Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП

"Барометър България": Чака ни слаба избирателна активност
24 май 2019 07:30, Красимир Ангелов
107
Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП
Снимка: Reuters

Четири партии ще изпратят представители в европейския парламент, сочат данните от проучване на "Барометър България", проведено със собствени средства на агенцията в периода 20-22 май сред 706 души.

Още по темата
От там отчитат, че с наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% на 37,5%. Заедно с това обаче се покачва и процентът на твърдо решилите да не гласуват - от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се - от 36,7% на 28,9%.

Тенденцията за превес на ГЕРБ пред БСП се запазва, въпреки продължаващата размяна на предизборни остри реплики между лидерите на двете партии. Според социолозите обаче това не носи особена полза за никоя от двете формации, като по-скоро започва да отблъсква избирателите им. Твърдо желание да гласуват за ГЕРБ заявяват 30,9% от анкетираните, а столетницата подкрепят 27,2%. Това би гарантирало 6 сигурни евродепутата за ГЕРБ и 5 за БСП, с възможност да нараснат с още един в зависимост от финалната избирателна активност в неделя.

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

ДПС също ще имат сигурно представителство в Европарламента със заявена подкрепа от 10,5% от участниците в проучването. Движението по всяка вероятност ще излъчи 2-3 евродепутата.

ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки продължава да привлича симпатизанти
и подкрепа им нараства до 8,3% от анкетираните, което също осигурява представителство в Европарламента, отчитат от "Барометър България". Това донякъде отговаря и на общоевропейската тенденция за повишена подкрепа към патриотични организации и ако ВМРО съумее да запази и дори увеличи одобрението си до неделя, може да си осигури и втори евродепутат, смятат социолозите.

Прави впечатление в хода на изследването, че значителен дял от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с "не се интересувам" – факт, който може да се обясни както с възприятието на евроизборите като нещо ирелевантно към ежедневието на българите, така и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни около неработния и празничен 24 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
36
 
! Отговори
Емигранта преди 4 години
Тук всички които коментирате, сте издимяли абсолютно, абе ей,ВИЕ знаете ли изобщо за какво ще гласувате в неделя, това не са парламентарни избори, а вот за европарламент, един повече, един по малко все е тая, нали и едните и другите ще си вкарат хората там, да цоцат дебелите заплати, а вие тук овцете точете зъби кой ще сваляте и кой ще качвате, ха,хааааа, голяма простотия!!!
89
9
 
37
 
! Отговори
Глас преди 4 години
Номер 11 Иванчева
88
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно какви са БСП щом едно '' недоразумение '' ги бие на всички избори ...
87
2
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Евро-депутати? ?????? Ще изпратим там едни безделници които ще взимат по 30000 хил.eur на месец, ще ползват всички привилегии, ще си уредят дечицата и внучетата в престижни университети и по-цял ден ще мислят за далаверки но не и за нас българите!!!!!!
86
3
 
38
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Престъпниците са си 17, независимо дали ги наказваш
85
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускайте празен глас (наказателен) това заслужават - за по-малко престъпници в Европарламента
84
28
 
58
 
! Отговори
човек преди 4 години
На 27 искам да си върна вярата в Родината и хората - мощна победа за БСП. И не толкова заради самото БСП а за да заличим недоразумението Герб завинаги!
83
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Симеон ВМРО ли ? Джамбазки за Конвенцията ???? Защо ВМРО ,подкрепи ГЕРБ-БКП за фалшифицирането на историята ни с ,,владичество ,мирно съжителство,цензуриравето на Ботев ,Вазов, Раковски , защо признаха ,,Македонски язик ,,.Защо увеличиха в пъти помощите за ц.г.аните ? Агент Иван и ВМРО- ренегати !
82
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Симеон И за Истамбулската конвенция и еднополовите бракове ,нали ? Джамбазки мисли за това !
81
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** А гледаш ли Фукушима ?
80
6
 
36
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ГЕРБЕР преди 4 години
До знам А Големият Лъжец ,140 кг .осъден от български съд ? Сирака ,израстнал в немотия ?
79
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същият сценарии , като предишните избори ! Барем запетайките да бяхя поразменили ?
78
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** Ку ку
77
9
 
47
 
! Отговори
питанка преди 4 години
За Гинес сме!Осъден ли е премиер на някоя държава за лъжа и той да се прави на света вода ненапита? А в България е факт!
76
3
 
42
 
! Отговори
Неувяхващи слова преди 4 години
Хора, обичам ви, бдете! - Юлиус Фучик Това са последние му, думи написани преди 76години, продължаващи да ни тревожат с посланието, което нямаме право да забравим!
75
17
 
50
 
! Отговори
Боклук преди 4 години
Е сега ще гласувам вече за БСП и цялата фамилия. Заради тъпите ***
74
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е да изметем недоразуменията мухобоико и останалата 240 на брои
73
6
 
52
 
! Отговори
поп Харитон преди 4 години
До СимеонМомче, теб явно хора като джендъра Джамбазки със собствен апартамент в "столицата на разврата" ПАРИЖ са ти промили пилешкия мозък или самия ти си облагодетелствуван от схемите с кражбите и търговията с българско гражданство правени от Каракачанката, щом така нагло си седнал да ни агитираш в полза на тази безродна *** . . .
72
15
 
48
 
! Отговори
майор Саздов преди 4 години
До НелиАз също гледам сериала по Интернет "Чернобил" /американска продукция, явно създадена с финансовата помощ на ЦРУ/, в която явно се правят пошли опити за дискредитиране на социализма, за да могат подобни "*** шарани" като теб /родени след 1989 година/ да гласуват в неделя заамериканските *** в редиците на тези майкопродавци от ГРОБ . . .
71
20
 
46
 
! Отговори
Нели преди 4 години
ЕйХора, става въпрос наистина за съдбата на нашите деца! Нима бихте гласували за партия, която е наследник, изпълнител и палач на милиони хора!? Комунистите са избили цвета на света! Защо не гледате Чернобил"!