Калфин за евровота: Няма разлика отпреди пет години

Възможни са изненади само при преференциите, коментира той
Обновена: 26 май 2019 23:07 | 26 май 2019 22:45, Василия Пейчева
1

4493 гледания   |  Още видео
Възможно е да има изненади в резултатите на евроизборите, но те ще са само при преференциите. Това каза един от основателите на АБВ Ивайло Калфин. Според него хората така и не са видели убедителна алтернатива на управляващата партия.

Калфин допълни в извънредното изборно студио "Гласът за Европа", че ГЕРБ са излезли изключително бързо от скандалите, които предшестваха вота, докато опозицията е уплашила избирателите. Според него резултатите са слаби за управляващите.

"Трябва да изчакаме резултатите, за да видим какво точно сме постигнали и къде се намираме. Очевидно е, че при тази ниска избирателна активност хората са решили да подкрепят статуквото. И миналия път в европарламента влязоха 5 партии. Сега няма абсолютно никаква разлика от преди пет години. Това, което беше досега, ще продължи и през следващия мандат. Възможно е да има някакви изненади на тези избори, но ако има такива, те ще са в преференциите. На тези избори така и не видяхме убедителна алтернатива на управляващите. Те бързо успяха да излязат от скандалите, докато основната опозиция уплаши избирателите. Това обаче е слаб резултат за управляващите", разясни Калфин.

Той прогнозира, че европарламентът ще бъде доста по-разпилян през следващия мандат заради многото партии, които ще вземат участие в него. Калфин бе категоричен, че основният проблем за решаване пред новия европарламент е договарянето на бюджета.

"Мнозинството ще се състои от доста повече политически групи. Има още много въпросителни, които ще се решат като приключат изборите. Нека да видим какво ще е съотношението на силите в парламента. В Германия вотът за "Зелените" очевидно е протестен срещу статуквото. Явно те са алтернативата на избирателите. Най-важният въпрос за решаване е този с бюджета. Докато това не бъде договорено, нищо не е решено. Добрият вариант е новият парламент да продължи оттам, където приключи предишният. Да се надяваме, че въпросът с бюджета ще бъде решен без напрежение. Ако това не се случи всички останали политики ще са под въпрос", каза Калфин пред Bulgaria ON AIR.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари