Екотаксата за старите коли скача с 13%! За нови пада с 10%!

Отпада плащането на такса за електромобилите
104
Екотаксата за старите коли скача с 13%! За нови пада с 10%!
Снимка: архив, БулФото

За да стимулира ползването на коли с по-ниски нива на замърсяване, правителството увеличи продуктовата такса за старите автомобили с 12-13%.

Намалява се размерът на таксата за нови автомобили с 10% и се запазва досегашният размер за тези до 5 години.

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%.

Отпада заплащането на продуктова такса за електромобили до 31.12.2021 г.

Поставят се и високи цели за излезлите от употреба моторни превозни средства от категориите за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 т - за оползотворяване 96% и за рециклиране 94% .

С промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се увеличава броят на разположените съдове за населени места с под 50 000 жители средно с 15%, от 50 000 до 100 000 жители - 9% и над 100 000 жители - с около 7%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
10
 
! Отговори
gio преди 5 години
"С промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се увеличава броят на разположените съдове..."а пред нашия блок от 10 входа няма и една кофа за смет ...
54
2
 
27
 
! Отговори
а преди 5 години
Защо си мислят, че хората не искат, да карат нови коли - просто нямат възможност, да си купят - това е. До пари опира всичко...
53
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм че моето Клио бензин на 20 години с катализатор, замърсява в пъти по-малко, отколкото 5 годишното BMW X3 дизеляк на съседа, дето си е махнал гърнето и изхвърля облак сажди при всяко настъпване на *** на газта.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем на България сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Съдебната система е в основата на всяко демократично общество. Пряка номинация за членове на ВСС от неправителствените организации, отпадане на тайното гласуване и ограничаване на правомощията на председателите на съдилища. Ето с това трябва да започнем, това ще бъде едно добро начало.
51
0
 
21
 
! Отговори
pipo преди 5 години
13% няма да окажат купувача на стара кола и много повече пак няма да го откажат. При цена от над 20000лв. за нова кола и 200% увеличение на екотаксата пак няма да го накара да си купи нова кола.
50
1
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Предлагам на изборите да сменим ГЕРБ с БСП или с ДСП или Атака или с новите барековци или реформатори които ще ни дойдат! ГЕРБ се провалиха, а сега сме демокрациия и можем да си ги менкаме на изборите ако се провалят, и тогава новите да отменят всички такси и данъци. Демокрацията е най-съвършената система защото никой не е измислил по-добра. Долу ГЕРБ, да живее Демокрацията.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментаторите - кви данъци ви гонят, това е еднократната еко такса, която се плаща при закупуването.Аре капиш.
48
2
 
6
 
! Отговори
Само БПК(ГЕРБ) преди 5 години
Доказателство че хората живеят прекрасно в България. Нека пак се оплакват.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много лошо ви научиха вас всеки с по 2 трошки да се мота. После се чудите защо няма къде да паркирате."Споко. Българите намаляваме с 50 000 на година. Ще има къде да се паркира.
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на България сега е, че ни управляват червени комунисти слуги на съвецките другари. България трябва да се изчисти от комунистите от БКП - ГЕРН/БСП/Атака/ДПС и да скъса всякакви дипломатически отношения с Русия - колкото по далече от Русия, толкова по близо до цивилизацията.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека някой тук да записва всички изпълнения на ГЕРБ и да ги пропомни като дойдат избори, че народа много късопаметен...
44
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто сме членове на ЕС доходите постоянно растат, това се потвърждава и от статистиката, хората купуват все повече нови коли, вече почтни никой не кара стари коли.
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички промени в данъците и таксите, които прави ГЕРБ, са насочени към обирането на парите на най-бедните българи. В случая е същото - всички които нямат пари, за да си купят по-нова и по-скъпа кола, ще плащат по-голям данък. Хайде пак галсувайте за ГЕРБ, за да ви вдигне още данъците и таксите.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството мислейки "доброто" на народа гледа само как да измъкне още пари в полза на "нашите" хора от бранша...
41
8
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 години
Ще сте по щастливи ли, ако БСП-то дойде на власт?
40
4
 
4
 
! Отговори
Червен директор преди 5 години
Е-ей народе, ще плащаш докато те управляваме и хоро ще ни играеш- ако се опъваш много виждаш ли ги съветските другари - веднага ще ни се притекат на помощ!
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки технически преглед трябва да се пише дали автомобила все още има катализатор или е премахнат и годишния данък да се определя от това.
38
2
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Добро утро роби.От 2-рия мандат ви повтарям "НЯМА ДА СА САМО ДНЕВНИТЕ СВЕТЛИНИ" плюехте ме ругаехте ме,но аз се оказвам прав, след всяко малоумие на ГРОБ.Има и друг проблем и Корнелия да дойде на власт,тя няма да отмени нищо прието от ГРОБ.Или и това не ви е ясно? :)
37
21
 
5
 
! Отговори
Успял в живота преди 5 години
Супер новина за тези които карат нови коли. Аз карам винаги нова кола, сменям ги на 3-4 години. Карам само престижни западни марки.
36
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са малки тези такси за старите коли трябва да е поне 50%.