"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%

Все пак ГЕРБ мобилизирали повече симпатизантите си
137
"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малка преднина на изборите за БСП на предстоящия евровот на 26 май измери агенция "Афис". Проучването е проведено със собствени средства сред 1604 българи.

Данните свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори.

Още по темата

Според проучването може да се очаква избирателна активност от 62,8%. Най-вероятно идната неделя до урните ще отидат между 2,1 и 2,3 млн. души.

"Афис" прогнозира, че за БСП ще гласуват 25,7% от избирателите, а за ГЕРБ – 24,5% на сто.

За ДПС 13,2%, за Воля 5,5 на сто, за ВМРО – 4,4%.

Преди месец, тоест преди горещата фаза на кампанията, ГЕРБ и БСП формации разпределяха помежду си общо над 60% от всички гласове. Сега този дял е спаднал с 10 на сто. Регистрираме нетипично висок дял на малки партии и независими кандидати, които получават около 1% и повече, обяснават от "Афис".

Едно от възможните обяснения на този феномен дават данните от отговорите на въпроса за мотивацията за гласуване. 6,6% от интервюираните и заявили че ще гласуват за партия или коалиция, отиват на тези избори с мотива "За да попреча на определена партия да спечели". Почти в равна степен този дял се разпределя именно между БСП и ГЕРБ. На практика протестният вот срещу "големите" намира прием в лицето на редица по-малки партии и коалиции и дори някои независими кандидати.

Според социолозите анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП за България, електоралният корпус на управляващата партия е по-силно мобилизиран, което може да резултира и в размяна на местата.

ГЕРБ, освен скритите си предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, разполага с още едно – Коалиция за България, която отнема гласове от БСП, посочват от "Афис".

Колебанията в електоралния сектор на ГЕРБ са в три посоки – дали да се гласува за ГЕРБ, дали да се гласува за друга партия, дали да се гласува изобщо. В сектора на БСП тези колебания са редуцирани до два варианта – дали да се гласува за БСП или дали да не се гласува. На практика успехът на ГЕРБ е зависим и от кампанията на други партии, а успехът на БСП е зависим единствено от нейните собствени сили, и доколко тя е успяла да "преведе" по-далечните евро теми на своите гласоподаватели.  Не трябва да се забравя, че когато опре до избори за Европейски парламент, електоратът на БСП традиционно е по-ниско мотивиран отколкото при парламентарни избори. Това ясно се вижда от горното процентно разпределение.

В периода 10-15 май 2019 г. Агенция "АФИС" проведе национално представително проучване на предварителните нагласи във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1604 пълнолетни български граждани в 126 населени места. Методът на регистрация е чрез случаен подбор по критерия "Най-близък рожден ден измежду пълнолетните лица в домакинството". Предвид на близостта на очакваното събитие по-обстойно е проучено мнението на 1008 от интервюираните лица, които според нашия анализ е сигурно или почти сигурно, че ще гласуват идната неделя. Доверителният интервал на отклонение при възвратен подбор е ±1,17–2,73%. Проучването е проведено със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: БСПизбориГЕРБАФИС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте за Джамбазки. Това са манипулирани прогнози на крадливата червена ***.
72
10
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
За Кво пишете бе нещастни ГЕРБЕРСКА ***,нали сте сигурни че печелите избори след избори, оставете ни комунистите да си плюем по демократа Бойко Борисов, който сменяше памперси на Тодор Живков на воля!
71
4
 
0
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До Ха-ха 69За следващите парламентарни избори ще има нов политически проект,който ще измести ГЕРБ.А БСП ще остане в сегашното положение.Ако изборите подранят обаче може да се стигне до куриоза ГЕРБ,БСП и ДПС сами в НС.Тогава шоуто ще е пълно!
70
8
 
13
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До българин. По-леко, продажник червен мръ.сен. За *** от БСП ли да гласуваме, дето всеки път фалират държавата. Айде къш, ***, ти не си никакъв българин, а гаден позитански цър.вул.
69
4
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Хе-хе, айде и тази червенясала агенция на члена на БСП Юрий Насранов помпа спадналия рейтинг на БСП и после ще се обяснява, ще не е познала, понеже нещо извънредно се е случило. Но тъй като знаят, че лъжат, все пак йезуитски се застраховат, че имало по-силна мобилизация при управляващите. Ех, гиди, тарикати долни червени.
68
1
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
В това изследване социолозите не са поели никакъв риск с големите партии и са дали най-вероятния резултат,който може да варира с 1-2% във всяка посока.Обаче съвсем явно са били "стимулирани" от Марешки.ха-ха.
67
11
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Продажни Българи нещастни за 1006лв.на месец гласуват за тъпана Бойко от страх да не ги изгонят от работа !Аре докога ще треперите на Мутрите в тая държава ,вземете се осъзнайте малко и си търсете окраденото от тея мафиоти!
66
9
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Дори и хипотетично Корнелия спечели бъдещи редовни или извънредни парламентарни избори, ще трябва да връща мандата. Няма да има мнозинство, ако покани ДПС лудницата пред НС ще е по-голяма от тази за Пеевски. А като го върне Бойко може да го вземе ... Мачкай Бойко, никакъв хляб на каскетите! Ама и на твоите им набивай кофите!
65
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НЕ СЕ СПРЯХА ДА ЛЪЖАТ ТЕЯ ПЛАТЕНИ АГЕНЦИИ!!!СЕГА ВЕЧЕ КАЗВАТ ГОРЕ ДОЛУ ИСТИНАТА!!А ДОСЕГА НЕПРЕСТАННО ЛЪГАХА ОСОБЕНО С ВОЛЯ НА КОЯТО ДАВАХА МНОГО ПО-МАЛКИ ПРОЦЕНТИ!!!С ГОДИНИ ЛЪЖАТ И СЕДМИЦА ПРЕДИ ВОТА ДАВАТ ПО ИСТИНСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ :DНЕ МОГА ДА ГИ ПОНАСЯМ ТИЯ БКП И ПАТЕРИЦИТЕ ИМ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ НЕБЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ ТИП ДПС!!!ГЛАСУВАМ ЗА ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА ЗА ДА Е ЯСНО, ЧЕ ЩОМ ПРЕСТЪПНОСТТА БОРИСОВА ЩЕ Е БЕЗНАКАЗАНА ТО ИВАНЧЕВА ВЕЧЕ ИЗЛЕЖА ПРИСЪДАТА ЗА ПОДКУП !
64
9
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Кви евросупсидии са му дали от Европа на тоя *** Бойко бе за апартаментите на ГЕРБ за вилите ли бе кой лъжете бе *** ГЕРБЕРСКИ корумпирани.Кви магистрали кви пет лв. Е направил тоя *** Бойко, нали си плаща народа Винетки 10 години ,ми акциз,данъци ,такси кой лъжете бе нещастници ГЕРБЕРСКИ
63
11
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Кво е направил гоя *** Бойко че не се сещам само ,кво е направшл за БЪЛГАРИЯ три мандата харчи народна пара и се вози по джипове и фалкони тоя *** нещастен!?Кво е направил освен че е сменял памперсите на Т.Живков бе ?
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще ти кажа какво е нсправил Борисов !***()т неук !ЕС за да отпусне субсидии изисква одобрение на правителството ,изисква доверие в правителството ни ,изисква сигурна политическа картина .Бирисов я постигна,а като си подаде оставка,евросубсидиите бяха занразени ! Затова Нинова не прие поканата на Борисов да управлява и нахендриха Орешарски !
61
3
 
9
 
! Отговори
?!? преди 4 години
Проучването е проведено в пенсионерски клуб😂
60
9
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Бойко кога ще има газопроводи ве ***?И АЕЦ Козлодуй ли ти и смешната ти партия ГЕРБ сте направили ?Оная Кунева Пръмова дето затвори 2-а реактора щото е била демократка в Европа!
59
3
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Просто влезе в сила през 2007 !!Европа ни прие при ОДС !Недей да манипулираш и лъжеш,*** червен !
58
9
 
10
 
! Отговори
До Българин преди 4 години
Напротив,гласуваме за ГЕРБ,защото на комунистите им сърбахме попарата.И за какви режими говорите,какви глупости бълвате.Унищожил бил България .Профани негр***мотни,Виденов я фалира клетата държавица.Чичибаба изнесе зърното,а останалите от БСП предизвикаха хиперинфлация ,за да станат кредитни милионери.Защо сме под валутен борд сега ?!
57
2
 
8
 
! Отговори
Курнелия крепи Бойко преди 4 години
*** е спасението на Борисов. Докато тя иска властта Борисов е очевидно непоклатим...Не го ли разбрахте все още? Ха-ха-ха...Всички, които помагат на *** да се задържи на власт в БСП всъщност косвено подкрепят Бойко. Това е очевидно и се вижда отлично на всички избори...Падне ли *** от власт в БСП може и да има някакви шансове.
56
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
В Европа ни приеха с комунистите,НДСВ и ДПСГЕРБ и един смешен ШЕНГЕН не могат да докарат на България!Смешниците на Бойко лузъръ Кво е направил тоя *** Бойко Борисов?Кво?*** от Банкя
55
5
 
7
 
! Отговори
Курнелия е абсурд преди 4 години
*** очевидно(може би без да иска) помага на Борисов, защото тъкмо когато на него започнат да му се клатят краката и се появява тя и започва да плаши хората, че тя може да стане министър председател. Въпреки, че е очевидно, че народа (те и в БСП половината не я искат) никога няма да допусне *** да ръководи България. Това се вижда вече два пъти поред на избори.
54
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Бойко верно е променил живота на Българите,ама Българите не разбират.Българина не гласува за Бойко пък той Бойко печелиНа всички избори не гласуваме за ГЕРБ пък те ГЕРБ печелят!Българина !