ГЕРБ спечели вота с 30,5%, БСП отново втори – с 25,4% от гласовете

Третото място е за ДПС с 12,8 на сто, "Демократична България" ще има евродепутат
Обновена: 26 май 2019 20:04 | 26 май 2019 20:03, Камелия Цветанова
294
ГЕРБ спечели вота с 30,5%, БСП отново втори – с 25,4% от гласовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ спечели поредните избори. Това сочат данните от Exit Poll на Gallup International на евровота.

За ГЕРБ са гласували 30,5% от избирателите.

Още по темата
На второ място се нарежда БСП с  25,4% от гласовете.

Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?

ДПС е спечелило подкрепата на 12,8 на сто от отишлите до урните.

ВМРО се ползва с доверието на 8%.

За "Демократична България" са гласували 6,5 на сто.

"Воля" спечели доверието на 3,5%, независимата кандидатка Десислава Иванчева на 2%, "Коалиция за България - 1,6%, "Атака" -1,6%, "Патриоти за Валери Симеонов" -1,4%, "Възраждане" - 1%, независимата Ваня Григорова - 0,4%.

За други кандидати глас са дали 5,6% от избирателите.

Избирателната активност е била 29,5 на сто от имащите право на глас.  Графата "Не подкрепям никого" са отбелязали 3, 3 на сто.

По колко евродепути ще изпратят ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО предстои да разберем.

Шанс да стане един от 17-те ни представители в Брюксел има и водачът на листата на "Демократична България" Радан Кънев.

Това са четвъртите избори за евродепутати, в които участва страната ни.


Промяна в преференциите, ще борим феномена 15/15

Кандидатите този път бяха общо 318 и бяха издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета.

Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа.

ГЕРБ заложи на познати имена. Листата на партията оглави Мария Габриел, а на следващите четири места се наредиха доскорошните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шестото място беше за Александър Йорданов от СДС - една от партиите, с които ГЕРБ за първи път се съюзява преди избори, а с седма  -  Лиляна Павлова, която беше министър на българското европредседателство.

Листата на БСП оглави Елена Йончева. След нея се наредиха Петър Витанов, Цветелина Пенкова, ексшефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

От МВР в изборния ден: Ситуацията е спокойна!

Петото място беше за лидера на ПЕС Сергей Станишев, шестото за Иван Кръстев, а седмото за Деница Златева.

Начело на листата на ДПС застана лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който обаче вече обяви, че няма да стане евродепутат. Така на първо място влиза Делян Пеевски. На следващите места в листата бяха Илхан Кючюк и Искра Михайлов.

След като коалиционните партньори от "Обединени патриоти" не се разбраха за обща листа и трите формации излъчиха кандидати.

На вота най-много гласове спечели ВМРО, така че водачът на листата на политическата сила Ангел Джамбазки със сигурност става евродепутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ОДОБРЯВАМ ГЕРБОЩЕ ПОВЕЧЕ НЕ ОДОБРЯВАМ БСП
252
5
 
4
 
! Отговори
Боко преди 4 години
СТИГА СТЕ ПЛЮВАЛИ ПО КОРНИ, БЕ..... ШЕ ВЗЕМАТ ДА Я УВОЛНЯТ.НЕКА СТОИ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, ЗА ДА СПЕЧЕЛИМЕ ПАК.Я, КАК НИ НОСИ КЪСМЕТ!!!!!!!
251
2
 
4
 
! Отговори
пурко преди 4 години
Питам се сега с колко се охарчи дилянчо за поредната победа на герб?
250
4
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Нинова-какво става ? 258 Ти па какво си се загрижил за БСП че им даваш съвет да вземат спешни мерки ?Остави ги да изтекат в канала.Тръгнали с компромати да събарят най доброто правителство. И защо ? Защото Борисов показа как трябва да се работи и промени държавата. Работохолик , любимец на народа.
249
3
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Чочо 251 Не се разочаровай Чочо. Почакай до есента и гледай какво става.ГЕРБ ще бият с 25 %. Важно е дата да не е с няколко почивни дни, че бедните българи дърпат към чужбина.
248
0
 
6
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Едни и същи разпоредби важат за Кауфланд и за магазинчето на бай Пешо. Ясно е че бай Пешо ще фалира и ще замине за Германия, а от синдикатите ще опяват "Няма хора! Къде са хората!" Ето така се съсипва икономиката на България.
247
1
 
13
 
! Отговори
Начо преди 4 години
ДПС не е точно партия а политико-икономически тумор в държавата който не позволява България да има нормална и богата икономика.
246
1
 
12
 
! Отговори
Стойчев преди 4 години
Делян Пеевски от ДПС ще спечели конкурса най-тлъст евродепутат и ще задръсти тоалетната на Европарламента.
245
3
 
6
 
! Отговори
Джеки преди 4 години
Най-корумпираните обвиниха Иванчева в корупция?! Българският съд е прогнил и пълен с жалки червеи. Същото се отнася за партиите, парламента, всички държавни служби... пълно е с хора които нищо не правят и чакат деня за заплата. До кога частниците ще хранят тази държавна ***?
244
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атака, Воля, Бекапету ... кви са тея уа? Ай марш!
243
9
 
13
 
! Отговори
121 преди 4 години
При тази най - ниска и нелигитимна активност чиновниците на ГРОБ спечелиха изборите !Това е истината - 600-тин хиляди по 2 , че и по 3 ,прави над 1млн и 300 хил гласа и ... победа.Защото цялата държавна и общинска администрация е тяхна плюс кметовете на по-тголемите градове , които също не са спали да "агитират "! И много ,много пари !Повече от две трети от избирателите не гласуваха , което ги прави незаконни !Незаконно бе и участието на Борисов в кампанията -използва власт и пари да спечели ,
242
10
 
14
 
! Отговори
Браво Бойче! преди 4 години
Честита изборна победа!Само така,както овчарят с гегата си подкарва стадото на заколение,така и ти,само ни бръсни,стрижи и не жали!За сетен път казахме,показахме и доказахме,че не сме народ,а ***,и си заслужаваме съдбата, да бъдем бедни,безработни,прости и неграмотни?!?Бити,насилвани и убивани?!?Ако бяхме малко по-умни,грамотни,прозорливи,никога,ама никога нямаше да гласуваме за теб и вашите на ГЕРБ кирливи ризи?!?
241
11
 
9
 
! Отговори
Нинова не е БСП преди 4 години
Не трябва да се слага знак за равенство между Нинова и БСП, защото по-голямата част от привържениците на БСП не мислят като Нинова.
240
8
 
11
 
! Отговори
Нинова-какво става ? преди 4 години
След поредица от последователни партийни хватки всъщност Нинова разцепи БСП успешно на две почти равни части. Дали е изпълнявала предварително замислена задача за разцепване на БСП или е от глупост и недалновидност вече няма никакво значение, защото резултатът е трагичен. Ако БСП не вземе спешни мерки да се раздели с Нинова следва неизбежна маргинализация на БСП.
239
8
 
19
 
! Отговори
seira преди 4 години
НАЛИЦЕ Е ОБЕКТИВНА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПОПРАВКИ В ДЕЙСТВАЩАТА КОНСТИТУЦИЯ, ОСИГУРЯВАЩИ:1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ГЛАСУВАНЕТО (ВОТА);2. ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ САМО ЗА ТАЗИ ПАРТИЯ (ПАРТИИ), КОЯТО СЪБИРА 50+1 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС БЪЛГАРИ (НЕ "БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ"!);3. КОНКРЕТИЗИРАНЕ НА СУБЕКТИВНАТА МАТЕРИАЛНА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛ (ДЕПУТАТ) В ПУБЛИЧЕН ОРГАН (КОЛЕКТИВ) НА МЕСТНО И НАЦИОНАЛНО НИВО;4. КРИТЕРИИ ЗА ЛЕГИТИМНОСТ НА ПУБЛИЧНИ ОРГАНИ!
238
10
 
28
 
! Отговори
seira преди 4 години
ИЗБИРАТЕЛЯТ СЕ ПРОИЗНЕСЕ КАТЕГОРИЧНО:НЕ ПРИЗНАВА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТИ (ПАРТИИ) ЗА НЕГОВИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!ДВЕТЕ "ВОДЕЩИ" ПАРТИИ СЪБИРАТ ОБЩО САМО 16,5 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!НАЛИЦЕ Е ОБЕКТИВНА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПОЯВАТА НА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТ (ПАРТИЯ) В ЧИЯТО ПРОГРАМА ИЗБИРАТЕЛЯТ ДА РАЗПОЗНАЕ СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ!"ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА" ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ, ДА ИЗЛЪЧВА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ВЛАСТ!НАЛИЦЕ Е ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА НА ЛЕГИТИМНОСТТА!НАРОДЕ!!!
237
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафия.
236
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бългериъ Фърст - Явно ,без настроение си ,но тези философии си ги наври отзад.
235
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз нали ви казах,че БКП ще спечели изборите?!На първо,второ и трето място са.Какви демократи,патриоти и други?Само комунисти са на власт и не ми приказвайте глупости!
234
9
 
15
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
С властта и лостовете за влияние, които има в страната, с подкрепата, която има от чужбина и с всичко останало Боко да получи едни няма и 600-700хил. гласа. Това не е никакво печелене на изборите, а е пълен смях!