Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП

"Барометър България": Чака ни слаба избирателна активност
24 май 2019 07:30, Красимир Ангелов
107
Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП
Снимка: Reuters

Четири партии ще изпратят представители в европейския парламент, сочат данните от проучване на "Барометър България", проведено със собствени средства на агенцията в периода 20-22 май сред 706 души.

Още по темата
От там отчитат, че с наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% на 37,5%. Заедно с това обаче се покачва и процентът на твърдо решилите да не гласуват - от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се - от 36,7% на 28,9%.

Тенденцията за превес на ГЕРБ пред БСП се запазва, въпреки продължаващата размяна на предизборни остри реплики между лидерите на двете партии. Според социолозите обаче това не носи особена полза за никоя от двете формации, като по-скоро започва да отблъсква избирателите им. Твърдо желание да гласуват за ГЕРБ заявяват 30,9% от анкетираните, а столетницата подкрепят 27,2%. Това би гарантирало 6 сигурни евродепутата за ГЕРБ и 5 за БСП, с възможност да нараснат с още един в зависимост от финалната избирателна активност в неделя.

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

ДПС също ще имат сигурно представителство в Европарламента със заявена подкрепа от 10,5% от участниците в проучването. Движението по всяка вероятност ще излъчи 2-3 евродепутата.

ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки продължава да привлича симпатизанти
и подкрепа им нараства до 8,3% от анкетираните, което също осигурява представителство в Европарламента, отчитат от "Барометър България". Това донякъде отговаря и на общоевропейската тенденция за повишена подкрепа към патриотични организации и ако ВМРО съумее да запази и дори увеличи одобрението си до неделя, може да си осигури и втори евродепутат, смятат социолозите.

Прави впечатление в хода на изследването, че значителен дял от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с "не се интересувам" – факт, който може да се обясни както с възприятието на евроизборите като нещо ирелевантно към ежедневието на българите, така и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни около неработния и празничен 24 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
39
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
Всеки глас за ВМРО е глас срещу етническите своеволия в България! За Европа на народите и нациите и силна патриотична България няма как да се боршт хора от ДПС! Честит празник!
69
21
 
42
 
! Отговори
знам преди 4 години
до баба кунаМафията бабо е подсъдима за кражба на 650000 лева от КТБ, чрез офшорка, заедно със социалиста Цветан Василев. Голямата Лъжа също е подсъдима за няколко Импекса. Двете имат по още десетина обвинения.
68
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kойто иска да си гласува за тия 4 партии, аз отдавна съм им се нагледал на цирковете. В неделя ще гласувам за Демократична България
67
23
 
53
 
! Отговори
Курнелия Импексова преди 4 години
Какво ви става бе хора? Как може ***, която ходи да поднася цветя на паметника на Тодор Живков и крадливо приватизира най-голямото външно търговско предприятие по времето на соца Техноимпекс, да участва изобщо в политиката, камо ли да е лидер на най-голямата опозиционна партия ?
66
20
 
48
 
! Отговори
Курнелия крепи Бойко преди 4 години
*** е спасението на Борисов. Докато тя иска властта Борисов е очевидно непоклатим...Не го ли разбрахте все още? Ха-ха-ха...Всички, които помагат на *** да се задържи на власт в БСП всъщност косвено подкрепят Бойко. Това е очевидно и се вижда отлично на всички избори...Падне ли *** от власт в БСП може и да има някакви шансове.
65
16
 
56
 
! Отговори
Гани преди 4 години
тъпанарите от герба не стават за нищо
64
18
 
47
 
! Отговори
Курнелия е абсурд преди 4 години
*** очевидно(може би без да иска) помага на Борисов, защото тъкмо когато на него започнат да му се клатят краката и се появява тя и започва да плаши хората, че тя може да стане министър председател. Въпреки, че е очевидно, че народа (те и в БСП половината не я искат) никога няма да допусне *** да ръководи България. Това се вижда вече два пъти поред на избори.
63
28
 
44
 
! Отговори
БСП за смях... преди 4 години
И какво се получи сега, че Голямата лъжа(*** Нинова) номинира Малката лъжа(Елена Йончева). Каквото и да изберем все лъжа избираме. Другари за смях на кокошките станахте...
62
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Служителите на държавна служба как ще си удостоверяват верността към хлебодателя? Ще пращат снимки с вота си директно до Цвъки ли? Никъде не прочетох да има изискване смартфоните да се оставят при комисията заедно с личната карта. Как ще се следи изискването в "стаичката" да се влиза без снимащо устройство?
61
11
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тенденцията за превес на ГЕРБ пред БСП се запазва, А бе вие нормални ли сте кой гласува за тия *** бре
60
10
 
58
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И ДА НЕ ВЛЕЗЕ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ИВАНЧЕВА ЩОТО В ЕДНО ОБЩЕСТВО СЪМ ДЛЪЖЕН ДА Я ЗАЩИТЯ ОТ БЕЗУМНО ГОЛЯМАТА И ПРИСЪДА ЗА ПОДКУП А ГЕРБЕРИТЕ ЦВЕТАНОВЦИ ЦАЧЕВИЦИ БОРИСОВЦИ ТОТАЛНО НЕНАКАЗАНИ!!!
59
18
 
71
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 4 години
НЕЩО СТЕ СЕ ОБЪРКАЛИ, НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ БИ ГЛАСУВАЛ ЗА МАФИЯТА ГЕРБ !!!
58
34
 
48
 
! Отговори
в десятката преди 4 години
Върху рекламните материали на БСП и Йончева са залепили стикери с текст - издирват се.
57
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В неделя ще броим нормалните! Отделно от тях зависимите и умствено неравностойните! Ако част от зависимите са поне малко честни и смели, могат да променят картината към по-добро! По номера на бюлетината ще измерим интелектуалното ниво на българския народ!
56
35
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ нямат алтернатива!
55
18
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно не ми е ясно- кой човек с разсъдака си ,ще гласува доброволно за ГЕРБ.Нещо не е в ред в тази държава
54
6
 
42
 
! Отговори
КоГа? преди 4 години
Е добре де, кога са тези избори в крайна сметка? Днес, утре...кажете. Нали пишете, че хората не знаели. Аз също не зная...
53
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиката на България в ЕС не се изработва от евродепутатите ни. Всяка страна си има представителство, дипломатическа мисия, подчинено на правителството. Самият Европарламент има много ограничени правомощия. Съществуват други институции, например съвет на министрите (временно събиране на ресорните министри), където се вземат по-съществените решения.....
52
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избирателният закон за Европейските избори, който приеха българските депутати, противоречи на духa и буквата на избирателните изисквания на европейско ниво. Тук, за да запазят статуквото, написаха много висок изборен праг 5, 88%. А всъщност праг не бива да има. Ето започват да излизат информации за резултат от изборите в други страни. Проследете с какъв процент се получава депутатско място. При нас отново се разчита на неосведомеността и овчедушието на народонаселението.
51
16
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се вкарват в европа цоциалисти ? Те нали не обичат Европа ? Защо ги пращате на заплати след като те не защитават вашите интереси ? Каква е логиката на гласуващите ?При Орешарски спряха всички евро фондове и връзкатаа с България докато беше на стола. Тогава не видяхме неговитее съпъртииции в европа да успеят да помогнат ? Защо тогава ги пращате там ?