Tрябва да празнуваме, проевропейските партии спечелиха

Все по-близо сме до еврозоната, твърди Кристалина Георгиева
4 юни 2019 17:30,
56
Tрябва да празнуваме, проевропейските партии спечелиха
Снимка: БулФото

Погледното отстрани, вотът за ЕП, макар и да постави повечето проевропейски партии в позицията да търсят партньорство, не оправда страховете, че евроскептицизмът и популизмът ще победят. Трябва да празнуваме този вот на доверие на хората в единна Европа. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в интервю за 24 часа.

Бившият еврокомисар по бюджета коментира, че към момента България изглежда в "много по-добра позиция, отколкото много други страни, да посрещнем промени в световната икономика, които могат да създадат трудности за света."

Още по темата

По думите й, напрежението между двете най-големи икономики - САЩ и Китай, създава опасности и че прогнозите за икономически растеж на еврозоната се коригират надолу. Прогннозата на за България обаче е добра.

"Бъдете внимателни с вашата фискална политика. Бъдете много внимателни какво правите да стимулирате повече растеж в по-трудни времена. Пазете се от висок дълг." Това са съветите на Световната банка към малките икономики във времена на противопоставяне на големите, разказва Георгиева и добавя, че България изпълнява тези условия.

Тя предупреждава и че не е добра идея да се подвеждаме по модерното напоследък въвеждане на тарифи.

"Малките икономики не могат да повлияят на големите и ако се поддадат ана общата тенденция да въвеждат тарифи, те вредят сами на себе си. За малките икономики в условията на търговска война е много по-добре да не правят нищо, отколкото да се опитват да отговарят на същото. Ако използваме Библията, това ще рече - ако ви ударят едната буза, обърнете другата.

Относно приемането на България в чакалнята на еврозоната или т.нар. механизъм ERMII, Кристалина Георгиева беше категорична, че страната ни е в много добра позиция, защото е дисциплинирана, стабилна, с добра банкова система и във валутен борд. Кога обаче ще влезем в механизма, тя не можела да прогнозира.

Тя обаче предупреди, че освен позитиви, приемането на еврото има и негативи - особено важно било как ще се регулират цените в първите месеци след приемането, както и да се избегнат спекулации.

"Много разчитам, че опитът на други страни ще бъде използван в България. Имаме време да се подготвим.", изтъкна тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да празнуваме новия завод на Фолксваге ще е в Турция Благодарение на ГЕРБ!
47
1
 
3
 
! Отговори
ДЯДО ЙОЦО преди 4 години
СИГУРНО СЪМ БОЛЕН, НО ЗАЩО ТАЗИ ЖЕНА МИ Е ТОЛКОВА ОТВРАТИТЕЛНА
46
0
 
5
 
! Отговори
Салвини преди 4 години
Псевдопатриотите от ВМРО са най-корумпираната сбуна в България. Всеки глас за тази банда е купен с крадени пари или назначения и постове! Вижте около себе си какви некадърници са на ръководни постове и позиции!!!
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ЕНП И УВИИСНАХА ВИСУЛКИТЕ, Меркел загфуби, ЛьоПен смля Макрон, Салвини победи отново, Орбан взе 54 %. Какво е победила тази дърта кошница, не е ясно.
44
3
 
18
 
! Отговори
teresa преди 4 години
Да празнуваме, какво точно. Още малко ще въведат задължителна манифестация.
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми празнувайте, българския народ отново е прецакан
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смех баце , смехххх
41
2
 
19
 
! Отговори
Търпелив преди 4 години
Сталинка Георгиева като беше трагедията в Аспарухово успя да уреди за България - 20 чифта ръкавици, 15 лопати и 10 кофи. По същото време ЕС даде 6 млн. на Сърбия заради бедствие....Изводите са за нас.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40 - хайде да не преувеличиваме, къде са тези 12 години. Герб дойде през 2009. сега сем 2019. Само правителството на Орешарски бе 13 месеца. Ами герджиков кой го назначи? Радев. дори ако вкараме служебните правителства на Плевневлиев в сметката с триет мандата, пак не е управлявал повееч от 8 години и половина Борисов.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сме съгласни, че спрямо Лаура Кьовеши има репресия от Румънското правителство....само че то е ляво правителство.левите въобще се отдават на харчилък. Ето Гърция -Нова демокрация спести парите и направи реформите, дойде Ципрас, взе заеми, получи опрощения, взе да дига заплати. сега пак идват Нова демокрация и утре пак те ще са лошите, че той е харчил.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
38 - доста невярно тълкувание. Първо между дясно и дясно има разлика. В Германия има дясно правителство , в Италия има крайно дясно правителсто. Второ няма нищо лошо богатите да стават богати, защото ако обеднеят няма да има работни места и заплати за служетили, нито ДДС в държавата. Парите идват най-вече от бизнеса, следователно заплатите - също. Трето - Румъния ни надминаха точнодокато управляваха десните. Откак са социалдемократите на власт получават само критики за корупция.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България ГЕРБ управлява 12 години, резултатите са трагични за народа, но десните медии на тия с парите хвалят ли хвалят...и понеже народа ни не може да сметне 2 и 2 - 4 гласува за олигархията и нейната ПАРТИЯ, А НА ДРУГИТЕ ВНУШАВАТ АПАТИЯ ДА НЕ ГЛАСУВАТ, И ТАКА С ГЛАСОВЕ НА ЛУ ДИ И РОМИ СЕ ИЗБИРА ГЕЙРБ
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелениет са най-крайно-лявотоПовечето от партиите които спечелиха - Фааж, Салвини, Люо Пен - са най-крайно дяснотосветът става все по-двуполюсен.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
десните партии освен да обслужват най-богатите друго нищо не правят. Само ръсят празни думи. При левите в Румъния ни надминаха икономически, там олигархията плаща за протести, за да дойдат десните и икономическото развитие ще спре като почнат и там да крадат с гербести мащаби по десет милиарда на година
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената държава където спечелиха зелените е Германия. това стана по- няколко причинипърво за зелените са гласували всичките араби де що ги имавторо За АГ щяха да гласуват повече хора ако не плашеха с германски Брекзиттрето през годините Меркел направи немалко да дискредитира или подкупи водачите на АГ.въпреки това те отбелязват напредък от 7 процента на 10, управляващите партии падат.факта че отидоха към зелените и Аг, доказва, че избирателите се радикализират.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪВ ФРАНЦИЯ СЕ ГОВОРИ, ЧЕ ТИЯ КОИТО РАБОТЯТ В АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ЕВРОСЪЮЗА СЕ НАЗНАЧАВАТ ПРЕДИМНО С ... ВРЪЗКИДА ЖИВЕЕ ЕВРООЛИГАРХИЯТА И СИ *** СКИТЕ И ПАРТИИ
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В италия пака спечелиха крайнодесните партии - с над 30 процента. Във Великобритания - фараж - с на 30 процента. В ИСпания - десните. Във Франция спечели Льо ПеВ Гърция - левия ципрас пада идва Нова Демокрация. В Румъния - социалдемократите паднаха и ги набутаха у затвора, правителството се тресе., в УНгария си преизбраха ОРбан с 60 процента, а вториет са пак десни....
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ - спечели от ромите И ПО *** ЦИТЕ, ДПС от турците и ромите, ВМРО и за тях роми - цели секции. ДОЛУ ЕТНИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не бих характеризирал зелените точно като про-евойска партия, те са най-вече по-големи левичари и от левичарите, и докато сега трябваха 5 години, за да се бутне ЕНП, в следващия мандат ще има масово недоволни и от тях вече.В Германия за зелениет масово са гласували арабите. А за АГ щяха да гласуват много повееч, ако не желаеха германски Брекзит
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е доста опростено представяне на вота, след като за най про -евпропейска партия минава ЕНП а тя загуби най-много места а почти навсякъде спечелиха десните, или крайното десните сили, просто не спечелиха толкова много колкото се очакваше, а враговете им се обединяват целокупно срещу тях, а те са 4-5 партии.Освен това консерватори и националисти ги представят ту заедно, ту отделно, а разликата е колкото от ВМРО да Атака да речем. Да има такава, но е трудно различи