Време е да отидем до урните. Как се гласува на евровота?

Изборът в бюлетината се отбелязва със син химикал с X или V
249

На 26 май избираме евродепутатите, които ще представляват страната ни в Брюксел и Страсбург през следващите пет години.

Всеки, навършил 18 години, може да гласува на европейски избори, ако е живял в България или в друга държава - член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

За трети път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи.

Листите ще се разместват обаче само ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5% от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

За да се избегне феноменът 15/15,

при които съвпадат номерата в бюлетината на политическата сила и на кандидата, този път номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

Избирателят се легитимира пред член на комисията с личната си карта. След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

След като вземе бюлетината, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за евродепутат, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

По желание избирателят може да отбележи и преференци.

Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.

Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.

На този вот ще има и машини за гласуване в 3 хиляди секци.

Как ще гласуваме с машините на предстоящия евровот?

Те ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути.

Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад параван. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората. На първа страница са партиите, коалициите и независимите кандидати до номер 18. Избирателят трябва да отиде на втора страница, ако изборът му е формация с номер от 19 нагоре. Има възможност да се отбележи и преференция.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари