Историята на химна на Европа: Защо точно "Одата на радостта"?

Вече има хип-хоп версия, техно, изпълнение на електронен орган, на китара
23 май 2019 18:21, Елка Василева
47
Историята на химна на Европа: Защо точно "Одата на радостта"?
Снимка: архив, Reuters

Историята на химна на Европа води началото си от 18-ти век и е свързана с имената Фридрих Шилер и Лудвиг ван Бетовен. Защо именно „Одата на радостта“ става химн на Европа?

Хубавата музика се дели на два вида: просто хубава музика и музика, която остава за векове, пише Дойче веле. Деветата симфония на Бетовен е от втория вид - непреходна музика, оставаща за векове. Именно тази симфония (и по-точно - главната тема от последната ѝ част) се превърна в химн на Съвета на Европа, на Европейския съюз, че и на цяла Европа. Но как и защо тъкмо тя стана символ на Европа?

Деветата, както всички я наричат за по-кратко, е последната симфония на Лудвиг ван Бетовен. Той я пише в продължение на две години, а премиерата ѝ е през 1824 година във Виена. На диригентския пулт застава самият Бетовен, който дирижира, но всъщност не чува самата музика, защото е оглушал години по-рано.

Последната част на Деветата, която се казва "Ода на радостта", включва не само оркестъра, но и хор и певци-солисти. Това е истинска революция, защото преди това нито един композитор не е включвал човешки гласове в симфония - един традиционно чисто оркестров жанр.

"Братя стават всички люде"

Мелодията на "Одата на радостта" е преизпълнена с тържественост и величие. Тя се разпознава и запомня много лесно. Но не това е основната причина да бъде избрана за европейски химн. Решаваща роля в случая играе текстът.

Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер от неговата "Ода на радостта", създадена през 1785 година. Композиторът, който още в младостта си много обича стихотворението на Шилер, особено се вдъхновява от строфата "Братя стават всички люде". Впрочем, преди Бетовен към това стихотворение пишат музика още няколко композитори, включително и Франц Шуберт.

В края на 18-ти век "Одата на радостта" от Шилер се радва на изключителна популярност - най-вече, защото отразява духа на времето. След Великата френска революция нейните идеали - особено равенството и братството - намират горещ прием в Германия и отекват в душата на Шилер. Той създава "Одата на радостта" като трапезна песен за своя приятелски кръг, който се събира край масата с бокали вино в ръка и с радост от живота в сърцата. Ето няколко стиха от нея в историческия превод на Асен Разцветников:

   Гръд природата разтваря,

   радост всичко живо пий -

   тичат зли, добри, в превара,

   в розовите ѝ следи.

   Тя за нас целувки има,

   благ другар и гроздов сок,

   сласт - за червея незрими,

   а за ангелите - Бог.

Бетовен - също както и Шилер - се увлича по революционните идеи. Стихът "Братя стават всички люде" за него е квинтесенция на хуманизма, той се превръща в нещо като негово лично кредо. "Разбира се, когато Шилер и Бетовен съчиняват своите произведения, и през ум не им минава, че в бъдеще може да се появи съюз на свободни държави, обединени от демократичните ценности. Тези двама гении могат само да мечтаят за братство и единство", казва Кристине Зигерт, директор на архива в Дома-музей на Бетовен в Бон. Тя е убедена, че ако Бетовен можеше да си го представи, сигурно не би имал нищо против неговата "Ода на радостта" да стане химн на Европа.

Универсалният език на музиката

Въпреки че Бетовеновата "Ода на радостта" се пее по текста на Шилер, химнът на Европа върви само като музика - без думи. Избран е универсалният език на музиката, защото в противен случай би възникнал въпросът на кой точно от европейските езици да се пее официалният химн. Той e приет повече от 20 години след основаването на Съвета на Европа, който за пръв път се събира през 1949 година.

През 1972 година Съветът на Европа решава да поръча на прочутия диригент Херберт фон Караян три версии на "Одата на радостта": за пиано, за духов оркестър и за симфоничен оркестър. По-късно, през 1985 година, "Одата на радостта" става химн и на Евросъюза. Разбира се, тя не подменя националните химни на държавите-членки, а е просто нещо като визитна картичка на Европа, която припомня за идеалите на европейското общество: свобода, мир, солидарност и единство.

В края на миналия век Съветът на Европа решава да популяризира своя химн сред по-широки прослойки и поръчва негови варианти в различни музикални стилове. Вече има хип-хоп версия, техно, изпълнение на електронен орган и на електрическа китара. Свой принос със собствено изпълнение дава известният германски диджей Moguai, а в социалните мрежи най-популярна (с над 18 милиона гледания) е наистина много вълнуващата флашмоб-версия от Нюрнберг през 2014 година.

 


47
Още от Евроизбори '19
Време е да отидем до урните. Как се гласува на евровота?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Тъжно преди 3 седмици
Бетовен и Шилер искат всички хора да се чувстват като братя.
Но в обединена Европа Меркел напуска едни, от чиято гледна точка ние сме неверници и ако гостите ни избият, ще влязат направо в Рая. Ние пък тук хрантутим едни други, които на своя език ни наричат дасове (роби), а себе си именуват роми(хора) - демек, ние не сме хора. От Уолстрийт пък се опитват да се разпореждат със съдбата ни други, чиито германски кръвни братя организираха октомврийския пуч през 1917 г. От тяхна гледна точка сме гои.
14
0
 
1
 
! Отговори
допълнение преди 3 седмици
" това, което модата НЕПРЕКЪСНАТО разделя"
Последно, за да не стане прекалено отегчително:
Хората , според Одата, се предвижда да станат братя, но като влязат в Рая (Небесна, ние влизаме/ще влезем сияещи от огън в твоята светиня)
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Текстът на български е мноого далеч от текста на немски. В текста на немски има религиозни и исторически алюзии ( асоциации, препратки), които биха били съвсем неразбираеми и за образованите българи. Неточността започва от заглавието. Ода НА радостта може да се тълкува като "принадлежаща на радостта", като "за радостта", а всъщност е "към радостта", обръщение към радостта. (Както впрочем и " На хубавия син Дунав"). ..Откъс от оригинала "твоята магия ще свърже отново това. което модата разделя"
12
0
 
0
 
! Отговори
Краб Трее преди 3 седмици
"Ода за лудостта"
11
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 3 седмици
Я па тия - одата на радостта избрали... Трябваше да изберете някой химн на Фреди питираса от Куин - по-щеше да ви отива!
10
1
 
8
 
! Отговори
Мари Лафоре преди 3 седмици
Мирей Матийо - Himno a la Alegria! Няма я тази Франция и Европа вече!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе хора..Това какъв "химн" са измислили за ЕС ни е най малкият ни проблем! Има много неща СБЪРКАНИ В ТОЗИ ЕС! Сякаш Американци са му писали "устава"! Който е ходил в казарма знае какво е устав! -:) ЕС си е Европейска организация.И изведнъж цъффа НАТО Американското! 2 Несъвместими организации! Вълк и овца. Знаете кой ще победи! -:) Каква е тая "любов" НАТО ЕС?! Защо трябва да "вървим" по чужд път? Кой и къде е нашият Европейски?!За в бъдеще.Кандидатки за ЕС..Без задължение ДА СА И В НАТО!ЕАрмия
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ода на тъгата трябва да е химна на ЕС ! ЕС=Мизерия
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За да намразим тази хубава ода затова.
6
6
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 седмици
Няма проблем, скоро ще се замени с мучене на ходжа и мюезин, за което благодарете на сегашните управляващи ЕС ;) !!!
5
5
 
12
 
! Отговори
Радост до дупка преди 3 седмици
Е как да не се радват европейските корупционери - къщи, апартаменти с асансьори и тераси. Какво повече може да иска един политик. А за народа - оди.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шилер. Той създава "Одата на радостта" като трапезна песен за своя приятелски кръг, който се събира край масата с бокали вино в ръка и с радост от живота в сърцата............................за това не се пее с текст, а само се свири! иначе ние ,малките народи, ще се усетим,че изобщо не сме на масата "с бокали вино в ръка и с радост от живота".......за тях - трапезата, за нас - музиката, която те поръчват.
3
3
 
19
 
! Отговори
истината боли преди 3 седмици
защо не напишете кой лично е избрал и посочил химна на ЕС - бащата на ЕС разбира се или Калерги, обаче за него не пишете, щото плана Калерги няма да се хареса на стадото гласоподаватели!!
2
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ода на глупостта.
1
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро ще я заменят със зурна и воя на ходжата.