"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%

Все пак ГЕРБ мобилизирали повече симпатизантите си
137
"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малка преднина на изборите за БСП на предстоящия евровот на 26 май измери агенция "Афис". Проучването е проведено със собствени средства сред 1604 българи.

Данните свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори.

Още по темата

Според проучването може да се очаква избирателна активност от 62,8%. Най-вероятно идната неделя до урните ще отидат между 2,1 и 2,3 млн. души.

"Афис" прогнозира, че за БСП ще гласуват 25,7% от избирателите, а за ГЕРБ – 24,5% на сто.

За ДПС 13,2%, за Воля 5,5 на сто, за ВМРО – 4,4%.

Преди месец, тоест преди горещата фаза на кампанията, ГЕРБ и БСП формации разпределяха помежду си общо над 60% от всички гласове. Сега този дял е спаднал с 10 на сто. Регистрираме нетипично висок дял на малки партии и независими кандидати, които получават около 1% и повече, обяснават от "Афис".

Едно от възможните обяснения на този феномен дават данните от отговорите на въпроса за мотивацията за гласуване. 6,6% от интервюираните и заявили че ще гласуват за партия или коалиция, отиват на тези избори с мотива "За да попреча на определена партия да спечели". Почти в равна степен този дял се разпределя именно между БСП и ГЕРБ. На практика протестният вот срещу "големите" намира прием в лицето на редица по-малки партии и коалиции и дори някои независими кандидати.

Според социолозите анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП за България, електоралният корпус на управляващата партия е по-силно мобилизиран, което може да резултира и в размяна на местата.

ГЕРБ, освен скритите си предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, разполага с още едно – Коалиция за България, която отнема гласове от БСП, посочват от "Афис".

Колебанията в електоралния сектор на ГЕРБ са в три посоки – дали да се гласува за ГЕРБ, дали да се гласува за друга партия, дали да се гласува изобщо. В сектора на БСП тези колебания са редуцирани до два варианта – дали да се гласува за БСП или дали да не се гласува. На практика успехът на ГЕРБ е зависим и от кампанията на други партии, а успехът на БСП е зависим единствено от нейните собствени сили, и доколко тя е успяла да "преведе" по-далечните евро теми на своите гласоподаватели.  Не трябва да се забравя, че когато опре до избори за Европейски парламент, електоратът на БСП традиционно е по-ниско мотивиран отколкото при парламентарни избори. Това ясно се вижда от горното процентно разпределение.

В периода 10-15 май 2019 г. Агенция "АФИС" проведе национално представително проучване на предварителните нагласи във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1604 пълнолетни български граждани в 126 населени места. Методът на регистрация е чрез случаен подбор по критерия "Най-близък рожден ден измежду пълнолетните лица в домакинството". Предвид на близостта на очакваното събитие по-обстойно е проучено мнението на 1008 от интервюираните лица, които според нашия анализ е сигурно или почти сигурно, че ще гласуват идната неделя. Доверителният интервал на отклонение при възвратен подбор е ±1,17–2,73%. Проучването е проведено със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: БСПизбориГЕРБАФИС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета тук разни просешки тояги,България била най-зле и т.н. Пълни глупости ! Кога сме били по-добре ? При Орешарски ? Виденов ? НДСВ ?Кога,че не се сещам ? Какво направиха те ? Ако българинът беше доволен от тях,нямаше да се риди ГЕРБ !Или тук някой чака да му се даде ,ей така,започва портиер и взема 3хил лева.Ако това очаквате,че може някой да направи,то трябва или да сте мега пр()сти или откачили ! България никога не е била по-стабилна икономически,а българинът с такова европейско самочувствие
52
10
 
8
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Който не гласува против Режима Борисов, няма значение за кой, е пасивен съучастник на унищожаването на България!
51
11
 
5
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Това е една много мъдро измерена преднина! Защото доброто винаги накрая има преднина пред лошото. БСП победа.
50
9
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ако ние не гласуваме против сегашния Банкянски тарикат ,който води останалата *** в парламента !Верно нищо няма да се промени за България!
49
6
 
15
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Ако изборите са честни и го няма фактора Цецо прави избори, реално Герб ще са с 10-12 %!
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинците си избраха комик за президент. Ние пък да изберем Иванчева за евродепутат. С украинците сме горе-долу на едно ниво.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ГЕРБ дават и настолен календар. От зад е изтипосан Борисов в стил бай Тошо. И слоган отдолу - Ние сме ГЕРБ. С теб сме по-силни. А аз го допълних отдолу с надпис докато вие ставате по-силни и колекционирате имоти то ние българите ставаме по-бедни и слаби с вас.
46
3
 
7
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Нищо няма да се промени. Само някои късметлии ще получават големи заплати там по няколко хиляди Евро на месец. Пеевски ще стане още по недосегаем. Народа ще духа супата както винаги.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социологът с руско-турското име да прекръсти агенцията си на "Андрографис"!Индийската билка е известна като "краля на горчивото", каквото обичайно е настроението на Аслановите съпартийци след избори!
44
5
 
12
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
АБЕ ЗА КАКЪВ ГЕРБ СЕ ГОВОРИ - ДЪРЖАВАТА Е МНОГО ЗЛЕ ВСИЧКО ДРУГО Е *** ПРИКАЗКИ И БОЛНАВИ СЪРБЕЖИ !!!! О Н З И ДА СЕ МАХА ОТ ВЛАСТТА !!!!
43
9
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Никога вече БСП!
42
2
 
8
 
! Отговори
Как чия? преди 4 години
На Станишев на брат му! Ха ха.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази агенция винаги е точна!! Само трябва да размените резултатите на БСП и Герб!
40
1
 
6
 
! Отговори
Я ми напомнете преди 4 години
чия беше тая агенция "Афис"?!?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Все пак ГЕРБ мобилизира повече от симпатизантите си".Особено от *** симпатизанти...
38
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте за апартаменти с асансьори, за тераси с джакузи, за суджуци и паспорти!
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От нашата компания Иванчева има 22 гласа, а може и повече.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е научна прогноза! Не могат да познаят обаче какво е подготвил Цецерон!
35
3
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Не аз ги смятам за опозиция! Герб ни плаши, че щели да се върнат на власт заедно!
34
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувам протестно срещу бандата на лоясалите Суджуци!