"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%

Все пак ГЕРБ мобилизирали повече симпатизантите си
137
"Афис" измери преднина за БСП на евровота от 1%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малка преднина на изборите за БСП на предстоящия евровот на 26 май измери агенция "Афис". Проучването е проведено със собствени средства сред 1604 българи.

Данните свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори.

Още по темата

Според проучването може да се очаква избирателна активност от 62,8%. Най-вероятно идната неделя до урните ще отидат между 2,1 и 2,3 млн. души.

"Афис" прогнозира, че за БСП ще гласуват 25,7% от избирателите, а за ГЕРБ – 24,5% на сто.

За ДПС 13,2%, за Воля 5,5 на сто, за ВМРО – 4,4%.

Преди месец, тоест преди горещата фаза на кампанията, ГЕРБ и БСП формации разпределяха помежду си общо над 60% от всички гласове. Сега този дял е спаднал с 10 на сто. Регистрираме нетипично висок дял на малки партии и независими кандидати, които получават около 1% и повече, обяснават от "Афис".

Едно от възможните обяснения на този феномен дават данните от отговорите на въпроса за мотивацията за гласуване. 6,6% от интервюираните и заявили че ще гласуват за партия или коалиция, отиват на тези избори с мотива "За да попреча на определена партия да спечели". Почти в равна степен този дял се разпределя именно между БСП и ГЕРБ. На практика протестният вот срещу "големите" намира прием в лицето на редица по-малки партии и коалиции и дори някои независими кандидати.

Според социолозите анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП за България, електоралният корпус на управляващата партия е по-силно мобилизиран, което може да резултира и в размяна на местата.

ГЕРБ, освен скритите си предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, разполага с още едно – Коалиция за България, която отнема гласове от БСП, посочват от "Афис".

Колебанията в електоралния сектор на ГЕРБ са в три посоки – дали да се гласува за ГЕРБ, дали да се гласува за друга партия, дали да се гласува изобщо. В сектора на БСП тези колебания са редуцирани до два варианта – дали да се гласува за БСП или дали да не се гласува. На практика успехът на ГЕРБ е зависим и от кампанията на други партии, а успехът на БСП е зависим единствено от нейните собствени сили, и доколко тя е успяла да "преведе" по-далечните евро теми на своите гласоподаватели.  Не трябва да се забравя, че когато опре до избори за Европейски парламент, електоратът на БСП традиционно е по-ниско мотивиран отколкото при парламентарни избори. Това ясно се вижда от горното процентно разпределение.

В периода 10-15 май 2019 г. Агенция "АФИС" проведе национално представително проучване на предварителните нагласи във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1604 пълнолетни български граждани в 126 населени места. Методът на регистрация е чрез случаен подбор по критерия "Най-близък рожден ден измежду пълнолетните лица в домакинството". Предвид на близостта на очакваното събитие по-обстойно е проучено мнението на 1008 от интервюираните лица, които според нашия анализ е сигурно или почти сигурно, че ще гласуват идната неделя. Доверителният интервал на отклонение при възвратен подбор е ±1,17–2,73%. Проучването е проведено със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: БСПизбориГЕРБАФИС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените социолози изкарват деня нощ
32
10
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Във всички сайтове има ИТ- та на Бойко и Цветанов. Манипулацията на България е в пълна сила, затова хора гласувайте повече ,за да не манипулират избора на НАРОДА.
31
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За БСП ще пуснем глас!
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова години специално тази агенция не си спомням да е познала нещо друго освен, че утре ще изгрее слънцето!Да беше нормална фирма 100 пъти да е фалирала!Ама е партийна,явно там живеят от парти на парти....
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Брат, ако смяташ БСП и ДПС за опозиция си в грешка! Те така си говорят. За спорта и кокала
28
4
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Абе от ЦИК що не изнасят вече изборните резултати, че утре съм на банкет!
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият губещ кактосе вижда от тази нощ е Обединена Европа.Фарадж победи в Англия и е новия политически играч .
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо от ГЕРБ са си кръстили партията на един от символите на всяка една държава гербът.Защо ГЕРБ раздават тестета с карти на избирателите си като това е подтикване към хазарт.
25
20
 
1
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
Кой ми даде в този сайт 0-10ИТ така на ГЕРБ ли?
24
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички партии в България са люспите на БКП. Борисов дори не си хвърли и червената партийна книжка, но се пише за демократ. На 111 място сме по свобода на словото. В Африка са по-добре от нас. Срам ме е.
23
33
 
20
 
! Отговори
Комунистка преди 4 години
Бойко е пътник За БСП ще се гласува ,нарциса Борисов да слезне на земята !
22
16
 
8
 
! Отговори
турчин преди 4 години
братя турци подкрепете герб-дпс, това е бъдещето за всички нас!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От днешните социологии е видно, че резултата от изборите зависи от това, кой ще обявява самия резултат! Ако го обявява Афис ще е този, ако Екзакта - онзи! А вие си гласувайте или ходете в гората - все тая! Освен ако не се върнете от гората с някой габър неокастрен!
20
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА КРАДЛИВИЯ ГЕРБ АСЛАНОВ МУ ВШНОВЕН
19
22
 
15
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
За БСП ще гласувам и против ГЕРБ и наглия Бойко!Защото са нагли ГЕРБ, крадат под носа на народа и лъжат че са демократи !
18
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е вярно, доста повече е преднината на бсп !
17
3
 
7
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Юрий Асланов e завършил икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция "АФИС". Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2008 до 2011 г. Автор на книгата "Неприлични думи", на множество научноизследователски публикации, монографии, студии и над 1500 публикации в периодичния печат. Член на Националния съвет на БСП.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб и Ал Йор - 8БСП - 6ДПС - 4.. и оставка 3! Математиката това показва! 10:8 за опозицията! Толкоз ясно и нелогично!
15
22
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам да ме крадат ГЕРБ, пред това мръсниците от БСП да ми смъкнат последната тиза от гърба и да направят пак хиперинфлация!
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП няма нужда да управлява, Герб реализират всички проекти на БСП, но като бавноразвиващи се.