Рокадите в БСП и ГЕРБ след евровота: Защо са?

Двете партии имат проблем с доверието, обясни политолог
Обновена: 31 май 2019 21:42 | 31 май 2019 21:18, Петя Славова
46

5 дни след европейските избори в двете основни партии у нас, които събраха най-голяма подкрепа на вота, ГЕРБ и БСП се случиха рокади на най-високо ниво. Цветан Цветанов напусна ГЕРБ след близо 2 години работа с Бойко Борисов, Корнелия Нинова пък подаде оставка като лидер на БСП, за да поеме отговорност за загубата на евровота, въпреки че заяви, че пак ще се кандидатира за лидерския пост при социалистите.

Политологът Страхил Делийски коментира в студиото на "Денят ON AIR", че в двете партии има проблем със стесняващото се доверие към тях.

Още по темата

Според него оставката на Цветан Цветанов все още не се знае до какво ще доведе и какъв ще бъде пътят, по който ще тръгнат ГЕРБ. Делийски каза, че не се знае каква е идеята на Бойко Борисов за партията му, смяна на лицата само или нов начин за търсене на подкрепа.

"Не случайно Цветанов остана да си свърши работата за евроизборите. Той нямаше проблем това, което се случи вчера, да се беше случило преди два месеца, но той имаше да свърши работа. Тези мрежи, на които той е гарант, успяха да покажат добър тонус", посочи Страхил Делийски.

Политологът каза също, че Цветан Цветанов е бил гарант за лоялност на много места и ще се усети липсата му на предстоящите местни избори у нас през есента.

Журналистът Евгени Петров пък каза, че Бойко Борисов се опитва да наложи нов курс в ГЕРБ с постоянните смени и заканите, че партията не трябва да бъде в това състояние.

"Едно от нещата, които ме карат да мисля, че това не са празни думи, че трябва да се чисти партията, е този контролен орган", обясни Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той обвърза това с думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, че в общините се краде много и нагло, което не е тайна. Евгени Петров добави, че не знае какво точно се има предвид под орган в ГЕРБ. По думите така анонсирано намерението на Бойко Борисов прилича на книга за оплаквания.

Журналистът коментира и оставката на Корнелия Нинова от лидерския пост в БСП след загубата на евровота.

"Нинова излиза и казва, че поема отговорността. Когато се поема отговорността и на следващото изречение заявяваш, че ще се кандидатираш пак, това не е поемане на отговорността", посочи Евгени Петров.

Журналистът допълни още, че вътрешните битки в БСП винаги се изкарват като демократични процеси.

Политологът Страхил Делийски към каза, че на социалистите са им нужни нови цели и ценностно развитие, защото Корнелия Нинова е отворила прекалено много конфликти във всякакви посоки.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
4
 
! Отговори
Иф преди 4 години
Много здраве от КМЕТА НА СИМИТЛИ.
18
6
 
13
 
! Отговори
Шех Мат преди 4 години
Рокадата се прави, за да се спаси царот!
17
3
 
7
 
! Отговори
Да преди 4 години
Простотията преля чашата! Няма останал нито един нормален! В тази грозна ситуация могат да избуят всякакви движения, които народеца ще улови като удавник за сламка!Слави например! Който и да е друг! Накрая щя ни наденат нещо отвън та да ни досъсипе!
16
2
 
1
 
! Отговори
tozi kakvo se e преди 4 години
nahilil ?!? Naroden Sad za vsichki bili vav vlastta sed 89-ta godina !Te razgrabiha I unishtojiha edn tsevtushta I dobre ustroena darjava !!! Fakt !!!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, Баци усети, че Цецерон не е много старателен в изборния процес и се уплаши да не стане като на президентските! Добре, че Корнелия бе победена от герберастите от сопствената си партия! Заради такива като Гербов хората не щат БСП, но той и иска оставката!
14
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
партийте аут президентска република и съд за управлявалите през последните 30 години
13
4
 
7
 
! Отговори
1441 преди 4 години
Що не кажете нещо за ИВАНЧЕВА?
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв евровот конституцинно ли е да сме в ЕС без референдум. БГ е незаконно анексирана от ЕС и ни дължи репарации за незаконната окупация и колониалната политика на геноцид провеждана против нас.
11
5
 
9
 
! Отговори
Иф преди 4 години
Страх,много Страх,иде времето на Сретан.А сега,накъде?!
10
4
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
и аз съм на същото мнение за президентска република това е единствената алтернатива
9
3
 
10
 
! Отговори
1441 преди 4 години
ШАЙКАТА В ЗАТВОРА! БАЙ СТАВРИ ВИ ЧАКА.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите са изпята песен.Президентска република ако искате да се промени към по нормална форма на управление.
7
7
 
5
 
! Отговори
Розата преди 4 години
Що слагате минуси бе,тролчета?! Истината е само една-АГЕНТ БУДА няма да бъде в близко време НИКОЙ.
6
4
 
14
 
! Отговори
Иф преди 4 години
ЦАЦАРОВ,КОГА ЩЕ ВИДИМ БОЙКО НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА?ЗАЕДНО С БАНЕВИ,ВЕТКО И СВАТ МУ МИНЬО,КИРО ГЕЛА И ДР.?И ЦВЕТАНОВ!
5
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
накрая ще вземат да се обеденят официално и да грабят на поразия тоя *** народ
4
3
 
12
 
! Отговори
Розата преди 4 години
СРЕТИЧ чака БАЦЕ. НЕМА РАЗМИНАВАНЕ!!!
3
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Проблемите на тия не ни интересуват!Големия проблем е, че въобще липсва партия,която да може управлява адекватно,а не като сегашните да се държи все едно БГ е ТКЗС в ликвидация!
2
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
А ми простичко е! Едни и същи "играчи" Вече толкова години. Нужен е нов играч! Не може и не бива.Живота ни да изтече с партиите БСП<ГЕРБ<ДПС и други!Нуждаем се от движение бе хора!!! Това че сме гласували за тези "партии" Не бива да ни успокоява и седнем доволно че сме Ги "избрали" пак!При тях нищо не се променя освен печалбата им> А при теб и мен нещата са същите! Замисли се сериозно българино! Искаш ли промяна Промени просто мисленето си!-:)
1
2
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
В ГЕРБ рокадите са, за да спаси Вожда кожата си и властта си.В БСП дъртите мошеници искат да си върнат властта и да направят коалиция с ГЕРБ.Откривате ли разликата ?