Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП

"Барометър България": Чака ни слаба избирателна активност
24 май 2019 07:30, Красимир Ангелов
107
Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП
Снимка: Reuters

Четири партии ще изпратят представители в европейския парламент, сочат данните от проучване на "Барометър България", проведено със собствени средства на агенцията в периода 20-22 май сред 706 души.

Още по темата
От там отчитат, че с наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% на 37,5%. Заедно с това обаче се покачва и процентът на твърдо решилите да не гласуват - от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се - от 36,7% на 28,9%.

Тенденцията за превес на ГЕРБ пред БСП се запазва, въпреки продължаващата размяна на предизборни остри реплики между лидерите на двете партии. Според социолозите обаче това не носи особена полза за никоя от двете формации, като по-скоро започва да отблъсква избирателите им. Твърдо желание да гласуват за ГЕРБ заявяват 30,9% от анкетираните, а столетницата подкрепят 27,2%. Това би гарантирало 6 сигурни евродепутата за ГЕРБ и 5 за БСП, с възможност да нараснат с още един в зависимост от финалната избирателна активност в неделя.

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

ДПС също ще имат сигурно представителство в Европарламента със заявена подкрепа от 10,5% от участниците в проучването. Движението по всяка вероятност ще излъчи 2-3 евродепутата.

ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки продължава да привлича симпатизанти
и подкрепа им нараства до 8,3% от анкетираните, което също осигурява представителство в Европарламента, отчитат от "Барометър България". Това донякъде отговаря и на общоевропейската тенденция за повишена подкрепа към патриотични организации и ако ВМРО съумее да запази и дори увеличи одобрението си до неделя, може да си осигури и втори евродепутат, смятат социолозите.

Прави впечатление в хода на изследването, че значителен дял от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с "не се интересувам" – факт, който може да се обясни както с възприятието на евроизборите като нещо ирелевантно към ежедневието на българите, така и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни около неработния и празничен 24 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
20
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ще вкарат много депутати, защото избирателната активност ще е ниска. Купеният и контролираният вот им е достатъчен, за да победят. Единственият шанс е да излязат хората масово и да гласуват ПРОТИВ тях. НАКАЖИ ГЕРБ!
29
7
 
59
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
След като един народ е толкова *** да избира бандити, корумпирани, мошеници, крадци, неписмени, предатели. Тогава този народ не е жертва а съучастник в престъпление!
28
19
 
52
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Събуди се и не гласувайте за ГЕРБ ?
27
17
 
57
 
! Отговори
Соня преди 4 години
Ако ГЕРБ вкара повече от 3 евродепутат значи сме много ооо *** народ Българите няма такъв народ ?
26
6
 
38
 
! Отговори
Юнкерс преди 4 години
Холандия не реагира правилно! Добре, че не излъчват 100 евродепутати!
25
15
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не искаме БСП да спечели! Искаме Греб да бъдат наказани за безобразията им! Както става в белите държави! Нека са първи, но с 3 евродепутати! Тогава няма да са толкова нагли! И стига с това, че нямало други! Има, но не искаме да ги видим! Повечето са в пъти по свестни и разнообразни в идеите си от Еленка и козата с дългия врат! Например Ваня Григорова! А тея какво! Едните - повтарят само ,,Икономика", другите ,,Социана справедливост"! Ал. Томов е къде по мащабен в погледа си към Европа и реш
24
11
 
48
 
! Отговори
Евро И Д И О Т И преди 4 години
Докато не се приеме Закон за Евродепутати да притежават езиков Сертификата С1 по Английски няма да спре таа *** да се блъскат като овце да стават Евродепутати , в Европвйския Парламент се говори английски а не български , я кажете къде се подготвят в България в училище по английски само в Английските Гимназии , колко от Евродеоутатите са учили в такива Гимназии???
23
14
 
57
 
! Отговори
Цецо Асансьора преди 4 години
400 000 души вече гласуваха за герб. В неделя просто ще сваля бюлетините с асансьора и ще ги закарам до Арена Армеец.
22
14
 
56
 
! Отговори
ФАЛШИФИКАЦИЯ ГЕРБ преди 4 години
Видими резултати !
21
5
 
53
 
! Отговори
И Д И О Т И преди 4 години
Като гледам до сега нито един Евродепутат от България в Брюксел не скочи на изказването на Алис Вайдел от германската Партия АФД че България не етрябвало да влиза в ЕС , за какво ли тогава да се гласува за теа *** И на космическа Заплата
20
21
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих се радвал герб да загубят, понеже са корумпирани до козирката. Не съм симпатизант на бсп, но нямам против да победят, понеже и да спечелят, няма да ни управляват, но би катализирало предсрочни избори. От всички кандидати Радан Кънев от Демократична България най ми вдъхва доверие и ще го подкрепя.
19
4
 
44
 
! Отговори
Сертификата С1 преди 4 години
Колко от тези кандидат псевдо Евродепутати имат Серртификат С1 по английски , някой въобще интересували го в България или всичко е на връзкарска Основа или шуробаджанащина
18
12
 
34
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
Без тези ,,проучвания" БСП трудно ще загуби изборите! Представи си, че кампанията стартира с прогнози от 25% за ДБ! Какво става с Герб тогава? Не могат да кажат комунистите, Жан, Валжан, кашкавала и лагера! Народа ще ги отмете с 85% за ДБ! А сега - ами те малките нямат шанс, само мафията, по малкото зло и пак същите!
17
4
 
42
 
! Отговори
аа1830 преди 4 години
Сппред последните социологически проучвания много хора могат да гласуват, но могат и да не гласуват. Има и такива, които може да тръгнат да гласуват, но да не стигнат до урните и обратно, такива които внезапно тръгнали за другаде да се отбият да гласуват. Изобщо социологията е като астрологията, само че доста по печеливша професия
16
21
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да имаш шизофрения за да гласуваш за БКП......
15
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На БСП мафиотите вече щяха да са и дали властта, ако беше изгонила Нинова и бе се подчинила на Парваноглу Архаря! Сега не може! Ще и отчитат 1 депутат по малко и ще бъде опозиция без алтернатива! И това е много важно! Да не дойде някой наистина нов субект! И сега Архаря краде чрез името %! Както през 2001 г. с близки до НДСВ имена отлетяха 6%!
14
5
 
52
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Бе, някъде вече гласуваха! Дайте резултатите, ако ще и да са в 2 държави! Щом не бързат да ги обявят, значи ЕНП не се е представила отлично! Иначе, още в тъмни нощи дезинформацията щеше да залее офчите ни мозъци!
13
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазачите на статуквото чрез своите партии - пудели ви натрапват удобните за тях резултати и такива ще ви обявят! Вие кажете, щом са способни да крадат, приватизират и строят с чужди пари асансьори и къщи за свои скъпи гости, какво ще им пречи да крадат и избори? Уж скандал, недоволство, а накрая Герб дори вдига резултат! БСП уж вътрешни конфликти, мандрата, църквата и измрял електорат - 2 депутати повече! И фаворизирания пухал Думбазки, за да изглежда управляващата коалиция съществуваща и трайна
12
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е 24 май ден на Българската писменост и култура. А тук пак ни занимават с нагласено социологическо проучване. След всичките разкрити кражби, злоупотреби, схеми на ГЕРБ не знам дали ще се намери нормален човек да гласува за тях ?
11
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно съм сигурен че всякакви подобни проучвания са пълна измислица!Първо замислете се, някой вас, някога питал ли ви е за кого ще гласувате?Второ, едно такова проучване, за да е легитимно, трябва да обхване както големите градове, така и малките, така и селата, така и населените места с преобладаващо турско население! Пример: ако направите едно такова проучване в София, то най-вероятно за ДПС ще получите под 1%. Ама това актуално ли е?