Машините в 10 секции въобще не тръгнали

Тава са 1% от всички, за ЦИК не било кой знае какво
16
Машините в 10 секции въобще не тръгнали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Централната избирателна комисия са постъпили общо 71  сигнала и жалби, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той уточни, че те са свързани основно с нарушаване на предизборната кампания - 11, с машинното гласуване - 10, с организацията на изборите и упражняване на правото на вот - общо 45.

Има и един сигнал, свързан със съобщаването на лични данни на избирател на глас от член на секционната избирателна комисия при попълване на избирателния списък. Дадени са указания това повече да не се повтаря, тъй като членовете на СИК нямат право на подобно огласяване, посочи Андреев, цитиран от БТА.

По отношение на избирателните права най-често задаваните въпроси са свързани с гласуването на друго място в страната. Много избиратели поставят въпроса защо не са допуснати да гласуват на друго място в България, при условие че това е възможно за избирателите извън страната.

Говорителят на ЦИК припомни по този повод, че на територията на страната всеки гласоподавател, който не е подал навременно заявление до 11 май т.г. за гласуване по настоящ адрес и не е включен в списъците, има право да гласува само в секциите по постоянен адрес.

Друг проблем са случаите, когато избиратели не фигурират в избирателните списъци, тъй като имат настоящ адрес в държава извън България или в друга, извън територията на ЕС. В този случай, подавайки заявление да гласуват в държава извън територията на ЕС, те нямат избирателни права, тъй като нямат в необходимия по закон срок от три месеца преди изборите постоянен или настоящ адрес на територията на България или друга държава, членка на ЕС, обясни Андреев.

По отношение на машинното гласуване общо в 10 секции въобще не е започнало и на практика е отменено гласуването с машини. Това е по-малко от 1 процент от общо 3000-те машини, с които се гласува в цялата страна. Проблемите са се появили в по една секция във Видин, в Кърджали, в Кюстендил и в Перник, в по две секции - в Сливен, в 24 РИК-София, в РИК 26 на София-област, и още една в Шумен.

От постъпилите до момента сигнали, най-честите проблеми при машинното гласуване са, че самата машина не е могла да стартира - в два от случаите, както и появата на технически проблем при отпечатването на разписките и блокиране на принтера в машината. В този случай се е наложило разпломбиране; има и случай на разменени машини в две съседни секции - в 24-та и 25-та РИК в София. По този повод ЦИК е взела решение за преустановяване на гласуването там и преминаване към ръчно преброяване на разписките, за да бъдат отчетени резултатите.

ЦИК е наредила също районните избирателни комисии да предоставят решение къде има нарушаване на гласуването с машини, за да има актуална информация и да се предприемат други действия на тези места. Александър Андреев уточни, че ако в секцията по адрес на избирателя няма машина, той не може да отиде в друга, за да гласува машинно, каквито запитвания са постъпили. "Засега с 3000 машини няма как да бъдат покрити всички секции", коментира той.

Три са медиите, за които са постъпили сигнали за публикувани данни за резултати от вота към момента преди края на изборния ден, което е забранено от Изборния кодекс, каза Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Десет от триста преди 4 години
Това е първото използване на машини за гласуване. От 3000 машини десет да не са проработили, това е под един процент. А сега се придобива опит с машинното гласуване. Да не бързаме да отричаме нещо ново и полезно.
14
2
 
3
 
! Отговори
.... .. преди 4 години
Важното е ,че едни парички потънаха някъде(знайно къде!)
13
1
 
5
 
! Отговори
бутафория преди 4 години
пълна бутафория, да съм ходил предварително да заявявам че искам машинно. Че кой ще ме пусне от работа....Поредните милиони похарчени за една опорочена измислица.
12
2
 
7
 
! Отговори
ЧУДНО преди 4 години
В моята секция в 54 СОУ София нямаше машинно гласуване.Къде са тия машини и прехваленото машинно гласуване,щом в София е така.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идиотска му работа.Опорочихте всичко! Какво им беше на бюлетините? Сега групировката ГЕРБ как ще спечели? -:)
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия машинки ги взехме заради глупостите на оная голяма бяла птица Мая Манолова. Пълен т.шак! Така е като се подвеждаме по женския акъл на разни изкуфяли червени бабички.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тезци машини е така: натиснеш 1, отдолу излиза разписка 12, натиснеш 5, отдолу излиза пак 12. и т.н.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво му е лошото на класическото аналогово гласуване?Защо си усложняваме излишно живота с тия ненужни джаджи, които да ползваме веднъж на две-три години? Пари на вятъра.
7
7
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
И по-добре ,че машините не са тръгнали ! Най-сигурното гласуване е да пуснеш сам бюлетината в сандъка ! Машината може да е манипулирана , ти да гласуваш за някоя проевропейска партия , а само след секунди когато си тръгнеш машината да фалшифицира вота ти в полза на някоя рубладжийска партия !
6
2
 
11
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Гласувах машинно, супер бързо, цивилизовано и съвременно, жалко че машините са рядкост. Много по-удобно е от това с бюлетина
5
2
 
8
 
! Отговори
Неустойка преди 4 години
Ще плаща ли неустойка и колко фирмата-доставчик на мега скъпите машини?
4
2
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ЩЕ ТРЪГНАД ЗА КЪДЕ ДА БЪРЗАТ
3
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машинен вот---Само за кефа на Курвела.Нема го никъде у Европата!!!!!
2
3
 
17
 
! Отговори
ПАК КРАЖБА преди 4 години
Откраднаха още много пари покрай този фарс. Не знам за къде са тези машини от нашите данъци, но в цяла Варна няма такова нещо!
1
3
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ОЩЕ КАТО ГИ ВИДЯХ ОЛЮЩЕНИ НЕ МИ ВДЪХНАХА КУРАЖ