Рокадите в БСП и ГЕРБ след евровота: Защо са?

Двете партии имат проблем с доверието, обясни политолог
Обновена: 31 май 2019 21:42 | 31 май 2019 21:18, Петя Славова
46

5 дни след европейските избори в двете основни партии у нас, които събраха най-голяма подкрепа на вота, ГЕРБ и БСП се случиха рокади на най-високо ниво. Цветан Цветанов напусна ГЕРБ след близо 2 години работа с Бойко Борисов, Корнелия Нинова пък подаде оставка като лидер на БСП, за да поеме отговорност за загубата на евровота, въпреки че заяви, че пак ще се кандидатира за лидерския пост при социалистите.

Политологът Страхил Делийски коментира в студиото на "Денят ON AIR", че в двете партии има проблем със стесняващото се доверие към тях.

Още по темата

Според него оставката на Цветан Цветанов все още не се знае до какво ще доведе и какъв ще бъде пътят, по който ще тръгнат ГЕРБ. Делийски каза, че не се знае каква е идеята на Бойко Борисов за партията му, смяна на лицата само или нов начин за търсене на подкрепа.

"Не случайно Цветанов остана да си свърши работата за евроизборите. Той нямаше проблем това, което се случи вчера, да се беше случило преди два месеца, но той имаше да свърши работа. Тези мрежи, на които той е гарант, успяха да покажат добър тонус", посочи Страхил Делийски.

Политологът каза също, че Цветан Цветанов е бил гарант за лоялност на много места и ще се усети липсата му на предстоящите местни избори у нас през есента.

Журналистът Евгени Петров пък каза, че Бойко Борисов се опитва да наложи нов курс в ГЕРБ с постоянните смени и заканите, че партията не трябва да бъде в това състояние.

"Едно от нещата, които ме карат да мисля, че това не са празни думи, че трябва да се чисти партията, е този контролен орган", обясни Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той обвърза това с думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, че в общините се краде много и нагло, което не е тайна. Евгени Петров добави, че не знае какво точно се има предвид под орган в ГЕРБ. По думите така анонсирано намерението на Бойко Борисов прилича на книга за оплаквания.

Журналистът коментира и оставката на Корнелия Нинова от лидерския пост в БСП след загубата на евровота.

"Нинова излиза и казва, че поема отговорността. Когато се поема отговорността и на следващото изречение заявяваш, че ще се кандидатираш пак, това не е поемане на отговорността", посочи Евгени Петров.

Журналистът допълни още, че вътрешните битки в БСП винаги се изкарват като демократични процеси.

Политологът Страхил Делийски към каза, че на социалистите са им нужни нови цели и ценностно развитие, защото Корнелия Нинова е отворила прекалено много конфликти във всякакви посоки.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете партии имат проблем с доверието,a в ДПС всички си имат доверие защото крадат много и задружно,но за тях в шишевите медии,ни вопъл,ни стон,само гробна тушина.
38
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Ала, бала 24 Каква централа , бе ? Цветанов напуска ГЕРБ.
37
0
 
0
 
! Отговори
Хохо преди 4 години
Аз предлагам.. Цветанови и те у лево при Елена Йончева и старите брудяги, а Борисов и ниновица, първите леви, вторите десни, а пеевски между средата и краката вайвайвай, а за народа едно буркан че кисело мляко и вода, съотношение 1 към 4, и 1/2 хляб или екмек кюпек
36
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 4 години
Без да съм политолог,социолог и подобен род "тълкуватели"мисля че партиите периодично трябва да се прочистват от алчни нагаждачи кютейки си прекалено дълги години на ясла на партиини субсидии и привилегеи.
35
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
елена изяде главата на нинова а Цветанов на герб затова не излязохме над4 милиона да гласуваме защото не вярваме на никои така ще стане и на местнитеизбори всеки ден кмет от герб е арестуван
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитват се да излъскат разклатения имидж защото Бойко прилича на бос на една имотна мафия а Нинова на кандидат фюрер тоест на Елза Вълчицата и изглеждат и двамата отвратително де.
33
6
 
4
 
! Отговори
Пак тролове начело преди 4 години
Две п'ростотии за Корнелия Нинова начело. Луд (и гербаджийски ***) умора няма.Е до Евгени Петров: "вътрешните битки в БСП винаги се изкарват като демократични процеси"? Точно обратното: Политически спекуланти като теб представят демократичните процеси като вътрешни борби.С оставката си и с кандидатирането си за председател Корнелия Нинова иска вот на доверие от членовете на БСП. Заслужава да го получи. Откакто тя е председател БСП излъчи президент, удвои депутатите си в НС и има евродепутат
32
5
 
11
 
! Отговори
недопустимо! преди 4 години
До *** е абсурдКурнелия да ръководи България е невъзможно
31
3
 
10
 
! Отговори
електората на Герб преди 4 години
До толупиВсички административни длъжности във страната са в ръцете на Бойковия Герб!
30
3
 
4
 
! Отговори
спасението преди 4 години
Да бягаме в Румелия а всички северняци-службогонци и русофили в княжеството!!!!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто народа е доволен, нахранен, дремлив и отсъстващ! Мафията си нагласи този резултат като по учебник за пазене на статукво! Няколко пъти преди вота тук казахме какъв ще е резултата, който ги устройва и ще си нагласят с втълпяване на прогнози, демотивиране на хората да гласуват, игнориране на малките участници, контролиран вот и Мишо Константиновщини! Преди вота казах - Герб трябва да са с 1 повече, БСП да не допусне друг да се изяви като опозиция, патриотите чрез фаворизирания Джамбазки ..
28
0
 
6
 
! Отговори
толупи преди 4 години
До ***-ЛИЗАТОРОт трима българи двамата не гласуват а единия е достатъчен и предостатъчен за ГЕРБ.
27
0
 
4
 
! Отговори
Горянска партия преди 4 години
До МЛФТова е положението или ревизия на съединението с влизане във сила на берлинския!
26
0
 
6
 
! Отговори
МЛФ преди 4 години
Другари товаришчи! Революционна ситуация изисква 3 елемента! Старото управление да не може да управлява повече със същите методи - Есть и Бойко като практик - теоретик на ленинизма разбира това и действа! Второ - народа да не желае да бъде управляван по същия начин - Нет, народ доволен, копанка пълна със суроватка и фураж, има 2-3 перманентно недоволни, но они не болшинство! Болшинство важно условие для болшевизм! Трето - да има партия, която да поведе масите - Нет такая партия! Бук навсегда!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото народа ще им тегли шута на следващите избори. Засега разчитат, на това, че няма никой насреща, но хората ще им бият наказателен вот, независимо от това. Лошото е, че ДПС вземат повече проценти, но хората са вече отчаяни на гледат крадливата боржуа. Дори Слави Трифонов има шанс независимо, че засега се явява популист. Просто хората са отвратени. Като измрат повечето пенсионери и в държавата ще бродят роми-хуни.
24
3
 
7
 
! Отговори
Добро утро преди 4 години
ОНЗИ , Цветанов с ,,0" рейтинг , е голям късметлия , че отмениха смъртното наказание !,, Борисовчето" на Северна Корея вчера разстреля няколко като него !Но и там , ,, герберотъпчета" ръкопляскат до вчера на речите им ,а днес ...на разстрела !И в бойкова България , довчерашните вокали на Веско Маринов ,днес се радват на политическият труп Цветан Цветанов / Цвъки Ушков , изчезнали доказателства за 4 години затвор /Какъв е психическя профил на участниците в събиранията , организирани от
23
5
 
12
 
! Отговори
Курнелия е абсурд преди 4 години
*** очевидно(може би без да иска) помага на Борисов, защото тъкмо когато на него започнат да му се клатят краката и се появява тя и започва да плаши хората, че тя може да стане министър председател. Въпреки, че е очевидно, че народа (те и в БСП половината не я искат) никога няма да допусне *** да ръководи България. Това се вижда вече два пъти поред на избори.
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора предричаха, че правителството ще падне още миналото лято, след европредседателството. Много предричаха крах на ГЕРБ след тези избори. Много пускаха фалшиви компромати с надежда ГЕРБ да се разпадне, но... Ей ги на. ГЕРБ са по-силни от всякога
21
4
 
8
 
! Отговори
Ала, бала преди 4 години
Няма никакви рокади в действителност! Цветанов ще "работи" в централата! И какво по- точно? Дрън, дрън- общи приказки!
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойчо , задните Балкани вече не са приоритет за ЕС , заявиха днес !Запълни една година с бръщолевене ,Тикво !