Нинова оставка не дава, чака още месец - два и после я хвърля

Тя обаче ще се бори на равна нога с другите мераклии да оглавят БСП
418

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще поиска от Националния съвет на партия да започне процедура за изготвянето на правилата за избор на нов председател на партията и чак след като те бъдат готови, ще даде оставката си.
Още по темата
Според нея това ще отнеме месец – два, а дотогава тя ще продължи да оглавява левицата, въпреки загубата на евровота.

Борисов доволен: И президентът агитирал за БСП, но ГЕРБ пак ги били!

"Стартирането на процедурата за избор на нов председател е свързана с резултатите от изборите, но аз не съм председател в оставка от днес по простата причина, че няма правила за избор на нов председател. Националният съвет трябва да се събере утре и да направим процедурите за новите правила и едва, когато стартира процедурата по кампанията за избор на нов председател, тогава аз ще се оттегля и ще участвам заедно с останалите кандидати в битката за лидер", обясни Нинова.

Освен, че ще избират нов председател, червените ще трябва да се съберат на местно ниво и да си направят изводи от представянето на евровота.

БСП брои паралелно: Притеснени сме от ниската активност!

Общинските структури ще трябва и да решат дали да сменят ръководствата си по места. Според Нинова това е достойният начин да се носи политическа отговорност.

За пръв новият лидер на БСП ще бъде избран по нови правила - пряко от всичко партийци. "Ще се явя и аз на нов избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати", обясни Нинова.

Националният съвет утре ще реши още дали да приеме предложението й соцдепутатите да се върнат в парламента след тримесечен бойкот, за да внесат отново проектите си на закони за правосъдието.

Според Нинова обаче отсъствието на червените депутати от НС не се е отразило на резултата от евровота.

"Две седмица преди изборите социолозите даваха, че водим или сме наравно с ГЕРБ, нещо друго се е случило в последните седмици и ние ще анализираме какво е то, но е факт, че не успахме да привлечен негативния и протестния вот", каза Нинова.

Макар че левицата спечели 5 места в ЕП, с едно повече в сравнение с евровота през 2004 г., червената шефка призна, че БСП не е моралният победител на вота.

И все пак столетницата била партията с най-много преференции. Освен това БСП е единствената партия, която увеличила като абсолютен брой гласовете си спрямо предишните евроизбори през 2014 г.

"Сега имаме около 450 000 гласа, а на предишните бяха 424 000. Освен нас, всички останали имат намалени гласове", похвали се Нинова. 

Другата причина за задоволство бил фактът, че само БСП ще има през новия мандат с един евродепутат повече, а останали или имали същия брой, или по-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари