БСП похарчи най-много за кампания за евровота, "Воля" си хвърли парите

Най-скъпите представители в ЕП са на ВМРО по реален глас
73
БСП похарчи най-много за кампания за евровота, "Воля" си хвърли парите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ВМРО вкара в новия европейски парламент най-скъпите български депутати, ако се съпоставят официалните разходи за медийна реклама. Това показват данни на портала "Отворен парламент", който следи публикуваните съгласно Изборния кодекс договори за предизборна реклама, пише в. "Сега".

Медийната инвестиция на ВМРО е 417 132 лв., което прави 208 566 лв. за мандат. Това е към 2.90 лв. на действителна бюлетина, което отрежда първо място на воеводите и в класацията за цена на реален глас сред формациите, спечелили мандати. Най-любопитно обаче на финансовия медиен фронт е представянето на "Воля" – с похарчените 597 180 лв. партията не успя да премине бариерата, така около 8.4 лв. на глас отидоха нахалост.

Точно обратното се случи на вота за Народно събрание преди 2 години, когато "Отворен парламент" също регистрираше рекламата – формацията на Веселин Марешки бе най-рентабилна, тъй като с едва 62 000 лв. вкара 12 депутати.

Официално от ЦИК: Ето ги новите ни евродепутати!

Сега най-много пари даде БСП – 681 896 лв., втора е именно "Воля". ГЕРБ инвестира 494 501 лв., следва ВМРО, после "Демократична България" (ДБ) с 193 096 лв, зад нея - ДПС (156 570 лв.).

Още по темата
Тъй като спечели само един мандат, по цена на депутатското място втора е ДБ с посочените 193 096 лв. Петте мандата на БСП излизат по 136 379 лв., шестте на ГЕРБ -  по 82 417 лв. ДПС е действало най-рентабилно - трите мандата са по 52 190 лв. Цената на реалния глас за Движението не е голяма – под 50 стотинки. Бюлетината за ДБ струва с около 1.10 лв. повече, а ГЕРБ и БСП са някъде по средата в класацията – към 81-82 стотинки.

Подробният преглед на харчовете на партиите, останали под бариерата за влизане в Европарламента, също е интересен. Той показва за кой друг, освен "Воля", вотът си е бил прецакване. Коалицията на Валери Симеонов похарчи 147 660 лв., бе подкрепена от 22 421 избиратели, което означава към 6.50 лв. за глас.

Джамбазки доволен след евровота: Взехме мандат от ДПС

Още по-драматична е ситуацията с "Коалиция за България" (съюзът на АБВ) – 136 343 лв. за медии донесоха едва 16 759 гласа, което прави над 8 лв. за бюлетина. Възраждане" и Атака" също дадоха пари (89 100 лв. и 86 570 лв.), които при около 20 000 гласа за всяка не се изплатиха - над 4 лв. загуба на глас.

Любопитно е, че партии, които на теория са с амбиции в политическия живот – ДОСТ и "Движение 21", са инвестирали едва по 23 642 лв. и 17 000 лв. Скромните суми показват колко точно високи" са им били целите на европейския вот.

Общо за медийно отразяване партии, коалиции и независими кандидати изразходиха 3 281 413 лв. без ДДС, като сумата не е съвсем точна, тъй като някои медии не публикуваха договорите си. Общият бюджет през 2017 г. бе 3.4 млн. лв., тоест сега са изхарчени приблизително същите пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
Спонсорите в сянка на ГЕРБ харчат и за тая статия, и под нея за коментари.
59
0
 
3
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
Парите са в ГЕРБ БСП изхарчило най-много, дрън-дрън ерина. Кой контролира ГЕРБ тоя от данъчното предишния така ги контролира, така провери 6 те апартамента че го направиха депутат от ГЕРБ.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината гласове на ГЕРБ са от роми. Иначе няма как да спечелят избори с БСП от години. Ноа просто ромите умират да гласуват за ГЕРБ, даже някой герберски бос да гръмне по телевизията сто души, пак ще си гласуват за ГЕРБ. Неслучайно троловете на ГЕРБ агитираха тук хората да не гласуват, всички били еднакво лоши. хахаха
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Така е ..А сега като лъжеш, посочи кои са плевенските махали и номерата на секциите. В Сливен ГЕРБ има огромен резултат, дали ромите са за БСП а?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как БСП да е похарчило най-много за кампания, защото вота в ромските махали как е мотивиран не се отчита. Там са царе три партии ДПС, ГРБ, че и...ВМРО...
55
0
 
1
 
! Отговори
Tолио преди 4 години
Камелия един въпрос как не че,има голямо значение,но съмнението,че може грешката да е умишлена ме подтиква да питам.Как след като БСП е изхарчила около 140000лв.на евро депутат а ГЕРБ около 80000лв. Са дали по равно спор теб 81-82ст.за глас простата сметка е ,че на ГЕРБ са 82 и на БСП са 1,37лв.което е с около 85% повече в.
54
0
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Борисов бил похарчил 53 Лъжеш , та се късаш.
53
1
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Как няма да похарчат най много от БСП ,като в плевенските махали са давали по 80 лв. на глас.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да саморазпуснат този мастодонт - бсп!
51
4
 
6
 
! Отговори
Нинова е БСП преди 4 години
До Нинова не е БСП: Скоро ще избират председател на БСП и то пряко, от всички партийни членове. Тогава ще се види какво мислят членовете на БСП за Корнелия Нинова. И най-вероятно ще я преизберат.
50
11
 
7
 
! Отговори
Много злобни? преди 4 години
До _Революционер_: БСП "много злобни"? Бъркаш ги с бат' си Бойко. Ето ти цитат от негово предизборно изказване: "Ще дойдат социалистите и Белене ще се пука по шевовете, ще има присъди без съд, не ги връщайта на власт гадните социалисти, комунисти. Малко злобничко, нали. И то от бивш член на БКП.Да не говорим, че г'лупост от начало до край.
49
2
 
6
 
! Отговори
Народни парици? преди 4 години
До Андрейчо: За "Народните парици" ли си се загрижил.? Партиите харчат пари от държавната субсидия и от спонсори. И то не само за избори. ГЕРБ има най-голяма субсидия и няма да върне нищо. Така че не прави спекулации за "народни парици". Никоя партия не връща пари от субсидията, независимо дали са изхарчени за избори или на нещо друго.
48
12
 
7
 
! Отговори
Нинова не е БСП преди 4 години
Не трябва да се слага знак за равенство между Нинова и БСП, защото по-голямата част от привържениците на БСП не мислят като Нинова.
47
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце обикаляше и раздаваше пари от бюджета -с чужда пита помен прави. Така е лесно.
46
3
 
11
 
! Отговори
бивш член преди 4 години
Воля не ги интересува какво се случи. Те подкрепят задкулистно ДПС и купуваха гласове за ДПС! Това лесно може да се провери.
45
0
 
0
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 години
Извинявам се за крайностни думи !
44
5
 
14
 
! Отговори
Андрейчо преди 4 години
Абе,чувал съм,че е имало преди спецотдел,където питали КОЙ,ОТКЪДЕ И ЗАЩО ГО ИМА ,а тези няма ли кой да ги пита откъде имат толкова средства - че нали само се жалват,само се оплакват,НЯМА ГИ В ПАРЛАМЕНТА,само протестират,а накрая ПОХАРЧИЛИ НАЙ-МНОГО НАРОДНИ ПАРИЦИ ?!После сзе чудят защо нароидът ги поставя в графата НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ ?! А може би бабичките дето си хвърлят парите през терасите или ги оставят до кошчетата за смет БСП-арите ги прибират ?! Е,значи вършсат и народополезна дейност ..?!
43
8
 
19
 
! Отговори
_Революционер_ преди 4 години
Аз съм от ВМРО! ГЕРБ и БСП все тая, но БСП много злобни бе... така нищо не се печели...Хората се отвратиха от тях и анти-държавния им ориенталски коалиционен партньор дпсъто...
42
3
 
20
 
! Отговори
БГ преди 4 години
А колко заминаха за новини в сайтове и *** никой не ги смята!С пари народна любов не се купува
41
17
 
17
 
! Отговори
Ами да преди 4 години
Така е, защото ГЕРБ направиха предизборната кампания с бюджетни пари.