ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите

"Галъп" представя електоралните профили на избирателите
27 май 2019 15:00,
289
ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите
Снимка: БулФото

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочат данните на за електоралните профили на избирателите на социологическата агенция "Галъп".

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата

Според социолозите, тези данни са знак, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на управляващите. Той е по-твърд, но и определено по-малък. ГЕРБ пък е фракцията, която има повече периферия за мобилизиране.

Оказва се, че ДПС е втора политическа сила сред младите гласоподаватели, тези между 18г. и 30г.  Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните са на социологическата агенция "Галъп" и са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни по-скоро имат стойноста на ориентир, отколкото абсолютно мерило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ е партията на работещите за държавата с доходи над средния и корупционни практики.
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До klikaНещото ново е поредната патерица на олигархията и ГЕРБ. На тези избори имаше например шанс честен да отиде в Брюксел - Минчо Христов. Е и какво - един процент му дадохте чакащите нещо нова. Какъвто народът такива и ГЕРБ и патерици.
253
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре известно е, че ГЕРБ е партията на ромите в България. под команда гласуваха само те този път. Плюс самите лапачи от ГЕРБ и техните приближени. При пропастта в богатстото, която ги радзделя, единственото което ги свързна е неграмотността, крадливостта и простотията. Подкрепят ги медиите на средния българин Пеевски.
252
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе стига пpocтoтии бе! Средния българин ще получи един среден, дебел и четвъртит от ГЕРБ!А дават ли си сметка, че пенсионерите симпатизанти на БСП постепенно измират?А малко от тези, които все още са живи са в състояние да се придвижат на собствен ход до избирателните секции. И вече я няма тази стройна организация от БКП в началото когато ги возеха със специални автомобили да гласуват.Всъщност, много от днешните пенсионери са привърженици на обединената опозиция - СДС (бивше)!!!
251
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средният българин... а гласували за ГЕРБ под 9 процента от имащите право на глас.?
250
1
 
20
 
! Отговори
ОХ преди 4 години
"средния" българин НЕ СЪЩЕСТВУВА ....
249
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
герб е партия на лапачите а БСП не е на пенсионерите ние сме на привършване побиология както видяхте 5 милиона не гласувахме и това бяха българи с образованиеи професия в нашия вход старите сме с висше образование а младите със средно инякои от тях отидоха да гласуват
248
0
 
18
 
! Отговори
хей преди 4 години
затова ли не им увеличава ББ пенсиите защото са на БСП. Ужас.
247
3
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Браво - пак си ги избрахте...100 години едно и също - още преди изборите знаех не само кои 3 партии ще бъдат начело , но и как ще са наредени...Нищо ново... Или българина е лицемер - мрънка, пък си избира същите, или има нещо странно толкова години една и съща подредба.На мен вече не ми пука, защото така и така се махам - нямам нищо, което да ме задържа тук...!
246
3
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Геп са откровенни престъппници, явно и средния Бъгарин.
245
2
 
23
 
! Отговори
klika преди 4 години
за герб гласували около 400 хил, че това е един квартал като люлин,изобщо не трябва да ходят в европарламента и да харчат пари на данъкоплатеца, партията сама трябва да им поеме луксовете и разкоша, между другото в сащ всяка партия сама си спсонсорира изборите. 80% не гласували, означава, че хората чакат нещо ново което да издуха за един ден старите партийни клики
244
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да си говорим, честити ни нови цени на тока и топлото!
243
2
 
28
 
! Отговори
стефанов преди 4 години
Краята на една безмислена еуфория вече е факт....Извод - 70 % ненавиждат партиите. Интересно кой е спечелил - глупости на търкалета. Да ви е честито НОВОТО увеличение - ток - парно....Основните проблеми отново се задълбочават .Толерирането на монополите продължава...Сигурно това е начина за лекуване на демографския проблем.....Има една поговорка "..*** копат лозе а юнаци пият вино"....Спечелиха тези които отиват в Брюксел и нищо повече....Всичко беше една илюзия
242
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герп е партията на послушните калинки с две мозъчни клетки, де и *** за зеле не става от тех
241
1
 
19
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Знаеме много добре, кои са ГЕРБ.
240
2
 
17
 
! Отговори
среден българин преди 4 години
от Бойко по умен и начетен няма! гласувайте за ГЕРБ! Бойко и английски ще научи ако се наложи.. ама друг път
239
5
 
10
 
! Отговори
горд българин преди 4 години
ще гласувам за ГЕРБ до последния българин в България!
238
6
 
8
 
! Отговори
До 241 пенсионери преди 4 години
А за кой гласуваш?...за БКП(настоящите управляващи)?Ако ни управляват още 10г. България ще стане 3млн.От тях 2млн.*** и 1млн.пенсионери.
237
2
 
19
 
! Отговори
професионалист преди 4 години
Вече няма средна класа в Абсурдистан.Има много бедни,много малко заможни и много малко нагли мутри свръх богати.Това не е демокрация,а пълен хаос.
236
4
 
12
 
! Отговори
Jo6 преди 4 години
И къде са тези от "средната класа" - да покажат един за да го видим ???? о, било шегичка. говорене на бля, бля ..... дали в т.н. Европа, някой го брои, едва ли. Лошото е, че преди се виждаше светлита в тунела, а сега ........ мъгла !!!