ГЕРБ и БСП на кантар: Управляващите изостават с 1%

Вот за БСП дават между 28% и 32%, за ГЕРБ - между 27% и 31%
110
ГЕРБ и БСП на кантар: Управляващите изостават с 1%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дни преди вота се очертава, че категорично в ЕП ще влязат три формации, а ВМРО е под въпрос.

ГЕРБ и БСП се открояват. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1003 души и финансирано от социологическата агенция.

Още по темата

Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван

Според изследването шансове да са над чертата имат също "Воля", която разви мащабна кампания, а и ДБ.
Активността е трудна за предвиждане, но от днешна гледна точка се очаква да бъде около 33% от официалните списъци с избиратели. Това означава около 2.2 млн.  гласуващи, от които се очакват и известен брой недействителни бюлетини (за справка, на последните избори за ЕП те бяха около 120 хил.) Разбира се, може да има известни отклонения заради разминаване между формални гласоподаватели в списъците и реално пребиваващи в България.

Към 17 май, когато завърши последното проучване на "Галъп интернешънъл", двете основни формации оспорват първото място, респективно БСП с потенциален вот между 28% и 32%, и ГЕРБ с потенциален вот между 27% и 31% от действителните гласове, подадени за партии и кандидати.

Социолог: 50 хиляди гласа делят ГЕРБ от БСП

Текущата поседна седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ мобилизира периферията си. ДПС има очакван вот около и над 15 - 16% от действителните гласове, подадени за партии и кандидати. До около 6% към 17 май вече достига ВМРО, което означава, че преминава бариерата от 5.88% и дали и с колко ще влязат в ЕП зависи от мобилизацията на електората. "Воля" може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%.

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), "Атака", Патриоти за Валери Симеонов, "Възраждане". Интерес будят и от формацията "Път на младите", които могат да получат и над процент от вота. Любопитно ще е представянето на "Коалиция за България", защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП.

За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес.

Бариерата се очертава около и над 120 хиляди гласа. Регистрираният засега интерес към "Не подкрепям никого" се очаква да остане по-скоро декларативен и би било изненада, ако премине 2 – 3% от общия брой действителни гласове.

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1003 души (18+) в цялата страна, проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние на декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: ДПСБСПГЕРБевроизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
12
 
! Отговори
:)) преди 4 години
до 25до края на света.-------------------------------Успокой, се завършек на света няма да има с края на ГЕРБ! Ах, какъв Апокалипсис вещаят ГЕРБ! :)) Сладури, на който ич не им пукало! :))
20
21
 
5
 
! Отговори
герБКП преди 4 години
Колеги, истината е , че герб имат сигурни 1 600 000 гласа.Не е необходимо да ги изброявам по етност, заетост в държавната и общинска администрация, свързани с властта фирми и тн.Близките десет години напред ще сме под властването на Борисов.После - сигурно ще е негов приемник, още е рано да се прогнозира, след пет - шест години може да се види кой ще е следващият.Но дотогава ще е така. Всички прогнози и др са прах в очите.
19
19
 
1
 
! Отговори
гербер преди 4 години
До АнонименАми като знаеш, че ДПС е с нас, как ще ни свалите, и с 10 процента да ни биете на изборите дОГАН ЩЕ ИМА 15 ПРОЦЕНТА. НАКРАЯ ПАК ЩЕ СМЕ НА ВЛАСТ, САМО ЧЕ ДПС ще им дадем там няколко министри, както дадохме на Доган ТЕЦ Варна. Кога БСП ще посмее да даде на Доган ТЕЦ, никога. Най-нахално ти казвам комунисте или димократ ли си, все ми е едно, ние оставаме на власт а вие и да ни биете не може да ни биете заедно с ДПС, защото народа никога няма да се осъзнае и да гласува масово срещу нас.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДПС подкрепя с империята на Пеевски от жълти и кафяви сайтове ГЕРБ, КРЕПИ КВОРУМА А СЕ ВОДИ ОПОЗИЦИЯ. КОЛКО УДОБНО.
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате ГЕРБ да се сдобие с втори Цацаров не ги сваляйте от власт в неделя. После седем години ще гледате мандата на втория Цацаров. На бъ лгарина акъла му го има но винаги му идва по-късно, на утрешния ден.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб си е произвел 25000 милионера по един на 300 души. В ГЕРМАНИЯ - има милионер на 2800 души. Ето защо българският народ е толкова беден а средната класа едвам си посреща разходите. Много милионери гербери изхранваме. Ако сте толерантни гласувайте милионерите да станат милиардери, за ГЕРБ гласувайте. 300 хиляди рома, 200 хиляди пенсионера, 200 хиляди общинска администрация и 300 хиляди държавна администрация ще гласуват дружно и с песен за милионерите от герб компира репата и рапоня.
15
10
 
16
 
! Отговори
КАНТАРЧЕТО преди 4 години
ГЕРБ28.7%БСП44.25%ДПС0.63%НФСБ0.55%АТАКА1.63%ВОЛЯ1.18%Коалиция за България0.65%ВМРО3.12%Възраждане5.95%Още не знам за кого да дам гласа си2.46%Няма да гласувам10.87%
14
5
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Това вадене на пари - плаща на кого и какво ли не в предизборната борба, показва единствено огромният страх на ББ и ГЕРБ да напуснат властта! Те не се страхуват от БСП, а че ще изгубят финансовият ресурс! ГЕРБ ако изгубят властта е твърде съмнително да се запазят като партия, тъй като са си силова групировка от насначени феодали- умееща единствено да властва, но не и да управлява!
13
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На футболен език ГЕРБ губи с 5 на 0 в 90 минута, а на боксов в нокаут.
12
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мостът падна, пада и ГЕРБ.
11
11
 
7
 
! Отговори
знам преди 4 години
Галъп е известен като СКАЛЪП. Питат БСП колко дават, и колко % искат.Социологичните агенции са регистрирани по ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН . Снимката е *** червена провокация.
10
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуваш за БСП, изпращаш сергей съсела в европа на 5 цифрена заплата! НИКОГА!
9
6
 
24
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Що така нали цяла сутрин биехте тъпана, че гербавите водят и то с около 4% . Как така за няколко часа тренда се е обърнал я направо си кажете кога лъжете сега или сутринта???
8
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой нормален няма да гласува за БСП, корнелия техноимпекса, йончева офшорката или останалата крадлива *** червена!
7
19
 
31
 
! Отговори
:) преди 4 години
От моите познати почти няма останали фенове на Боко Тиквето. Чувал съм преди години познати да псуват БСП, сега ще гласуват за тях, за да махнат мутрака от СИК. Както казва един пич: "Сега да махнем Банкянския бидон, *** ще ги мислим после."
6
24
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП НА ВЛАСТ! ПОМНИМ СИСТЕМАТА С КУПОНИТЕ, ВИДЕНОВАТА ЗИМА, СТРАХ, КРИЗА, МИЗЕРИЯ, НИЩЕТА, ГЛАД, СТУД, ОТКРАДНАТИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ НА ХОРАТА, БЕЗПЪТИЦАТА, КЪРВАВИТЕ ПРОТЕСТИ, КТБ, ОЩЕ КЪРВАВИ ПРОТЕСТИ, СПРЕНИ ЕВРОФОНДОВЕ, ОГРОМНИ КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ, НИКАКВИ СТРОЕЖИ НА ИНФРАСТРУКТУРА! БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ОТ БСП ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ ОТ ПОЛИТИКАТА!
5
34
 
48
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
ГЕРБ ПОБЕДА! МАЧКАЙ, БОЙКО!
4
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко ще отиде да гласува обраден от дебеловрати.
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДПС трети ,това е позор за България.
2
21
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално герб изостава с едно 5 % и са стабилно на второ място.