ГЕРБ праща 7 евродепутати, БСП с един по-малко, ДПС - 3

Според прогнозата на "Екзакта" ВМРО също ще има един представител
149
ГЕРБ праща 7 евродепутати, БСП с един по-малко, ДПС - 3
Снимка: Булфото, архив

32.4% от избирателите ще дадат своя глас за ГЕРБ на предстоящите на 26 май евроизбори. 27,3 на сто ще гласуват за БСП. Това  сочат данните от  проучване на "Екзакта Рисърч Груп”, проведено с независимо финансиране сред 1000 пълнолетни българи.

Още по темата

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

Според изследването ГЕРБ ще има 7 евродепутати, а БСП – 6.

За ДПС ще гласуват 13,3% от избирателите и движението ще изпрати трима свои представители в ЕП.

За ВМРО глас ще дадат 6,5 на сто и така водачът на листата на движението Ангел Джамбазки ще изкара още един мандат като евродепутат.

Това са и четирите политически сили, които ще имат евродепутати.

Изборите – прелюдия към голяма промяна на евроинституциите

За "Воля – Българските родолюбци" ще гласуват 4,5 на сто от избирателите, за Демократична България – 4,3%, за "Атака" -  2%, за Коалиция за България – 1,8 на сто.

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на "Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

От "Екзакта"отбелязват, че ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

Данните на "Екзакта” показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: ДПСБСПГЕРБЕкзакта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
22
 
! Отговори
сигурен №18 преди 4 години
Никога досега не съм гласувал ,но сега за пръв път без колебание ще го направя,въпреки ,че го реших едва днес...то бива дебелокожие и гьонсуратлък ама Бойко надмина всякакви граници по етикет и възпитаност ,да не говорим какви ги плещеше през цялото време по телевизията тази сутрин и амен амен да уволни журналистите ,че му задават неудобни въпроси,на които Тиквата така и не отговори ясно ,а само клинчеше...този човек е етикета на ГЕРБ изразяващ цялата мръсотия и гнилоч в тази антинародна шайка.
72
3
 
13
 
! Отговори
ХАНС-ЙОРГ БУТТ преди 4 години
В ГЕРМАНИЯ МИНИМАЛНАТА ЧАСОВА СТАВКА Е --- 9 ОЙРО И 50 ОЙРОЦЕНТА !КОГА ВАШТА МАФИЯ ЩЕ ВИ ДАДЕ ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ??АА СКОТОВЕ ?
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Византийските православни от Атака без представителство.Българите не обичат Византия .
70
0
 
14
 
! Отговори
........ преди 4 години
И това финансовия Горанов обясни с ,,несъвършенства в закона"! И кой го фабрикува този закон бе, Горанов? Нали твоите герберюги сън не спят и се чудят как да ограбят хората! С винетки, гражданска отговорност и субсидии за себе си!
69
10
 
0
 
! Отговори
ХАНС-ЙОРГ БУТТ преди 4 години
ЧУВАМ КОМУНИЗТИЧЕСКТЕ БЕДНЯЦИ ИСКАТ ДА НАЛОЖАТ НА ЛЮКСЕМБУРГ И ВЕЦИЯ === ЕДИННА И ЕДНАКВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В ЦЕЛИЯ ЕС !!ХААА ХХААА ХАААА...АБОРИГЕНИ ОТ РЕКА ВОЛГА, ДОШЛИ НА БАЛКАНИТЕ И ИЗБИЛИ ТРАКИТЕ...ВАШАТА КОЧЕНА С ИМЕ БАЛГАРИЯ, ОЩЕ НЕ Е ВЪВЕЛА ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ !! , КАМОЛИ ДА ИМАТЕ МИНИМАЛНА ПОЧАСОВА СТВАКА..КАКТО Е В БОГАТИЯ ЗАПАД .И ИСКАТЕ ДА ВЗИМАТЕ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ??АМА В БОГАТИЯ ЗАПАД НЯМАТ МИНИМАЛНА ЗАПЛТА..А ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ , ПЛЕМЕ ОТ АБОРИГЕНИ .В ГЕРМАНИЯ 1 ЧАС Е 9 И
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко си продължава по старому.
67
11
 
4
 
! Отговори
Ура другари преди 4 години
Рускинята милионерка Йончева най-добре ще представлява българите в Европарламента!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И забележете как искат да ви накарат да не отивате да гласувате, та да им е по лесно да си направят удобния резултат! Вчера оповестиха, че Горанов разпределял гласовете за партии, които не надхвърлят 1% между парламентарно представените и така субсидията им се вдига с над 2 лева с става над 13 лева за глас! Или - излапали допълнително 6 милиона лева! И ние да си кажем - Ба, ще гласувам и сетне парите да отидат пак при Греб и БСП!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ретроградния Меркурий ли ви го каза ? Връзвайте и вие червен конец и при некоя баба врачка да каже и тя .
64
9
 
1
 
! Отговори
Прогноза преди 4 години
Е нали БСП все водеше при техните агентури и изведнъж реално изостават с 5% от ГЕРБ!
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социологическите агенции и медиите бачкат на пълни обороти.
62
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Абе ние българите сме много свесен народ, и се чудя от къде ни идват такива развалени политици, и едните и другите са маскари, чудно ми е значи при такъв добър народ от къде идват тия политици...
61
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а другарката Милиончева кога ще влиза в сливенския?
60
3
 
6
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Най ми е интересно какви са тези ***, които продължават да гласуват за ГерП или БСП, а пък за ДПС да не говорим.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е правилният резултат! Герб води, има и за партньорите, за да я бъде коалицията! Е, мъничко, но да го крепят и много да не мърдат! А реалният резултат никой не го интересува! От 5 месеца като казали - Джамбазки, та Джамбазки! Марешки правилно попита сам ли ще отива в Брюксел или с приятеля си Денди!
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в България е рай за краджите защото съдебната система не работи и тя е част от целия мафиотски октопод - всички автокрадци в България се знаят и са с по 10-15 присъди но са на свобода и винаги ще бъдат
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си един обикновен квартален бaбaит в БГ ще си докарваш 5 цифрена сума месечно, ако си трудещ се гражданин с професия ще си докарваш няколко пъти по-малко и няма да можеш да свързваш двата края ще се лишаваш от сума ти неща. Такива хора произвежда българската система защото е несправедлива. В днешна България не си струва да градиш кариера и за 20 години да ти вдигнат заплатата с 500лв
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малий голема набутвация за Решетников! Толкоз пари наринаха на бсп, воля, атака и останалите проруски продажни партии и накрая греда - само 6 путинопитека да вкарат :)
55
10
 
5
 
! Отговори
никога червен преди 4 години
До Гошо...ТъпотоИ аз съм пенсионер ,но вече за БСПто няма да гласувам.Това не е мойто БСП ,откак доде Нинова...
54
2
 
15
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 4 години
ГЕРБ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ!