупости - идете за риба/гъби, зоологическа градина или ...само не участвайте във фарса.
98
11
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
24.5%(гроб)+25.7%(бсп)+13.2%(дпс)=63.4% или две трети от българите не стават за нищо, освен да търкат лотарийни билети и да са рая.
97
10
 
11
 
! Отговори
паметлив преди 3 седмици
Комунизъм , колективизация , обезличаване на селата , антихристи , празни магазини , мизерия и *** ! Аз не искам това !
96
4
 
15
 
! Отговори
Афис - Мафис преди 3 седмици
Тези шар.латани трябва да се забранят със закон! Навремето са смятали "ясновидките" за вещици и са ги горили на клади, а днешните социолози са по долни от ясновидците! Не може да си смучат пръстите и да показват резултати! Да се премахнат тези шарл.атани!