Накъде отива Европа след изборите?

По-младите по-малко вярват на институциите
26 май 2019 12:55,
14
Накъде отива Европа след изборите?
Снимка: Reuters

Професорът по политически науки Анна Кръстева и Даниел Стефанов от европейският съвет за външна политика коментираха в ефира на Нова бъдещето на Европа след днешните избори за бъдещия Европейски парламент.

Двамата се съгласиха, че континентът е изправен пред сериозни проблеми като възхода на популизма, лидерски вакуум, опасността от тероризъм, мигрантската криза, Брекзит и отношенията с Русия.

"След изборите ще има доста партии, които са евроскептични. Някаква част може би антиевропейски. Мнозинствата в Европейския парламент ще бъдат доста плаващи. Няма да бъде никак лесно на българските евродепутати”, коментира от Даниел Стефанов.

Още по темата

Според Анна Кръстева пък е много лесно да се спечелят избиратели с евроспектичен вот.

"Една торба лъжи, една торба обещания, колко ще бъде светло и това светло бъдеще, което не успява по никакъв начин да започне, защото не могат да намерят работещи политики", посочи тя.

По думите й, има тенденция към намаляването на доверието на хората към Европейският съюз и все по-голямо надмощие на национализма и евроспептицизма.

На въпрос дали Виктор Орбан е такъв лидер, Къстева отговаря: „Не става въпрос само да се заиграваш със страховете на хората и да ги превръщаш в изборна подкрепа. Става въпрос, като си я получил тази изборна подкрепа, какво правиш с това лидерство. Това, което прави е да маргинализира, да отслабва всички механизми на една здрава демокрация - медиите, университетите… ти запушваш тези бели дробове, чрез които диша една демокрация”.

Според Анна Кръстева, това са първите избори, в които Ангела Меркел вече я няма на афишите и че в момента изборът е между политиките на унгарския премиер Виктор Орбан и тези на френският президент Емануел Макрон. Това обаче било хубаво, защото Европа имала нужда от дебат и сега го има.

По-младите по-малко вярват на институциите, по-малко вярват на парламентарната демокрация, по-малко вярват на партиите и повече се ангажират или с протестни действия, или с различни граждански активности”, каза още тя.

Според Даниел Стефанов пък, Европейският съюз не е като Съветския и всяка държава трябва сама да намери място в него. По думите му, Брекзит създава една нова обстановка в съюза.

"Хората искат, институциите не могат. Това беше първия случай, в който се оказа, че едно общество, заедно с политиците му, голяма част от тях искат да напуснат Европейския съюз”, посочи Стефанов.

Той смята, че Европа не може да бъде сведена до един общ пазар и Брекзит е показал точно това.

"Защото ако нямаш общи стандарти, ако нямаш общи политики, дори ако искате за безопасност на храните, тогава се оказва, че общия пазар е много трудно постижим. Сега идва момента, в който Европа трябва да се промени по такъв начин, че хората отново да почнат да виждат смисъл да вярват в нея, да работят за нейния просперитет”, посочи Даниел Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
258 преди 4 години
До МенАми един човек, за да сипе такива про-сто.тии, трябва да му плащат. Не вярвам, че някой би се излагал така, ако не му плаща някой.
9
0
 
2
 
! Отговори
ЛАЗО преди 4 години
Германия твърдо отива към работещи германци в заводи,предприятия,услуги и професии.България,към крадящи и ненаситни политици!
8
0
 
6
 
! Отговори
С тези джендъри преди 4 години
ЕС отива на майната си! Това не може да е организация, всеки дърпа чергата към себе си, много скоро ще се разпадне като СССР!
7
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Тоя, от германията де, нещо много тролски мерише. От всичките си постове. Много грубо германски.
6
0
 
7
 
! Отговори
ЕВОА преди 4 години
Този от Германия,явно не живее в Европа.Така си мисля.
5
0
 
9
 
! Отговори
фОРИ преди 4 години
Да си го кажем направо.СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПА,НЯМА ДА ИМА!Разгеле!
4
9
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Европа си е Европа и има ясна цел ,която успешно е постигала ,постига и ще продължава да постига ! По-важният въпрос е накъде ще отиде България след тези избори ?! Българските политици пак ли ще продължават да робуват на русия и пак ли България ще е най-бедната в ЕС ?! Ако нещата в България зависеха от ЕС , сега България щеше да произвежда шистов газ ,а нямаше да е зависима от руски газ ! За съжаление ЕС е демократичен съюз и никой не може насила да накара българските политици да служат на Бг.
3
0
 
6
 
! Отговори
www преди 4 години
А В БЪЛГАРИЯ ИНСТИТУЦИИ ПРОСТО НЯМА ...
2
1
 
6
 
! Отговори
неоколониалист преди 4 години
Ако в ЕС държавите нямат по равен брой депутати,това не е равноправен съюз!Останалото е мижи да те лажем!
1
9
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Аз ще се окажа по-голям експер от тези професори и смело заявявам ,че Европа няма да тръгне в посока русия , а ще пордължи прозападната си ориентация ! След изборите пак ще коментираме !