Да помечтаем за трапезарията – комфортното място за храненe

Какво да има в близост до масата ни? Говори експертът
9 юли 2018 08:11, Екип на Dnes.bg

Снимка: soffdesign.com

След като вече планирахме как ще изглежда кухнята ни, идва време да поговорим и за друга много важна част от дома - трапезарията. В рамките на проекта ни "Фамилен дом", с помощта на един истински експерт като архитект София Папазова, днес ще видим как най-добре може да изглежда това пространство и да помечтаем за вашата трапезария.

Не е тайна, че комфортното място за хранене за един човек се определя според нормите с размери 60х40 см. Това определя и габаритите на всяка маса. Височината й винаги е около 74-76 см., най-често 75 см., а размерите на плота зависят от броя на местата за сядане. Например, масите с шест места са около 120-140х80-85 см., ако са правоъгълни, или са с диаметър 120-130 см., ако са кръгли.

Още по темата
Масите с осем места са 160-200х80-100 см. или с диаметър 140 см. Има и по-големи трапезарни маси за 10-12-14 стола, за които разбира се, ни е необходимо и повече пространство.

При избора на маса може да предпочитате дали трапезарната маса да е с фиксиран размер или с механизъм за разтягане. Когато проектирате или избирате маса, внимаваме основата й да е решена така, че да не пречи на подреждането на столовете около нея и да не нарушава комфорта на седящите. Също така трябва добре да се преценят ширината на седалките на столовете според техният брой така, че да имаме възможност да ги подредим удобно според подпорите на плота.

В зависимост от избраната от нас визия и ефекта, който желаем да постигнем, можем да съчетаем сходни по стил маса и столове или да композираме разнородни модели, както като дизайн, така и като материали и цветове. За по-добър ефект можем да изберем и столове с подлакътници като акцент.

Но какво да има в близост до масата ни? Удобно е, например, там да поставим шкаф за съхранение на сервизи, чаши или различна украса като свещници и свещи, салфетки и всичко необходимо за подредбата на една красива трапеза. За акцент може да поставим като комбинация подходяща картина или декоративно пано над него.

И макар всеки за свързва трапезарията с голям телевизор, замислете се добре дали трябва да поставите такъв. Защото това е място, където се събира семейството, близките и приятелите, място за общуване и споделяна, за удоволствието от храненето. А един телевизор на това място може да наруши истинската комуникация с близките. Затова помислете добре дали да поставите телевизор на това място.

В никакъв случай не трябва да пренебрегваме и въпросът с осветлението над и около масата. Съветът е да изберете красиви висящи полилеи или пендели, които да осигурят необходимата светлина над плота, но и да са акцент в цялата композиция. Така трапезарията ви ще стане още по-комфортно и красиво място във вашия дом.

И докато твориш, не забравяй да се включиш в нашата игра! Защото те чакат нашите страхотни награди! Защото "Домът е там, където (си) го качиш".

(359style.bg)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание