Социолог: 50 хиляди гласа делят ГЕРБ от БСП

Никога досега двете партии не са били толкова близо една до друга
23 май 2019 09:56,
54

През последните месеци преди европейските избори тази неделя бяха правени многократни социологически проучвания, които да покажат електоралните нагласи в обществото. Според тях имаше размяна на водачеството между ГЕРБ и БСП, а няколко други формации са на ръба да вкарат представител в Европейския парламент.
Още по темата

Започват евроизборите – 427 милиона души имат право на глас

Политологът Стойчо Стойчев коментира в студиото на "България сутрин", че независимо от скандалите с апартаменти и къщи за гости, преднината на ГЕРБ винаги е била около 50 хиляди гласа и тя се е запазила.

Социологът Михаил Мирчев обаче не се съгласи с това и каза, че със сигурност е имало размяна на водачеството, поне за два месеца. Според него ключово в неделя ще бъде решението кого да подкрепят тези 15% избиратели, които ще го направят в последния момент.

"Електоралната разлика в момента я има и тя наистина е от 50 хиляди гласа. Това се базира на минали избори и на реални изборни данни, а не на това кой какво иска да създаде като внушение. Тази 50-хилядна разлика няма по какъв начин да бъде стопена, освен с някакъв вид "Костинброд 2" или някакъв друг вид публичен скандал", каза политологът Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Социологът Михаил Мирчев пък подчерта, че подобно доближаване между двете големи партии никога до сега не е имало, а как ще рефлектират върху вота скандалите и оставките, предстои да се види в неделя.

"95% от гласоподавателите са убедени, че има голяма доза фалшифициране на изборите. Имате някаква доза фалшификация, 10-15% от вота е изместен, това значи, че процентите на големите партии се местят нагоре или надолу", настоя Мирчев в ефира на "България сутрин".

Политологът Стойчо Стойчев обаче категорично не се съгласи с твърдението, че има фалшификация на изборните резултати и то в избирателните секции. Според него няма как това да е така, защото там има представители на всички партии.

"Тези представители всъщност гарантират, че защитават интересите на партията, която ги е изпратила. Така е навсякъде по света, няма друга гаранция за прозрачността на изборите, освен това представителство", категоричен беше Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП НА ВЛАСТ!ПОМНЕТЕ ВИДЕНОВАТА ЗИМА, КУПОННАТА СИСТЕМА, КТБ, СПРЕНИТЕ ЕВРОФОНДОВЕ, КЪРВАВО ПОТУШЕНИТЕ ПРОТЕСТИ, КРИЗА, МИЗЕРИЯ, НИЩЕТА, ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ПАРТИЯТА БСП / БКП СРЕЩУ НАСЕЛЕНИЕТО НА 1 МАЙ 1986, КРИЛА ИНФОРМАЦИЯТА ЗА АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ!ЛУСТРАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ ОТ БСП!
5
6
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Цвъко че ги навакса у КОСТИНБРОД !!!
4
3
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
До АнонименАйде бягай оттука с тези продажни ***, бе. Има достатъчно свестни кандидати извън парламента.
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 600 хил. администрация на хранилка в ГЕРБ, тия 50 хил. даже са малко.
2
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с бюлетина номер 13, иначе гласувате за някоя от пеееефските партии!
1
7
 
30
 
! Отговори
ужас преди 4 години
В нашия квартал по всички заведения и сервизи който масово ощетяват бюджета с данъци защото не издават касови бележки,са налепени малки и големи плакати на ГЕРБ!!!Това е показател кой гласува за ГЕРБ....