Домашната библиотека – мястото на знанието и красотата

Ето съвети как да изглежда тя в рамките на проекта "Фамилен дом"
31 юли 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
7

Снимка: pinterest

Какво е един дом без любимите книги и домашната ни библиотека? Със сигурност без тях домашния уют и щастието няма как да са пълни.

Именно затова днес в рамките на проекта ни "Фамилен дом", заедно с нашия верен помощник архитект София Папазова и нейното Soff Design Studio, ще ви покажем няколко идеи как може да изглежда мястото на знанието и красотата в нашето жилище – библиотеката ни.

Още по темата

"Винаги се радвам, когато клиент поиска от мен да предвидя място за книги в дома му. Литературата е един отделен свят, който се превръща в предимство за пишещия и четящия човек", сподели архитект Папазова.

Рафтовете за книги вкъщи е добре да са проектирани в унисон с цялостната визия на жилището и да отговарят на неговия стил – модерен, Контемпорари, класически, градски, индустриален, винтидж или всякакъв друг стил. Изработват се от масивно дърво, MDF или ламинирани плоскости, метал, стъкло, както и от нестандартни и пригодени за целта материали.

Могат да бъдат открити или с вратички, модулни или свободно раздвижени.

Често библиотеката е като част от дневната, домашния офис или ателие. Ако големината на жилището позволява, тя може да се обособи дори и като отделно помещение.

Това пространство ще е още по-уютно, ако в него е предвидено и комфортно кресло за четене или място с възглавнички под прозореца, където да се настаниш удобно с интересна книга и чаша чай.

Добре е рафтовете с книги да са поместени далеч от пряката слънчевата светлина, защото тя може да отнеме от яркостта на кориците им.

(359style.bg)


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Книгите ти да са на преди 7 месеца
хартиен носител си има своите преимущества за някои хора. За други е по-удобен електронният вариант. Аз комбинирам двете възможности, работата ми е такава.

Но си спомням нещо от детските си години. Близките ми коментираха как преди време един конюнктурен соц-писател нарекъл домашните библиотеки "еснафски" (в определен период тази дума кой знае защо се отъждествявала с "простотия+нелогичен консерватизъм"). След години този писател поискал БКП да му върне парите, които е давал за членски внос ...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм 100% съласен с Анонимен 5. Преди високо-скоростният и- нет да навлезе бяхме затрупани с шкафове, секции, всякакви лавици и т.н. В момента не ми се е случвало да не открия каквото ми трябва, а после да ползвам както е удобно-компютър, е-четец, телефон. Родителите ми обаче имат голяяяма библиотека, пълна с книги от 20 век и им е жал да ги хвърлят. Като искат нещо ново, пак четат на компютъра, а в библиотеката събират прах. Ако имаше добре обновявани читалища, щеше да е по-удобно.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безспорно огромната библиотека е чудесно нещо за дома на всеки, обичащ да чете, но практическите предимства целите тези стени от книги да са събрани в една тънка електронна книжка, са огромни.
4
1
 
3
 
! Отговори
Неук преди 7 месеца
Задължително вертикалните прегради да са разместени, защото хоризонталните лавици много провисват и съм твърдо за остъкляване, че иначе прахът е в изобилие.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имам много книги. Но , нас по магазините не се продават библиотеки, та се налага да се правят по поръчка.
Нещо искам да вметна - хубаво е библиотеката, в която се поставят книгите, да е остъклена, защото така, на открито, събират много прах.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Контемпорари" - това предполагам означава "Съвременен"?
1
3
 
7
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 7 месеца
Уви днес вече е само за красота !