Дневната на нашия дом! Как си я представяме?

Ето няколко практични съвета в рубриката ни "Фамилен дом"
11 юли 2018 09:30, Екип на Dnes.bg

Снимка: soffdesign.com

Когато говорим за нашия дом, едва ли има по-представителна част в него от дневната. Ето защо често именно тази част от дома ни търпи най-много освежаване и ремонти – защото тя е мястото, къде прекарваме най-много време и където посрещаме своите приятели и гости.

Как трябва да изглежда идеалната дневна? Ето няколко ценни съвета в рамките на нашия проект "Фамилен дом", дадени от нашия верен помощник и експерт архитект София Папазова.

Както вече стана дума, когато говорихме за трапезарията в предната статия, е добре мястото на телевизора да е при меката мебел. Диванът пък трябва да изберем според цялостната визия на интериора, а конфигурацията му - според разпределението и нуждите на живеещите.

Още по темата
Изборът на диван е както най-лесната, така и една от най-трудните избори в нашата дневна. Защото и разнообразието е голямо, а меката мебел трябва да допадне на нашия стил.

Произвеждат се двуместни, триместни и с повече седални възглавници дивани, както и ъглови, съставени от различни модули – със или без подлакътници или облегалка, с лежанки или с механизъм за разтягане. В комбинация с кресло или табуретка, композицията от мека мебел ще обособи вашата зона за домашно кино, музика, четене, забавления и най-важното – релакс.

Затова избирайте внимателно и преценете от какво точно имате нужда. А заедно с дивана е подходяща ниска маса – сама или съчетана с помощни масички, разиграни в пространството върху мек килим и добре решеното осветление. Това съчетание със сигурност ще създават удобство и уют за теб и цялото семейство.

Според съветите на експерта ни би било много хубаво и ако се предвиди и библиотека, защото това е знак, че собственикът обича книгите. Цялата хармония в твоята дневна може да се допълним с камина – изградена от горивна камера, затворена или с възможност за открит огън, или с биокамина.

И все пак дизайнът на този елемент трябва да се съобразиим с избрания стил, за да не стои тази камина като нещо чуждо на дневната. Предимството на биокамините например е, че те нямат нужда от комин, което дава много свобода при определянето на мястото им в интериора. Също така, няма да се налага чистене на пепел.

Но когато говорим за мебели, трябва да посочим и още едно важно правило, което е добре да бъде следвано - свободното пространство в едно помещение има също толкова важно значение, колкото и заетата с мебели площ. Затова всички елементи на обзавеждането трябва да бъдат съобразени като място, габарити, цветове и присъствие.

А за финал една картина в подходящия колорит или декоративно пано на стената над дивана винаги е добра идея.

И докато твориш, не забравяй да се включиш в нашата игра! Защото те чакат нашите страхотни награди! Защото "Домът е там, където (си) го качиш".

(359style.bg)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание