Основните интериорни стилове – какво ги отличава?

Класически, модерен и Контемпорари. Кой да изберем?
Обновена: 3 юли 2018 18:14 | 3 юли 2018 11:07, Екип на Dnes.bg

Салон за гости, решен в Рустик стил, но наситен с класически елементи. Снимка: soffdesign.com

Както вече стана дума от пилотната ни статия, темата за интериора ще бъде водеща в тазгодишния "Мастърклас по уют". И това никак не е случайно – докато къртенето и строителството са основните моменти от ремонта, то интериорните решения са "черешката на тортата" - това, което вашите гости и приятели ще видят в дома ви. И разбира се – това, за което тихичко ще цъкат одобрително с език.

Още по темата

Както подобава на днешния свят на свободен избор, съвременните интериорни пространства придобиват визия според желанията на обитаващите ги и уменията на дизайнера, на който са поверени. Днес в рамките на нашия проект "Фамилен дом", с помощта на един истински експерт като архитект София Папазова, ще ви представим трите най-предпочитани стила в интериори – класически, модерен и Контемпорари, с основните щрихи, които отличават всеки от тях.

Кое е характерно за класическия стил?

Материалите са естествен паркет и дюшеме; декоративни подови настилки от масив; камък, мрамор, гранит или технически камък с естествени декори; масивно дърво или MDF с естествен фурнир за мебелите; текстилни тапети; варак, кожа, плюш, тежко кадифе, коприна, сатен, тафта, дантела.

За цветове се залага на меките и хармонични гами от ванилия или екрю, през нюанси на бежовото до кафявото; брик; пастелно зелено или виолетово; цветове с умерен интензитет, както и ахроматичните бяло, сиво и черно; злато, сребро и бронз.

Обзавеждането най-често е с изискани мебели от масив, внушаващи вечност, украсени с керамични дръжки или метален орнаментен обков; меки дивани с много възглавници; тежки маси с тапицирани столове; легла с богати табли или балдахин; за банята – керамика и санитарен порцелан с много детайл, ретро смесители, чугунена самостоятелно стояща на крачета вана.

Декорации – скулптурни и гипсови орнаменти и корнизи; парапети от ковано желязо, флорални мотиви, богато драпирани завеси, възглавници, килими с класическа визия, огледала и картини в широки и профилирани рамки.

Осветлението при класическия стил най-често е с кристални полилеи, аплици с много детайл и извивки, настолни лампи с богато декорирани шапки.

Кое е най-характерно за модерния стил?

Материалите са естествен паркет или дюшеме, многослоен или ламиниран паркет; гранитогрес, едноцветна или с геометричен дизайн керамика; шлайфан или декоративен бетон; технически камък; масивно дърво, MDF – боядисан или фурнирован, акрилни плоскости или ПДЧ за мебелите; стъкло и неръждаема стомана; тапетите са отново едноцветни или с геометрични мотиви; еко кожа, лен, памук, вълна, полиестер.

Цветовете на модерният стил не ни ограничават, а ни предоставят свободата на целия спектър от багри.

Обзавеждане – изчистени мебели от масив или мебелни плоскости, създаващи усещането за линеарност и простор, без обков или с геометричен такъв; елегантни дивани със стегната форма и ниски облегалки; олекотени маси с разнообразни по форма, материали и цветове столове; легла с гладки табли, геометризиран санитарен порцелан и хромирани смесители за банята.

Декорациите са с модерни арт предмети; парапети от стъкло или метал; семпли завеси и щори; стегнати възглавници; килими, които служат за фон на мебелите без да се натрапват с шарката си; огледала и картини без рамки или кантирани с тънки профили.

Осветление – геометрични и опростени по форма полилеи и аплици, пендели, спотове и прожектори, настолни лампи с изчистена визия.

Кое е най-характерно за стила Контемпорари?

Материалите тук са естествен паркет или дюшеме; плочи с големи размери; технически камък; масивно дърво, MDF – боядисан или фурнирован, акрилни плоскости, ПДЧ; елементи от стъкло и метал – неръждаема стомана или черно желязо; тапети – предимно с геометрични мотиви; естествена или еко кожа, лен, памук.

Цветовете са неутрални. Черно, бяло и сиво са основните цветове за този стил. Ярките и смели тонове участват като акценти. Неутралните нюанси най-често се използват като основа за свежи аксесоари. Прилага се и друг похват – ако заложим интензивни цветове по стените, декорациите е добре да са ахроматични.

Обзавеждането е с изчистени, гладки и геометрични мебели от масив или мебелни плоскости; меки мебели и столове с детайлирани крака; масите са с разнообразни форми и често са акцент в пространството.

Декорации – парапети от стъкло или метал; римски или японски щори, изчистени завеси; възглавници, богати на текстури и цветове; неутрални килими; акцентни стени от тухла или камък.

Осветление – геометрични и опростени по форма полилеи и аплици, кристални полилеи като акцент, пендели, спотове и прожектори, настолни лампи с изчистена визия.

В интериорите се прилагат още много стилове – Ар Деко и еклектика, Рустик и провинциален стил, Винтидж и Шаби Шик, градски и индустриален, както и визии, наречени според конкретната географска локация на обекта.

Най-прекият път да избереш твоя стил е да познаваш себе си, личната си чувствителност и стремеж към естетика, категорична е архитект Папазова.

(359style.bg)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание