Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?

Избираме 17 евродепутати, те ще ни защитават в Брюксел
245
Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За четвърти път избираме евродепутати. Първият път това стана през май 2007 г., след като страната ни се присъедини към ЕС. Следващият вот беше през 2009 г., а последният през 2014 г.

На 26 май 2019 г. гласоподавателите ще определят кои 17 представители от страната ни да седнат на депутатските банки В Европарламента.

Още по темата


Йончева ще бори корупцията, Габриел ще пази границите

Кандидатите са общо 318 и са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа.

ГЕРБ залага на познати имена и цели да има поне шестима евродепутати.

Начело на листата е последния ни еврокомисар Мария Габриел, а на следващите четири места са доскорошните евродепутати  Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шести е Александър Йорданов от СДС - една от партиите, с които ГЕРБ за първи път се съюзява преди избори. Седма е Лиляна Павлова, която беше министър на българското европредседателство.

"БСП за България" също се стреми към шестима представители в ЕП.

Водач на листата е Елена Йончева.

След нея се нареждат младите и неизвестни досега социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, ексшефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

На пето място е лидерът на ПЕС Сергей Станишев, на шесто е Иван Кръстев, а седмото е за Деница Златева.

ДПС също със сигурност ще има евродепутати. Водачът на листата на движението е лидерът на партията Мусфата Карадайъ, който обаче вече обяви, че няма да стане евродепутат. Така на първо място ще влезе Делян Пеевски. 

Представители на ДПС в ЕП вероятно ще бъдат сегашните европедупати Илхан Кючюк и Искра Михайлов.

Според социолозите евродепутат може да има и "Демократична България", като водач на листата на политическата сила е Радан Кънев.

След като коалиционните партньори от "Обединени патриоти" не се разбраха за обща листа и трите формации излъчиха кандидати.

Предизборната кампания започна: Без нарушения и без жалби

На първо място в листата на ВМРО е Ангел Джамбазки.

Валери Симеонов поведе листата на коалиция "Патриоти за Валери Симеонов".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се отказа да се бори за място в ЕП и за водач на листата беше избран Георги Димов.

Лидерът на „Воля“ Весилин Марешки също участва в битката като водач на листата на коалиция „Воля- Българските родолюбци“.

От левия вот се очаква да отцепи създадената от АБВ "Коалиция за България", водач на чиято листа е икономистът проф. Боян Дуранкев.

За гласовете ще се борят и кандидатите от подкрепената от НДСВ и "Новото време" листата "Път на младите", които са на възраст до 35 г. Водач е юристът и председател на клуб "Милениум" Румен Чолаков.
Бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев пък води листата на партията си "Волт".

Сред кандидатите за независими евродепутати се открояват ексминистърът на отбраната Николай Ненчев, както и бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор заради подкуп.

Евгения Банева, която беше арестувана със съпруга си Николай Банев по обвинение за източване на пари, поведе листата на "Българско национално обединение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мария Габриел има опит с чуждите маже които ще и е от полза всички Българки трябва да вземат пример от нея и да се омъжат за чужденец за това ще гласувам за нея.
98
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те от Брюксел са наредили картите.Резултатите се знаят още преди полвин година.Така че това са фиктивни избори.Не си губете времето с тези европростотии.Победителя е известен-Герб.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Добър ден, бих искал 5 яйца, но сам да си ги избера.- Как така сам да си ги изберете?- Ами, така - като на избори.- Ааа, добре. Ето ви 5 яйца, избирайте си!
96
2
 
9
 
! Отговори
до 124 преди 4 години
Аз съм привърженик на хората с персонални Асансьори от къде на къде моя идол ще се вози в един асансьор с миризлив селчук
95
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Искате ли да се хванем на бас, че кукловодите които дърпат конците на Делян Пеевски имат повече пари от всички селяни прости в тази държава???За каква демокрация и за какви пет лева става на въпрос???Агент Кони Барнет!ЦРУ!!!
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Тате, какво е дежа вю?- Това, сине, е начинът, по който се чувстват българите след избори.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз гласувам за ТОЛ системата да вдигне цените и да стане нетърпим живота и така да си останат тука само милицията и малцинството.
92
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Те щели да ни "защитават" в Брюксел. Мааани бегай бе. Ще си папката брюкселската заплатка и ще си идват с досада в България - справка Станишев/Бареков/дебелия гербаджия/Габриел/Майдел и пр. "родолюбци".Бойкот на евроизборите.
91
1
 
4
 
! Отговори
серена преди 4 години
Този час настъпи,електронното гласуване,броене и отчитане на изборните резултати! Само дето овцете малко и броенето трудно!
90
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как се вписва социалната партия БСП с милионерите начело с Нинова. Вчера имаше снимка на Кирил Добрев с часовник за 20 000 лв. , а баба Пенка с 160 лв. пенсия на месец. Срамна работа е да си привърженик на БСП .
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба ми казваше:Кучето си лае керванът си върви!Всеки гласува според интереса сиНе очаквам Прокурора и Съдията да гласуват като бабата с 200 лв. пенсия и редовно обирана от едни по особени хора с чадър от властите.
88
1
 
4
 
! Отговори
пророк Илия преди 4 години
Последните ще станат първи! Амин.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Тате, всички ли приказки започват с "Имало едно време...?"- Не, моето дете! Повечето започват с "Ако спечеля изборите, ви обещавам..."
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нас Няма никакво значение кой ще ги спечели.Но за БСП и Герб има значение.
85
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До АнонименНе искаме модерна България, искаме социална България!!!Агент Алвин Бонър!ЦРУ!!!
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуваш срещу някои които иска да вземе 1 милиард заем а избираш някои които взима 16 милиарда и после ти прави ремонти на ремонтите за милиони!
83
1
 
11
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Анонимен 99Грешка! Днес гласуваТЕ кой ще прилапа тлъстите заплати в Брюксел и още по-тлъстите доходи от лобиране за този и онзи!
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска модерна България с метро и магистрали знае как да гласува. Които иска гьол за милиарди също знае как да гласува. Прекрасни булеварди и улици като Граф Игнатиев!Искате да имате персонални Асансьори също знаете как да гласуват. Искате да ви обират и крадът редовно гласувайте за тях и утре няма да съжалявате, че майсторите на покриви са ви обрали и полиция и прокуратура са спали но са гласували на изборите за тях !
81
0
 
6
 
! Отговори
Василева преди 4 години
Гей си защото не си изпълняваш съпружеските задължения.
80
3
 
10
 
! Отговори
Цоциолог преди 4 години
Загубилият изборите ще е бъде българския народ!