По-близо до природата: Дом с аромат на дърво

Заложете на естествените материали - те винаги са актуални
12 авг 2019 10:11, Красимир Ангелов

Снимка: pixabay.com

След като се насладихме на красотата на морето и морските вили, е време да се пренесем и на друго любимо място за почивка – планината. Там, освен да бъдем близо до природата, може да се натъкнем и на идеи за красив дом с аромат на дърво.

Подобен интериор е изключително подходящ за къщи и вили в планината. С помощта на интериорен дизайнер бихме могли да създадем такава визия и във всеки градски дом. Защото естествената красота на дървото никога не излиза от мода. А за да постигнем максимален ефект, нека дървените елементи да са наистина натурални! Умелото използване на естествени материали, например камък и дърво, винаги ще придаде на нашия дом или вила своеобразен вид и усещане за уют, които трудно бихме почувствали в жилище, в което липсват елементи от природата.

Още по темата
Днес има голям избор от материали, които наподобяват визията на дървото - плочи грес, ламинирани мебелни плоскости, ламиниран паркет и винилови подови настилки. Но никой имитиращ продукт не може да замени естествената топлина, уют и аромат на истинското дърво.

Подовете от дърво са традиционно решение и винаги ще са актуални. Но освен тях през последните години прилагането на дървени облицовки по стени и тавани се отличава като тренд в съвременния интериорен дизайн. Композиционно организирани ламперии, пана, ламели и различни дървени профили могат да покриват цели повърхности, отделни зони или елементи от обзавеждането.

При избора на цвят на дървото е добре да имаме предвид, че той зависи както от вида на материала, така и от начина на обработка. А дали да подберем гладко дърво с еднородна структура или по-необработено и с изявен фладер зависи от стила и визията, която искаме да постигнем в пространството. Различните цветове и текстури на дървото създават определена атмосфера и позволяват оптически да променяме габаритите на дадено помещение. Например светлото дърво дава усещане за топлина, а тъмното - за елегантност.

И да не забравяме, че дървото може да присъства в дома или вилата ни и в малките детайли – например дърворезба, рамки за снимки, огледала и картини и в различни декорации.

Така че, ако целта е естествена, уютна и топла атмосфера, то дървото като материал е сигурния път към нея. И ако неговата красота е приложена умело, комфортът ще е осезаем.

Консултант: архитект София Папазова
Soff Design Studio

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание