Машинно гласуване на кметските избори? Ще е катастрофа!

Опитът от европейския вот бил трагичен, 40% от устройства дали грешки
53
Машинно гласуване на кметските избори? Ще е катастрофа!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако се гласува с машини на местния вот през есента, това ще доведе до пълна катастрофа, смята председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване”  проф. Михаил Константинов

"Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха", коментира той пред Нова тв.

Още по темата
По думите му проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на резултата от европейските избори.

За местния вот обаче, според него, ще се стигне до катастрофа.

"Местните избори са нещо съвършено различно. На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана”, обясни той.

Той посочи, че БСП е единствената партия, която е подобрила резултатите си, но причината за това е "страшно лошият резултат нат предишните избори".

Според него БСП ще подобри сегашното си положение и на местните избори, защото тя загуби катастрофално кметния вот през 2015 г.

"Тя постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история и аз очаквам този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат , но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъде точни”, каза Михаил Константинов.

Той смята, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна -  комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Дават 40% грешка??? Идеални са! Много по-лесно ще се насочат гласовете към правилната партия-просто се търси точния програмист.И още нещо-от къде са тия машини? Коя фирма ги внесе? Да и се търси отговорност, и да не припарва до държавна поръчка повече! Внесени са от братски Китай сигурно, по 2 са лев, а са продадени като позлатени.При положение ча български професор представи 2 или 3 прототипа, тествани, и търсеше възможност да се изработват у нас...Но, на кой му пука-а и това е целта-40%
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До магуркатаГоляма грешка, колега! Гласецът ти се разпределя към някой от тях. Пак печелят от теб Отиваш, вземаш ролката тапет, пардон, бюлетинката, слагаш едно голяяямо Х на цялата и пускаш. Броят те като "недействителен" и никой не може да се облажи от теб. Замисли се - така е
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата илюзия е, че имаме право на глас и можем нещо да променим !Още преди да са излезли резултатите знам не само кои 3 партии ще бъдат начело, но и тяхната подредба ...
22
0
 
4
 
! Отговори
магурката преди 4 години
Избори ли?Въобще не ме интерисува кой премиер,камо ли пък кмет.Да си гласуват тези с обществените поръчки и с мераците да станат част от администрацията.Който има за какво да се бори и да убеждава останалите,че тяхното светло бъдеще ще настъпи само,ако той спечели.
21
1
 
7
 
! Отговори
Спиридон преди 4 години
До Време за промянаДа не споменаваме, че Информационно Обслужване ще останат без работа!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност имаше огромен брой невалидни бюлетини при машинното гласуване и никой не можа да обясни защо. Имаше разни коментари от типа "ами той можело гласоподавателя след гласуването да драсне с химикал и да я направи невалидна" или "ами той можело да избере повече от една преференция", което просто показва, че проблемът не е машинното гласуване, ами са избирателните комисии.Докато няма наказателна отговорност за очевидна фалшификация на протоколи ще е така.
19
1
 
17
 
! Отговори
Уплах преди 4 години
Какво ли не направиха някои хора за да компрометират машинното гласуване, като се започне от наемане на машините, през раздаването им в ромските секции и в периферията на градовете, та до "повреди" и опорочаване на вота. Като капак и професор Всезнаев виден представител на школата Наго Диго даде дълбокомислено мнение, къде, кой и за какво ги ползвал тези машини. Голям страх значи!
18
1
 
17
 
! Отговори
Време за промяна преди 4 години
Голямото предимство на машинното гласуване е в това, че не е така лесно да се манипулират резултатите. При гласуване с хартиена бюлетина е достатъчно едно леко драсване върху бюлетината на "неправилно" гласувалия, за да стане тя невалидна. При машинното гласуване невалидни бюлетини няма.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас цялото семейство гласува машинно. Но проблем. Цялата операция отнема 2 минути, има подробни обяснения пред всяка секция, не е по-различно отколкото теглене на пари с банкомат - дават ти карта, набираш номер, после - номера на преференцията, после те питаш сигурен ли си и ти казва ДА или ВЪРНИ. Елементарно.Да, сигурно има фини опции за настройки, но натам е бъдещето. ИМа си печати готови, пести се време и дава сигурност.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман Заман! Всеки ден започнаха да ни внушават, че ще е някаква страхотна катастрофа машинното гласуване. Обечете както трябва хората от комисиите и няма да е катастрофа.Не е нужно веднъж да броят протоколите от бюлетините, втори път - преференциите, трети път да преписват на ръка, като просто може да се настрои чипа броят на преференциите СЪЩО да идва с касова бележка и после директно да се отчита. на тези избори Герб направи възможното УМИШЛЕНО да саботира машинното гласуване.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
досега сме имали машинно гласусаване на Прездинетски избори, на парламентарни избори, на европейски избори - вярно не беше задължително, но брот хора които го ползват нараства - и не беше катастрофа. не виждам защо да бъде катастрофа на местни избори.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за такива изказвания Константинов трябав да го вкара в затвора за насаждане на паника.Видя се, че нищо страшно няма на по-миналите избори машинно е гласувало 1 процент от населението на тези - 7 процента, гласува се за 2 минути, гласуването става за две минути, грешките са минимални, а ако хората в секциите бяха обучени както трябва щяха да са двойно по-малко.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами оправете си софтуера г-н професоре.След като печелите ОП за информационно обслужване на изборите следва да се потрудите малко,а не само да прибирате парсата. Как в Африка може да се гласува машинно,тото да пускаме всеки ден и да няма грешки, а машините за нашите избори да грешат???
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теглят тото и лотария всеки ден. Трябва да гласуваме в тотопунктовете, ако тези некадърници не се откажат да драскат и унищожават бюлетини и да гласуват от името на негласували в края на изборния ден.
11
3
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Така и така държавата плаща наема на машините който е 3000лв.на машина ,работи или не.....Аз ще гласувам машинно...
10
4
 
25
 
! Отговори
Пешострактора преди 4 години
Аз си гласувах машинно. Адски бързо и лесно и без проблем. Цялата беше за около минута. Не виждам какъв им е проблема че ще го забраняват. Според мен трябва гласуването да е изцяло машинно и с български машини. Да не се правят на ударени и да ги купуват.
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОбре де. Всички ли са слепи?! Само на мен ли ми прави впечатление следното:-ТОЛ система не работи.-Машинно гласуване не работи-Данъчен регистър- работи с клизма и постоянни издънки.-Имотен регистър (погледни горното)-Регистрация на МПС - опашки по няколко километра-Новинарски сайтове - промивка на мозъка, цензура ,но затова пък с хиляди правописни и смислови грешки...... и.н. , и т.н.Какво става, изобщо тук?!
8
2
 
8
 
! Отговори
Лечева, преди 4 години
замълчи.Така и не стана ясно КОЙ стреля по мъжа ти. Така, както и КОЙ уби Луканов.Не е за нищо.Ето къде трябва да направи разследване съпартийката ти Йончева.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
катастрофа е защото ГЕРБ организират изборитеоще няколко милиона хвърлени на вятъра
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички вече са наясно, че професорът е политически поставено лице.Издънили са се били машините. Само той го казва. Имаше информация, че членовете на избирателните комисии в 40% от секциите не са пренесли и сумирали както е по изискване преференциалния вот. Проблемите с машините са 1. че не дават производството да е на българска фирма и 2. че всички институции в България отказаха да дадат експертно решение на българската фирма. Което значи 3. че в машините отново се търси далавера