ГЕРБ и БСП на кантар: Управляващите изостават с 1%

Вот за БСП дават между 28% и 32%, за ГЕРБ - между 27% и 31%
110
ГЕРБ и БСП на кантар: Управляващите изостават с 1%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дни преди вота се очертава, че категорично в ЕП ще влязат три формации, а ВМРО е под въпрос.

ГЕРБ и БСП се открояват. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1003 души и финансирано от социологическата агенция.

Още по темата

Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван

Според изследването шансове да са над чертата имат също "Воля", която разви мащабна кампания, а и ДБ.
Активността е трудна за предвиждане, но от днешна гледна точка се очаква да бъде около 33% от официалните списъци с избиратели. Това означава около 2.2 млн.  гласуващи, от които се очакват и известен брой недействителни бюлетини (за справка, на последните избори за ЕП те бяха около 120 хил.) Разбира се, може да има известни отклонения заради разминаване между формални гласоподаватели в списъците и реално пребиваващи в България.

Към 17 май, когато завърши последното проучване на "Галъп интернешънъл", двете основни формации оспорват първото място, респективно БСП с потенциален вот между 28% и 32%, и ГЕРБ с потенциален вот между 27% и 31% от действителните гласове, подадени за партии и кандидати.

Социолог: 50 хиляди гласа делят ГЕРБ от БСП

Текущата поседна седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ мобилизира периферията си. ДПС има очакван вот около и над 15 - 16% от действителните гласове, подадени за партии и кандидати. До около 6% към 17 май вече достига ВМРО, което означава, че преминава бариерата от 5.88% и дали и с колко ще влязат в ЕП зависи от мобилизацията на електората. "Воля" може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%.

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), "Атака", Патриоти за Валери Симеонов, "Възраждане". Интерес будят и от формацията "Път на младите", които могат да получат и над процент от вота. Любопитно ще е представянето на "Коалиция за България", защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП.

За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес.

Бариерата се очертава около и над 120 хиляди гласа. Регистрираният засега интерес към "Не подкрепям никого" се очаква да остане по-скоро декларативен и би било изненада, ако премине 2 – 3% от общия брой действителни гласове.

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1003 души (18+) в цялата страна, проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние на декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: ДПСБСПГЕРБевроизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя път.номерата на "социолозите" кой ли е измислил тази глупава "професия"които се кланят на "властта" няма да минат! Нещата ще се проверят на изборите! Звучи ми като агитация на мен лично тая глупост! -:)
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ще ми е интересен Андрейчо с неделя вечер. Как ще кърши пак пръсти и ще обяснява, че" в последния момент нещо се е случило" и БСП губи.
59
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам ГЕРБ да загубят, но БСП не заслужава гласа ми. Демократична България имат най-нормални послания и най-неопетнени хора. Никой друг не се е отказал сам от топлото си местенце във властта. Всички други си тръгват само като ги хванат с апартаменти и други далавери.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно издание е Днесбг. На страницата фигурират два материала, в единият от които ГЕРБ е дръпнал на БСП с около процент, а в другия - точно обратното...
57
8
 
17
 
! Отговори
Умната, хора преди 4 години
Който гласува за ГЕРБ, гласува против бъдещето на децата си, против бедните си родители и против семейството си. Кражби и корупция. Това е десет годишното "управление" на Борисов.
56
10
 
5
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Аз ще гласувам за Мейдел, Габриел, Цветанов и Плевнелиев....на Бойко *** чадата
55
7
 
16
 
! Отговори
Кой преди 4 години
Ще гласува за Гербавите *** ???Трябва да си *** да гласуваш за ГЕРБ, съсипаха държавата и прогониха над един милион и половина Българи. Всичко което си мислят че са направили след месец два му се прави ремонт. ОТВСЯКЪДЕ ПРИ ТЯХ Е КРАЖБА, КОРУПЦИЯ, СХЕМИ, ШУРОБАДЖАНАЩИНА, ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ И ИЗМАМИ. ВСИЧКО ТОВА Е ГЕРБ.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички партии да дадат поравно пари на социолозите. Стига са се надцаквали.
53
2
 
7
 
! Отговори
бай Ставри преди 4 години
Аз пък мислим, че разни социолоци, политолоци и партийки имат най вече имат благоприятния шанса да ядат хурката! Сетне, защо имало едно време народен съд и народа го подкрепял!
52
15
 
4
 
! Отговори
Кой преди 4 години
Ще гласува за червенитеС?!Аре у левоИ 2% са им много
51
16
 
6
 
! Отговори
БСП жалка... преди 4 години
И какво излезе сега - да избираме водач на листата на БСП между любовницата му офшорната Елена и любовника и СерГей ? Каква страхотна драма. Другари комунисти това ли е дневния ред на България? Това ли е големия въпрос на България? Излизайки извън парламента вие загубихте всякаква връзка с реалността. Следва очевидна загуба на изборите, уволнение на *** и маргинализиране на БСП...
50
8
 
18
 
! Отговори
До Калъп Интернейшен преди 4 години
Само *** и *** ще гласуват за Гербавите милионери и милиардери. В продължение на 9 год. ГЕРБ провеждат масивен геноцид над Българския народ. Надявам се да дойде деня, да се потърси наказателна отговорност на Герберската пасмина за този гетоцид и за национално предателство.
49
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-интересно ще е неделя вечерта, пресконференции да дават социологическите агенции!И вместо политиците да ни заблуждават, социолозите да се обясняват как са манипулирали целогодишно избирателите и защо прогнозите им все не излизат? Невроятно шоу ще е!
48
19
 
12
 
! Отговори
Калъп Интернейшънъл преди 4 години
Мигат да не фанат за ДедовияГЕРБ бие поне с30 %Само дебилите80% ще гласуват за червените милионери
47
8
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Затова сме на такова дередже, заради такива като тебе, дето чакат по телевизията някой наготово да им каже за кого да гласуват. И всеки обещава, и колкото повече скътани пари от далавери има, толкова повече те облъчва с красиви обещания. Докато чакаш някой да ти каже, а не седни сам да помислиш и да направиш избор - все ще сме така, в ръцете на шайка измамници. Аз съм решил, номер 13, ти си избери сам.
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политолозите се изтрепаха по телевизиите да ни убеждават че трябва да гласуваме. Аз имам един въпрос с 3 неизвестни към тях. Другари политолози за кои да гласувам. За Комунистите, за Децата на Комунистите или за Пребоядисаните Комунисти. Може ли да ми дадете Адекватен Отговор.
45
3
 
20
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 35 АнонименМарешки се бил бизнесмен и радеел за народа! Аха, горивата били с ниски цени, *** лекарствата как са? Този веднъж повдигна ли въпросът за ДДСто 20% - най-високото в ЕС за лекарствата като бе в парламента? Не, не е! Марешки-тарикатчето и ортака на ГЕРБ!
44
4
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
разлика голема нема да има и едните и другите да спечелят. актьорите се сменят пиесите остават. докато не обесим кукловодите ще сме на един и същи хал - бавно бавно по пътеката към забвението. ПС: да идват турките, да научим малко турски, да построят някой завод за бавноразвиващие се и да ни яхват. поне ще ни ебват жените и ще правят деца с малко български гени.
43
2
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Е Цурко ще работи и в събота ...
42
5
 
9
 
! Отговори
1-2% преди 4 години
ВМРО преминали бариерата! Абе, Райчев, що не вземеш да се обесиш, продажник. Нали всеки път докарват по 2% максимум, обаче ние сме ешекторат, ние пасем грева, нали.