Кухнята – сърцето на дома! Как да я проектираме?

Вижте няколко ценни съвета в рамките на проекта "Фамилен дом"
6 юли 2018 10:20, Екип на Dnes.bg

Снимка: soffdesign.com

Италианците наричат кухнята Il cuore della casa – сърцето на дома. И вероятно, са съвсем прави! Защото наистина в много семейства тъкмо това е мястото за общуване и споделяне на вкусна и домашно приготвена храна. Ето защо в рамките на проекта ни "Фамилен дом", съвместно с нашия консултант архитект София Папазова, ще обърнем специално внимание на въпроса как да проектираме кухнята си, така че тя да стане любимо и предпочитано място в дома ни.

Още по темата
Както всяко пространство, така и кухнята, е добре да ни предоставя естетика, уют и удобство едновременно и стила й да е в синхрон с цялостната визия на дома. Затова е и добре проектирането на кухнята да започне от избора на уреди, а в крайна сметка при него изборът е изцяло е изцяло на собственикът.

Ако започнем от хладилника, той може да е от типа side by side или единичен, вграден или свободностоящ. Ако е с ледогенератор, трябва да е свързан с източник на вода. Той може да е комбиниран с фризер или за фризера да се предвиди отделно място. В непосредствена близост е добре да осигурим пространство, където да разтоварвате покупките. Може да има и сектор за винен охладител. Добре е той да е в онази зона от шкафове, която се вижда добре отвсякъде, за да играе ролята на акцент.

Важно е да се уточни броят на котлоните, вида им и дали ще са съчетани с фурната или тя ще е отделно разположена и във височина. Дали да предвидим и микровълнова или парна фурна, както и термо чекмедже за размразяване на продукти, втасване на тесто и затопляне на съдове. Все по-често в проектите се залага и вградена кафемашина. В някои жилища се налага поместване и на пералня в кухнята, ако не е предвидено помещение или ниша специално за нея.

През 1926 г. Маргарете Шютте-Лихотски (австрийски архитект) разработва концепция, наречена "Франкфуртска Кухня", която за първи път описва пътя, изминаван в кухнята и всички извършени движения. Появява се така нареченото понятие "кухненски триъгълник", включващ хладилника, мивката и печката. Разстоянието между тях не трябва да е голямо, а лесно преодолимо и достъпно, но и да не е прекалено малко, защото ако в кухнята са двама души, те ще си пречат взаимно.
 
Затова правилното зониране на кухнята е изключително важно. В зоната за складиране и съхранение трябва да са обособени отделни обеми за продукти, за съдове и прибори, както и за дребна кухненска техника, която не се използва ежедневно. Шкафовете могат да се развиват както по хоризонтала – успоредни, с остров, в "П" или "Г" образна форма, така и по вертикала. Съвременните механизми за отваряне позволяват лесен достъп във височина, особено ако са захранени с ток и се управляват само от едно копче.

В зоната за миене и подготовка поместваме разбира се мивката – най-често вградена под или над плот. За съдомиялната машина у добре да се отдели шкаф с ширина 45 или 60 см. Около мивката е добре да има достатъчно място за подготовка на продукти.

Отцедникът за измитите съдове може да е на плота или вграден в горния ред шкафове. Чекмеджето под мивката се изрязва за коритото и се използва за гъби и препарати, необходими в домакинството, а под него се поместват контейнери за разделно събиране на отпадъците.

В шкафовете при зоната за готвене и печене е добре да се предвидят органайзери за сухи и течни подправки, както и такива за приборите за готвене. Дълбоките чекмеджета са много подходящи за прибиране на тави и тенджери, могат да се поместят и удобни разделители за капаци. Около котлоните и фурната е добре да има място за поставяне на сготвеното и топло ястие. Затова, разбира се, плотът на кухнята е термоустойчив и лесно почистващ се. Изработва се от мебелни плоскости, естествен или технически камък.

Изборът на подходящ аспиратор също е важен момент от проектирането на кухнята. Спрямо концепцията, той може да е островен или стенен, с телескопично издърпване или напълно вграден. Има и модели, вградени в плота и предвидени за изтегляне нагоре.

Най-актуалното оформление на зоната за хранене в кухнята е островът. Той е удачен като решение, ако разполагаме с достатъчно пространство, за да се обхожда удобно и ако отделно предвиждаме трапезарна маса. Той може да се превърне в мястото за закуска, кафе или чай, и ястия, споделени дори и в самия процес на готвене.

Що се касае до бюджета – съвременните механизми правят кухнята функционална и достъпна, но е важно да преценим кои от тях ще са наистина необходими за нашия проект, защото всеки механизъм оскъпя проектното решение. От гледна точка на материалите, най-достъпният вариант за изпълнението на една кухня са ламинираните плоскости. В този случай е много важно как ще е поставен кантът и какъв ще е той, защото тъкмо това е слабото място на това решение.

Затова по-добре е вратичките да са от боядисан МDF. При по-висок бюджет може да се използва масивно дърво, фурнирован МDF или такъв с акрилно покритие и тримерен кант. И отново изборът на цветове и материали се преплита както със стойността им, така и с желаната визия.

(359style.bg)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание