Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти

Става въпрос за един много тежък инцидент, призна Катя Сунгарска
Обновена: 30 ное 2021 13:06 | 30 ное 2021 13:05,
141
Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти
Снимка: БГНЕС

Семейството на починалия от пневмония мъж в София е отказало хоспитализацията му няколко пъти. Това стана ясно по време на брифинг на Спешна помощ.

"Става въпрос за един много тежък инцидент, завършил със смърт. Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", обясни говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

Тя допълни, че при мъжа няколко пъти е изпращана линейка.

"На 7.11 сме викани два пъти. Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Тогава колегите са предложили хоспитализация, която е отказана", каза още Сунгарска.

Няколко дни линейката отново е посещавала дома на починалия пациент.

"Разполагаме с документ, с който съпругата на починалия - Илона Александрова, отказва хоспитализация за втори път. Следващото повикване е на 18-и срещу 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в "Александровска болница", обясни Сунгарска.

Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като обясняват, че състоянието на пациента изисква приемането му в отделение "Гръдна хирургия" с каквото болницата не разполага. Мъжът е взет с линейка и е направен опит да бъде хоспитализиран в „Софиямед”. Но докато пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се спира.

Още по темата
"Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет. От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят й е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата й е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена", допълни Сунгарска.

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

"Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София", разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин

"Събраха се още хора. Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката.  Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа", разказа д-р Кацарова, цитирана от Нова тв.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил.

"Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждани", заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес.

"Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични заради този случай", посочи Сунгарска.

Тя призова да се изчака заключението от аутопсията.

"Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас", заключи говорителят на Спешна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
4
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Ромииии!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе как си позволяват някои да дават акъл на най умното и надарено население в пределите български, как и с кой акъл?!?!:))))))))))
34
5
 
14
 
! Отговори
12 преди 2 години
Кацата каза, че сме супер. Ковид изчезва, всичко е ок. Днес "само" 224 починали.
33
5
 
8
 
! Отговори
Спешна преди 2 години
...антипомощ! Грешна ДИАГНОЗА води до това!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
До Бay 6, преди 2 години
"До 3 еми, лекувай се с чай. Само не викай линейка! :D"-----------------Що, какво ми има?
31
6
 
18
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
Е КАК ТАКА ПАЦИЕНТ С УЖ ГАСТРИТЕН ПРОБЛЕМ СЕ ОКАЗВА С НУЖДА ОТ ГРЪДНА ХИРУРГИЯ????? ПРОСТО Е БИЛ С ИНФАРКТ!!!
30
5
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
Кацаров нали каза, че жънат успех след успех, подготвени са, в болниците има места, няма недостиг на лекари или апаратура и така нататък? Даже медали раздава. Къде са палаткаджиите от Орлов мост да издигат транспаранти, къде са "майките" с буса, да кажат, че системата ги убива?
29
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксърите пак някак си навързаха цялата история с антиваксърството - ето това си е чиста проба страничен ефект от ваксините
28
6
 
33
 
! Отговори
Чакай сега преди 2 години
Значи човека реално не е бил болен от ковид? Защо тогава се разправяте за ваксини и ковиди? Тотално ли изтрещяха всички?
27
11
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Естествено, че ще е виновно семейството. А това, че е бил на прага на болницата и са го върнали заради някакъв ковидясал не е никакъв проблем, нали? Не знам швед или не, ама никой не трябва да бъде връщан при спешни състояния.. Та нещо не разбирам защо не са го закарали директно в пирогов??
26
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типична история на неваксиниран от антиваксърска махала. И лекарите да се трепят за анитваксъри? Трябваше да кажат - "Сега нямаме възможност" и така да карат антиваксърите да чакат с дни.
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много са, ама ги крият за да върви пропагандата..Крият се хората без акъл но биват бързо разпознати и открити! :)))))
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не действат срещу омикрона, затова ще ви вземат сертификатите, докато не се ваксинирате с нови ваксини Няма как да не е така щом е казал *** та-вирусолог!:))))))))
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26,много са, ама ги крият за да върви пропагандата...
22
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам, защо ни занимавате с този случай? Това е случай за Мангъров ( а оплакванията - към чорбанов, костадинов, първанова и оня в съседната статия, дето обяснява колко опасни са ваксинираните)втора година сме в пандемия, болниците претъпкани, лекарите - изморени до смърт, народът измира (50 000 ИЗЛИШНА СМЪРТНОСТ), ковчези чакат до 20 (ДВАДЕСЕТ !!!) дни да ги погребат... Г.А.Н.Ч.О не му дреме, а госпожата пита, кво стана, че не вечерахме... не знам на кой свят и в коя държава живеете...
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То щото ваксинирани в болницата няма, нали! Датеба в плоския!.Има но са прекалено малко на брой, премъдри ми ганюго!:)))))))
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия вече карантинират входящи ваксинирани. Така, че...
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не действат срещу омикрона, затова ще ви вземат сертификатите, докато не се ваксинирате с нови ваксини.
18
7
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Виж статистиката, брато, ваксинирани не умират от ковид, нали? Ама сте тъпо племе!
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали знаеш, че като свършат антиваксърите, започват ваксинираните?! Точно за това идва омикрона!..Те ваксинираните затова са се ваксинирали, за да не завършат като антиваксърите! :))))) На всеки се дава шанс а който не го използва - пати!