Какво включва интериорният проект?

Обемът на работа по него определя и цената му
15 юли 2019 09:05, Екип на Dnes.bg

Снимка: Soff Design Studio

Съдържанието на интериорния проект е различно и зависи от предназначението на конкретния обект и намеренията на клиента. Обемът на работа по даден проект определя неговата цена. Ще формирам пълния пакет от дейности и услуги, които бихте могли да получите, ако работите с интериорен дизайнер.

Всеки проект започва с предварителен разговор, насочващ бъдещата концепция и определяне на бюджета. Независимо дали обектът е в новопостроена сграда или предстои реновация, работата по него стартира със заснемане и изчертаване на помещенията. В някои случаи, когато ангажиментът е с обект по време на неговото строителство, интериорният дизайн се изготвя по архитектурните чертежи от инвестиционния проект, като е добре помещенията да се намалят предвид мазилката и шпакловката, които ще бъдат положени.

Върху плана на обекта като основа се разработва функционалното разпределение. То включва зониране, разполагане на необходимото обзавеждане, определяне на ходовите линии и мястото на всеки елемент от интериора. Ако се налага и конструкцията го позволява, се преработват съществуващите стени и отвори. Изяснява се и концепцията за стил, цветове, материали и текстури.

След одобряване на функционалното разпределение, започва изчертаването на погледите към всички стени на помещенията (наричат се разгъвки) с предвиденото обзавеждане, оборудване и декорации. Изготвят се и схеми за корекция на инсталациите - електро, ОВК и ВиК. Всички техни изводи се прецизират спрямо новото планово решение. Изместването на ОВК и ВиК изводите в някои случаи не е голямо, но практиката ми е показала, че електроинсталацията често се променя почти изцяло.

Успоредно с тези дейности, се организират и обиколки по магазини с цел да се изберат всички необходими материали и артикули. Разработват се чертежите на проектираното обзавеждане и се селектират мебелите, които ще се купуват готови - най-често това е подвижното обзавеждане. Дизайнът на баните (в съвременното жилище обикновено има повече от една баня) включва избор на плочи и решение за подредбата им по пода и стените, както и подбор на санитарен порцелан, смесители, лири и сифони.

В зависимост от хода на работата, на определен етап се подготвя и чертеж на подовите настилки, както и софит - план на окачените тавани, ако концепцията включва такива. Избират се интериорни врати, кухненско оборудване и текстилно обзавеждане. Също така, според новата електроинсталация, се подбират осветителни тела, ключове и контакти.

3D адаптацията обобщава  и визуализира всичко проектирано, селектирано и съчетано. Тя помага изключително много за крайния избор на цветовете и текстурите. Понякога я наричам „миг от бъдещето“, защото тя наистина ни пренася в пространството, което предстои да се случи.

Накрая върху подробно оразмерените чертежите се описват всички приложени материали и цветове. Добре е в процеса на работа да се попълва и бюджетна таблица. Тя се явява като пълен списък на всичко, предвидено в проекта и помага както да се следят разходите, така и да се планират поръчките и доставките, съобразно ремонтно-довършителните дейности.

Често определям интериорния проект като продукт, всеки милиметър от който преминава през ръцете, душата и съзнанието на своя създател по няколко пъти. И може би тъкмо това откроява интериорният дизайнер от декоратора. Нашата работа включва много повече съобразяване, обмисляне и отговорност.

Ще завърша с един съвет. Ако наемете интериорен дизайнер, уговорете с него и авторски надзор. Това е единствения начин проектът да се реализира максимално близо до идейния замисъл. Дори и да се наложат леки промени по време на изпълнението, съгласувайте ги с проектанта. Той ще реагира най-добре. Би било жалко една прекрасна концепция - резултат от огромен труд, да остане неосъществена или да се измени така, че да загуби своята характерна визия.

архитект София Папазова

Soff Design Studio

(web и fb)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание